Měl jsem chuť si to vyříkat, přiznal Gudas. Chce ale jít příkladem

Foto: Vladimír Koča

17. května 2019, 8:00

Marek Hedbávný

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Hned dva lotyšští hráči dostali v utkání s Českem trest do konce zápasu. Terčem ostrého zákroku byl i Radko Gudas.

Byl to hodně emotivní zápas. Neměl jste chuť si to se soupeřem vyříkat?
Jo, to určitě. Ale pracuju na tom, abych pomohl týmu a nebyl tolik vylučovaný. S disciplínou bych rád šel týmu příkladem. 

V 59. minutě jste schytal tvrdou ránu.
Já jsem soupeře v podstatě skoro neviděl. Chtěl jsem odehrát puk, dostat ho z pásma a vůbec jsem nečekal, že by šel přímo na hlavu. Do ramene bych to ještě ustál. Nebudu to tady řešit. Rozhodčí to viděli, odsoudili to. Tím to pro mě končí.

Přišlo vám to hodně nefér?
Tak hokej je tvrdá hra. Oni byli asi trochu frustrovaní. My jsme je tam potom řezali taky, párkrát jsme je dohráli a těžko se zvedali. Určitě to nebylo čisté, ale víc to nebudu řešit. To se prostě stává.

Zatmělo se vám před očima, byla to opravdu rána?
To ani ne. Cítím se v pohodě. Jen jsem to prostě nečekal přímo do zubů. Ještěže mi nevyrazil ty umělý, to by asi manželka nebyla nadšená. Nebudu to ale nějak řešit. Stejně jako my máme emoce, oni mají taky nějaké emoce. My jsme tam po nich taky šli, je to tvrdá hra.

Co se stalo v první třetině, že jste v ní prohráli 0:2?
Byli jsme trochu zaskočení, udělali jsme zbytečné fauly. To nás dostalo do kolen, oni naopak byli na koni. Myslím, že jsme tolik nehýbali nohama. To se nám vymstilo. Posledních pět minut jsme se, myslím, zvedli a měli víc šancí. Ve druhé třetině nám pak pomohl gól, co dal Filip Hronek. To nás zvedlo a pak jsme už nešli zastavit. Už to byl jiný hokej. Ten jejich gólman, Elvis Merzlikins, skvěle zachytal. Myslím, že měl i štěstí. Nevzdával se. Až jsme to tam dotlačili, trochu jsme ho zlomili. Pak už se trošku rozklepal.

Zmínil jste zbytečné fauly. Týmu navíc nešla ani oslabení, dostali jste v nich tři góly...
No, měli jsme štěstí, že tenhle zápas úplně nerozhodovaly přesilovky a oslabení. Je to něco, na čem musíme zapracovat. Mít trošku větší disciplínu. Tady na mistrovství je to ale těžké: každý rozhodčí je odjinud a každý má jiný metr. Je obtížné zjistit, co si kdo může dovolit a jak to budou pískat. Ale je jasné, že tolik faulů si proti lepším soupeřům a v zápasech, kde půjde o všechno, nemůžeme dovolit.

Co zaznělo v kabině po první třetině?
Abychom to zjednodušili, protože v jednoduchosti je krása. Abychom je přinutili hrát náš hokej. 

Je první třetina proti Lotyšům varováním pro příště?
Stoprocentně. Toho se musíme vyvarovat. Je to neakceptovatelné. Jsme národní tým, nejlepší z nejlepších. Musíme odvádět šedesátiminutové výkony, ne pětačtyřicetiminutové. To by se nám proti některým týmům nemuselo vyplatit.

Kdybyste prohráli, byla by to asi komplikace směrem ke čtvrtfinále. Věděli jste, že hrajete o klid do dalších zápasů?
My jsme nehráli o klid. My chceme hrát, abychom vyhrávali, abychom byli lepším týmem a zvedli si sebevědomí. Abychom věděli, že tyhle týmy dokážeme porazit. A to jsme si posledních 45 minut, kdy už jsme hráli náš hokej, skutečně potvrdili. Těch prvních patnácti minut se příště musíme vyvarovat. O čtvrtfinále ale nikdo nepřemýšlel. Byl to prostě zápas jako každý jiný. Bylo pro nás důležité ho vyhrát stejně jako kterýkoliv jiný zápas.

A co jste říkal na výkon Jakuba Voráčka?
No super. (usmívá se) Tomu to střílelo. To byl jeho den.

Půjdete to nějak oslavit?
V pátek máme Italy, takže pochybuju. Maximálně si dáme pivo na pokoji. To je asi tak všechno. Nebudeme to nějak hrotit. Myslím, že na tohle bude dost času po mistrovství.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz