Máme nejvyšší cíle, hlásí Seman a mluví o derby. AZet? Je mi kluků líto

Foto: Markéta Křížová

3. prosince 2021, 18:12

Josef Prášek

Narodil se v Havířově, naučil se zde hrát hokej a odehrál podstatnou část kariéry. Filip Seman po minulé sezoně však skončil a vrátil se po letech zpátky do Dukly, se kterou se chce porvat o baráž. Naopak AZet letos bojuje o přežití v soutěži, je předposlední…

Jak vás to mrzí?
Samozřejmě, mrzí mě to. Přál bych jim, aby byli v tabulce výš… Podle mě na to hráče mají. Je to těžké… Utekl jim začátek, v základní části se navíc hraje méně zápasů, Kadaň odstoupila, všichni tedy získali body.

Situace je už opravdu kritická...
Já to taky párkrát v kariéře zažil a nezávidím jim to. Je mi jich líto. Zápasů je ale ještě hodně a věřím, že když to zlomí, tak mají naději. Odstup ještě není tak obrovský.

A jak to mohou podle vás obrátit?
Kluci to nemají opravdu jednoduché, aby se zvedli z té deky… Bohužel, někdy se to tak stane a většinou se to povede zlomit jen tvrdou prací, zjednodušením hry a tak dále. V hodně zápasech měli i smůlu. Někdy to tak ale je, vy se můžete stavět na hlavu a nejde to…

Jste s někým z hráčů v kontaktu?
S některými si občas napíšeme, ale spíše o jiných věcech než o hokeji, protože by se někomu o tom asi nechtělo moc bavit. Poptáme se třeba, jak se kdo má.

„Já to taky párkrát v kariéře zažil a nezávidím jim to. Je mi jich líto."

Na jaře jste tam skončil a vrátil jste se po letech zase do Jihlavy. Jak k tomu došlo?
Upeklo se to nečekaně. Sezona nám v Havířově skončila brzo – nepadalo se a nehrálo se ani žádné play out. Ročník nám nevyšel, v té době měla Jihlava dobrou formu, začaly nějaké námluvy. Po konci sezony se to jenom dotáhlo. Jsem moc rád, že si za Duklu ještě můžu zahrát.

Jihlava loni došla málem až do extraligy. Lákalo by vás zažít takovou jízdu, že?
Jasně! To jsou naše hlavní cíle a každý rok se zde o to bojovalo. V Jihlavě vždy byly nejvyšší mety a letos to není jinak.

Foto: Markéta Křížová

Změnilo se něco od doby, kdy jste byl pryč?
Třeba styl hry, protože jsou jiní trenéři. Jinak… Zimák je ještě stejnej. (směje se) Snad se to taky konečně podaří…

A třeba si na novém ještě zahrajete.
No, tak nezlobil se samozřejmě. (rozesmál se)

„Představoval bych si, že bych mohl být ještě produktivnější, protože prostor na to mám."

Jak jste spokojený s vašimi výkony? Oproti minulým sezonám dáváte více gólů, teď jich máte deset.
Je to hodně ovlivněné tím, že třeba nastupuju v přesilovkách po boku zkušených hráčů jako jsou Pepa Skořepa nebo Tomáš Čachotský. Měl jsem štěstí, že mi to tam v početních výhodách napadalo. A výkony? Představoval bych si, že bych mohl být ještě produktivnější, protože prostor na to mám.

Jak toho dosáhnout?
Stejně jako mladým mi nezbývá nic jiného než na sobě makat a snažit se co nejvíc. Teď mám trošku bodový útlum oproti začátku. Někdy to je holt lepší, někdy zase ne. Musím to nějak stabilizovat na vysokou úroveň, ať jsem platný pro tým.

Ve středu jste prohráli v derby proti Třebíči 1:2. Jaký to byl zápas?
My jsme nepředvedli dobrý výkon. Věděli jsme, co Třebíč hraje a že je hrozně těžký proti ní hrát, když dá první gól. To se zase ukázalo: na vyrovnání jsme se nadřeli. Bohužel jsme chvíli poté inkasovali. Prali jsme se s tím v křeči… Máme na to podávat lepší výkony, musíme se vzchopit do dalších zápasů.

Ale v závěrech všech třetin jste měli tlak…
To sice jo, ale oni mají dobře propracovanou obranu, hrají to pak jednoduše z pásma a nikam se neženou. Opticky to vypadá, že jsme u nich, ale do gólových situací se moc nedostaneme…

Je velká škoda, že derby mohlo sledovat maximálně tisíc diváků, že?
Bohužel tady kvůli omezením nebyli naši fanoušci… Bylo jich tu jen pár. Aspoň, že třebíčští diváci utvořili báječnou atmosféru, fandili, takže aspoň takhle.

Jak vy vnímáte rivalitu s Třebíčí? V dresu Dukly jste zažil takových speciálních zápasů hodně.
Jo, taky to vnímám. Vždycky nás to štve, když prohrajeme. Ale jsou to pro nás výjimečné zápasy, a když nevyhrajete, bolí to dvojnásobně.

Pro Duklu to byla třetí porážka v řadě. Znamená to něco?
Já myslím, že ne. V Litoměřicích jsme vyhořeli v zakončení, spíše domácí zápas se Slavií jsme nezvládli. Dostali jsme laciné góly a hosté si to pohlídali. Hodně nás to mrzelo, štvalo. Musíme se teď tím vším spíše nakopnou, příště není kam uhnout.

„Derby? Vždycky nás to štve, když prohrajeme, jsou to pro nás výjimečné zápasy."

Jak vám chybí zraněný Tomáš Čachotský?
Jo, všem nám chybí strašně moc… Zdravíme ho a už se na něj těšíme. Takoví hráči vždy chybí, protože se na ně soupeř musí více zaměřit a je pak větší prostor pro nás ostatní. Důležité je, aby se uzdravil. Vrchol sezony teprve přijde…

V derby jste hrál s mladíky Vladislavem Houškou a Martinem Berčíkem, kteří jsou o hodně mladší.
Většina je o hodně mladší než já. (usmívá se) My jsme spolu zatím byli jen na dvou trénincích před derby. Máme ale nějakou týmovou taktiku, takže i při změnách v lajnách je souhra jednodušší. Kluci jsou šikovní, věřím, že naše výkony půjdou ještě nahoru.

„První liga nemá být pro mladé konečná. To by je mělo motivovat."

Pomáháte mladším hráčům i mimo led?
Oni musí hlavně sami se snažit a aby odkoukali něco od starších a lepších hráčů než jsem já. Je to vždy na každém, aby na sobě pracoval. A hlavně: první liga nemá být pro ně konečná, měli by mít za cíle, aby se dostali výš. To by je mělo motivovat.

A vás motivuje co?
Já koukám na týmové mety. Nikdy jsem nebyl typ hráče, který by se na individuální statistiky soustředil. Ale možná to je škoda, nějaká motivace by měla být. (usmívá se) Ale někdy jsme v některých sezonách měli defenzivnější taktiku a od toho se odvíjela třeba motivace. Pro mě je na prvním místě tým, pak se snažím být platný pro mužstvo.

Foto: Markéta Křížová

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz