Málek jde ve stopách Dostála! Vsetínský talent míří do Finska

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Už nějakou dobu bylo zřejmé, že talentovaný brankář Jakub Málek opustí Vsetín a vyrazí za první zahraniční zkušeností. Teď se loučí i oficiálně: Mládežnický reprezentant podepsal smlouvu ve finském Ilvesu Tampere, a to na dva roky s roční opcí.

Málek oslavil v dubnu dvacetiny, už předtím se ale stihl zařadit mezi největší osobnosti české druhé nejvyšší soutěže. Ve Vsetíně odchytal parádní sezonu.

S úspěšností zákroků 93,21 procenta byl druhým nejlepším gólmanem po přerovském Lukáši Klimešovi, v play off svá čísla ještě o kousek vylepšil.

Úplně nejvíc však zaplnil novinové titulky v říjnu, a to vstřeleným gólem přes celé hřiště.

Mrzet ho mohlo jen to, že Valachům k finálovému triumfu a postupu do extraligové baráže nepomohl.

Už v tu chvíli se Málek s klubem loučil. Vsetín očekával jeho odchod do zámoří, kde by talent rostl pod dohledem organizace New Jersey Devils, jež ho loni drafovala ve čtvrtém kole. Na východ republiky navíc zamířila nová jednička – ruský fantom uplynulého prvoligového play off Maxim Žukov.

Nakonec se však Jakub Málek přesouvá na sever. Chytat bude finskou nejvyšší soutěž za Ilves Tampere!

„Nastal čas, kdy se musím se Vsetínem rozloučit. Moc mi to tu přirostlo k srdci, ale z hokejové stránky je čas posunout se zase o krok dál.“

„Přišla chvíle, která pro mě není lehká. Nastal čas, kdy se musím se Vsetínem rozloučit. Moc mi to tu přirostlo k srdci, ale z hokejové stránky je čas posunout se zase o krok dál. Za celou dobu mi přišla spousta nabídek, nikdy ale nebudu litovat toho nejlepšího rozhodnutí, že jsem zůstal, a mohl se rozvíjet právě tady,“ říká pro stránky hc-vsetin.cz.

Kroměřížský odchovanec rostl ve Vsetíně od patnácti let. Do branky seniorského týmu poprvé nakoukl už v šestnácti, poté se objevil i v druholigovém Valašském Meziříčí.

„Poděkovat musím všem, co na zimáku působí. To znamená od ledařů po kancelář. Je neuvěřitelné, jak to tady funguje. Největší díky patří fanouškům Vsetína. Hrát tady bylo něco, co nikdy v životě nezapomenu. Vsetínu přeji jen to nejlepší do dalších let. Věřím, že se naše cesty zase jednou potkají,“ vzkazuje mladý brankář.

Foto: Martin Voltr

Na republikové či vyšší úrovni se o Málkovi dlouho „nevědělo“, největší progres přece jen udělal až v posledních dvou letech. Proto ho reprezentační výběry míjely až do dvacítky, s níž nakonec vyrazil na mistrovství světa do Edmontonu a odchytal zápas proti domácí Kanadě.

Nyní ještě může usilovat o účast na srpnovém šampionátu. Je však otázkou, zda se podobně jako v prosinci Nick Malík nebude chtít soustředit na klubové působení a boj o co nejlepší výchozí pozici do nového ročníku.

„Doufám, že ze svých nároků na sebe nesleví a bude pořád stoupat nahoru. Byla radost s ním pracovat.“

„Pro Kubu je to další posun vpřed jak v běžném životě, tak v tom sportovním. Díky jeho pracovitosti a šikovnosti se mu v kariéře otevřely další dveře a on tak může dál rozvíjet svůj talent. Doufám, že ze svých nároků na sebe nesleví a bude pořád stoupat nahoru,“ citují vsetínské stránky klubového trenéra brankářů Romana Peschouta.

„Byla radost s ním pracovat. Pro klub je skvělé, když se podaří vychovat takový talent. Všichni si přejeme, aby to Kuba dotáhl co nejdál a jeho kariéra byla co nejdelší. A pro naše další brankáře to může být určitá motivace, jak Kubu napodobit,“ doplňuje Peschout.

Jakub Málek se ve finské Liize potká s dalšími vsetínskými odchovanci, Ondřejem Slováčkem z Raumy a Janem Ščotkou z Jyväskylä.

Roli v jeho rozhodnutí určitě hrála i výborná zkušenost exbrněnského Lukáše Dostála, jenž se z Ilvesu Tampere odrazil do NHL.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jakub Málek (@jm0031_)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz