Málo peněz, hodně akademií i alarmující testy. Co se řešilo v Kabině?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Pro kluby, které se věnují výchově mládeže, připravilo vedení Českého hokeje online diskusní fórum Kabina k problematické mládežnického hokeje. Do Síně slávy dorazila zajímavá jména včetně svazového šéftrenéra Filipa Pešána.

O záměru vytvořit velké fórum jako pravidelnou platformu pro setkávání všech skupin z hokejového hnutí mluvili zástupci svazu už zkraje roku, v úterý dopadl na úrodnou půdu. Je ale samozřejmě škoda, že jen v improvizované verzi.

„Původně jsme Kabinu chtěli uspořádat v červnu v Pardubicích, měli jsme předjednaný zimní stadion. Naším zájmem tenkrát bylo pozvat během dvou dnů šest set trenérů,“ říká viceprezident Českého hokeje Petr Bříza. „Bohužel jsme kvůli covidovým restrikcím museli sáhnout k tomuto provedení. I tak věříme, že to mělo svůj zásah,“ pokračuje.

Pokud se situace vrátí do starých kolejí, Český hokej by chtěl příští rok nastolit plánovaný formát. „Předpokládáme, že bychom využívali právě červen, kdy budeme moci zhodnotit sezonu a zároveň se věnovat přípravě na další. Mělo by jít o stabilní součást kalendáře,“ doufá Bříza.

Jestli svaz touto akcí vysílá nějaký signál do klubů, je to jednoznačně: Pojďme společně komunikovat.

„Komunikace má být kontinuální, a ne jenom, když se objeví nějaký problém nebo skandál. Musíme komunikovat, popisovat problémy a společně se je snažit řešit,“ vzkazuje Petr Bříza. „Všichni jsme partneři. Přestaňme se rozdělovat na ‚my‘ a ‚oni‘ a pojďme pracovat společně,“ doplňuje.

Kompletní záznam hokejového fóra:

Žákovský hokej

Úterní dopoledne patřilo tématu výchovy mládeže v klubech, od žákovských kategorií po akademie. V čem se regionální trenéři shodovali s těmi klubovými, to byla nutnost pracovat s dětmi na všestrannosti.

„Potřebujeme k tomu i pomoc rodičů a školy. Všestranné děti se pak lépe učí dovednostem,“ připomněl regionální kouč Robert Kaše. „Raná specializace je blbost,“ pojmenoval problém trefně Martin Nečas starší.

Právě on pak nadhodil i palčivou otázku z hlediska svého Žďáru nad Sázavou – nedostatečné financování středních klubů. A samozřejmě předčasné odchody hráčů do velkých klubů, kdy pak ty menší sotva naplní soupisku.

Akademie Českého hokeje

Ze svazových zástupců rozčísl debatu za celý den jednoznačně nejvíc Pavel Geffert.

„Dosažené výsledky akademií absolutně nenaplnily očekávání, která byla do jejich projektu vkládána,“ přiznal – jako šéf akademií. Těch je totiž po republice sedmnáct, což je s ohledem na počty hokejistů zkrátka moc.

Český hokej proto jejich počet bude zužovat. Zatím na šestnáct, ale to rozhodně není žádný řez. Vyřešit musí také otázku diferenciace finanční podpory podle dosažených výsledků, kterou kluby – zřejmě v zájmu vlastního klidu a bezpečí – odmítly!

Právě druhou čtvrtinou diskusního fóra se táhly další velké problémy, diskutovatné v posledních měsících: Kromě akademií příliš nabobtnalé soutěže a špatně fungující propojení hokeje se středními školami.

Skills a Výchova talentované mládeže

Naopak úplnou novinku představil po obědě Miroslav Přerost. Právě on bude mít na starosti reprezentační kempy, speciálně zaměřené na trénink dovedností u nejtalentovanějších hráčů kategorie U16 až U18. „Zabývat se budeme hlavně zakončením, které nás trápí nejvíc,“ naznačil Přerost.

Do další sezony vstoupí projekt Výchova talentované mládeže, který bude mít jako manažer na starosti Milan Razým – rovněž nový kouč reprezentační šestnáctky. Ti nejlepší hokejisté z krajů v kategoriích U14 a U15 budou mít na trénincích, zápasech i finálových turnajích možnost posouvat se ještě dál.

Ale pozor: Za těchto „pár“ dnů v sezoně se hráči na jinou úroveň neposunou. Projekty VTM i skills tréninků je musí v první řadě nakopnout a inspirovat, aby stejně pracovali i v klubech.

Reprezentace

Nejzajímavějším tématem odpoledního bloku byly jednoznačně výsledky fyzických testů mládežnických reprezentantů, prezentované docentem Martinem Musálkem.

Český hokej se jim hodně věnoval přes léto. Chtěl zjistit, jak si hráči stojí ve srovnání s těmi „průměrnými“ z akademií, ale hlavně s mezinárodní konkurencí.

Odpoveď je alarmující: Stojí si špatně. A s každým rokem mezi šestnácti a dvaceti lety povětšinou stále hůř!

Vždyť český junior v kategorii U17 na ledě zajede třicetimetrovou rovinku jen o pět setin pomaleji než ten ze zahraničí. Ale v kategorii U20 už o víc než sekundu. To je rozdíl osm metrů!

„Hráči k nám navíc přišli v poměrně zbědovaném stavu. Měli svalové dysbalance, kosterní asymetrie, vybočená záda, zkrácené prsní svaly,“ jmenoval zástupce vědecké sekce Fakulty tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzitě.

Detailně se jednotlivým tématům budeme na webu hokej.cz věnovat v následujících dnech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz