McHašek ukradl Finům zlato! Kapitán zachránil Kanadu

Foto: Twitter Hockey Canada

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Po rozhodujícím gólu Kenta Johnsona v prodloužení oslavili kanadští junioři na domácím ledě zlato. Vše ale mohlo být úplně jinak! Zhruba minutu předtím byli totiž Finové centimetry od vítězství, porážce javorových listů ale famózním zákrokem zabránil Mason McTavish.

Běžela druhá minuta prodloužení finále juniorského šampionátu, když se Finové po kanadské hrubce zjevili ve dvou před Garandem. Liukas přihrával Niemelämu, od jehož brusle se puk odrazil za ležícího brankáře Kanady.

Kotouč v tu chvíli už mířil do sítě a hokejisté Suomi zvedali ruce nad hlavu, na poslední chvíli ho ale ze vzduchu sklepl hokejkou na led Mason McTavish. Vzápětí ho z brankové čáry odpálil do bezpečí.

„Bylo to šílené. Vlastně ani nevím, proč jsem byl v tu chvíli zrovna za naším gólmanem,“ svěřuje se McTavish, kterého novináři zvolili nejužitečnějším hráčem turnaje. Není se čemu divit, kanadský kapitán s bilancí 8+9 suverénně ovládl bodování šampionátu. Jeho nejdůležitější moment ale přišel v tento okamžik, tedy daleko od brány soupeře.

„Měl jsem štěstí. Ani nevím, co jsem tam dělal.“

„Rozhodně ne,“ odpovídá McTavish na otázku, zda hrál někdy obránce. „Leda tak během přesilovky na modré, tam mě to baví,“ dodává s úsměvem.

Jeho ekvilibristický zákrok se následně ukázal být klíčový. O chvíli později totiž Kent Johnson vstřelil zlatý gól. „V tu chvíli jsem nevěděl, že Mason sklepl puk ze vzduchu. Jen jsem zaznamenal, že to zachránil na brankové čáře. Až potom jsem viděl video. Byl to velmi speciální moment,“ říká autor vítězného gólu k McTavishově zákroku.

Connor Bedard poté v televizním rozhovoru přímo na ledě volí poněkud prostší slova. „Málem jsem se pos…“ směje se sedmnáctiletý talent, který McTavishův zákrok viděl přímo z prostoru brankoviště, vlastně mu při něm i trochu překážel.

„Potom si už pamatuju jen to, jak jsem dojel na střídačku a o chvíli později jsme dali gól. Bylo to neskutečných pár minut,“ doplňuje ho kanadský kapitán. „Už moc nevím, co k tomu říct, měl jsem kliku,“ říká na závěr s výrazem značícím úlevu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz