Malík, Altrichter či Marha. Jak se vede mladým krajánkům po Evropě?

Michael Krutil | Foto: Twitter Växjö Lakers

Řada českých hokejistů juniorského věku působí po evropských klubech, kde se snaží individuálně posunout a zabojovat o cestu do velkého hokeje. Jak se jim v letošní sezoně daří? Podívejte se na přehled.

Nejširší českou stopu můžeme opět hledat ve Finsku. Mezi tamní elitu mají nejlépe našlápnuto dva talenti z konkurenčních klubů v Tampere, tedy Tomáš Hamara a Jakub Kos.

Zadák Hamara letos naskočil do 11 utkání Liigy a tří zápasů Ligy mistrů, v nichž nebodoval; jinak táhne juniorku Tappary (22 zápasů / 4+10). Již draftovaný forvard Kos, účastník uplynulého šampionátu dvacítek, si v osmi startech za áčko Ilvesu připsal dvě asistence a kromě toho se podíval jak do juniorky, tak záložního KooVee.

I ve druhé nejvyšší soutěži dospělých Mestis roste zadák Marek Bláha, jenž by se chtěl také odrazit mezi elitu. V juniorce TUTO Hockey letos sbírá skoro bod na zápas (15 / 1+13).

Rauma dopřála debut v Liize defenzivněji laděnému Ondřeji Cubovi, jenž loni slavil juniorský titul. New York Rangers pozorně sledují Jaroslava Chmelaře z juniorky Jokeritu Helsinky (22 / 5+5).

Co se týče dorostenecké soutěže do 18 let, tam z českého pohledu vévodí Adam Jecho (26 / 10+15) a Dominik Petr (20 / 10+14). První jmenovaný je nejproduktivnějším hráčem kategorie U16 v lize, ten druhý skóroval při svém debutu za dvacítku.

Průměr bodu na utkání atakuje v dorostu Adam Bareš (20 / 6+13), v Tappaře se během první sezony solidně daří zadákovi Vojtěchovi Husineckému (26 / 1+9).

A co gólmani? Nick Malík už si zmínku v článku zaslouží pouze díky svému věku, jinak je odskočený a krok do velkého hokeje dávno udělal. Po dvaceti zápasech Liigy se chlubí úspěšností 91,95 procenta, což z něj dělá třetího nejlepšího brankáře soutěže. Bylo by naprosto fantastické, kdyby mu Finsko pomohlo třeba tak jako předtím Lukáši Dostálovi.

Ondřej Bizoň má v juniorce Ilvesu 13 startů, leč slabší úspěšnost 86,7, procenta. Lukáš Malant se mezi juniory a dorostenci TUTO Hockey dostal přes 91, respektive 92 procent, nicméně dohromady zatím odchytal jen devět utkání. Mario Žalčík je při 19 startech za dorost Jyväskylä těsně nad 90 procenty.

Nejkvalitnějším českým juniorem ve Švédsku je nově Michael Krutil, který se rozhodl pro novou výzvu po roce stráveném ve farmářské AHL. Za Växjö se velmi dobře zapsal hned na úvod, při debutu proti Färjestadu pomohl k výhře 4:1 dvěma asistencemi.

Do druhé nejvyšší mužské soutěže zatím pouze nakoukl centr Jakub Altrichter, jenž prožívá povedený ročník v juniorce Mory (23 / 10+15). Bek Andrej Adamec vklouzl do své první severské sezony ve Växjö (32 / 2+7), do juniorky už postoupili i forvard Jan Gaspar (24 / 2+3) a gólman Adam Ševčík (7 / 89,8 %).

Zápasy mezi staršími má za odměnu také 16letý Adamcův spoluhráč Jakub Štancl, jinak ale ještě hraje za dorost (18 / 8+7). Tam je seznam českých hráčů výrazně delší, a to zejména díky tradiční kolonii v Lidingö. Co do produktivity jí vévodí Sebastian Redlich (23 / 14+25) a Matyáš Borák (22 / 18+15).

Někteří mladíci včetně reprezentantů jsou vidět i ve Švýcarsku. Druhá nejvyšší soutěž mužů je dalším stupněm pro útočníky Dominika Biniase (27 / 3+8) z Thurgau a Šimona Marhu z Zugu (24 / 0+4), jenž počítá s bojem o příští šampionát dvacítek. Krátce před tím letošním ale přišel o několik zubů...

V juniorce se letos parádně vyloupl Tomáš Vlček. Explzeňský útočník má ve 29 startech za Kloten bilanci 9+19 a patří na 14. místo statistik soutěže – škoda jen, že mu v prosinci utekla slíbená reprezentační premiéra.

Potenciál do budoucnosti má v Ambri-Piottě čerstvě 17letý František Albrecht (18 / 4+1), vždyť v rámci výměny za Marhu podepsal s klubem pětiletou smlouvu. Jeho spoluhráč z české sedmnáctky Jiří Felcman se při pěti startech za juniorku Langnau předvedl parádně (2+4), jinak patří k nejproduktivnějším hráčům dorostenecké soutěže (22 / 7+25).

Čtveřice krajánků hraje německou juniorku. Jako novou štaci si ji vybral i Marek Brada, jenž má po 20 utkáních za Landshut na kontě 17 bodů (7+10).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz