Malá NHL v Třinci. Slováci byli z Werk Areny nadšení, říká Chmiel

Werk arena z jihu | Foto: Roman Kučera

Proč jsou sedáky v třinecké hale "děravé"? Proč tam na ledě nejsou žádné reklamy? A co vedlo IIHF, že svěřila spolupořadatelství MS Třinci? Odpovědi naleznete v tomto rozhovoru.

Werk Arena, jedno z dějišť aktuálního MS, má pro fanoušky ze západu a jihu republiky poněkud cize znějící název. Je to tím, že v Třinci a na Těšínsku se mluví dialektem, zvaným "po našymu", což je směs češtiny, němčiny a polštiny. Slovem "werk" se zde odnepaměti označuje místní ocelárna.

Werk Arena - celkový pohled z jihozápadu

Werk Arena - celkový pohled z jihozápadu | Foto: Roman Kučera

Stadión byl postaven v roce 2014 a nahradil "starou Werk Arenu" na Lesní ulici, která dodnes stojí, ale nevyužívá se. O dva roky později přibyla ještě nová tréninková hala - Mini Werk Arena.

O hale, která má kapacitu 5400 diváků a patří k tomu nejmodernějšímu, co lze v hokejovém světě vidět, nám s hrdostí vyprávěl pan Marek Chmiel, výkonný ředitel HC Oceláři Třinec.

Marek Chmiel, výkonný ředitel HC Oceláři Třinec

Marek Chmiel, výkonný ředitel HC Oceláři Třinec | Foto: Roman Kučera

Podle oficiálních statistik vyprodaných zápasů Slováků bylo diváků "jen" 4915. Můžete čtenářům hokej.cz vysvětlit, odkud se bere ten rozdíl?
Samozřejmě. Když se pořádá velký turnaj, jako je MS, část kapacity uberou místa pro novináře, kamerové platformy a product placement. A navíc jsme zrušili místa k stání, která zde na extraligu máme. Nahradili jsme je sedačkami, které jsou prostorově náročnější.

Perforovaný sedák neodráží zvukové vlny, naopak je pohlcuje, i když na místě nikdo nesedí. Zásadně tím zlepšuje akustiku celé haly.

Perforovaný sedák neodráží zvukové vlny, naopak je pohlcuje, i když na místě nikdo nesedí. Zásadně tím zlepšuje akustiku celé haly. | Foto: Roman Kučera

Ano, ty sedačky zaujmou na první pohled, jak jsou celoplošně vypolstrované a sedák je měkký a hřejivý. Něco takového se vidí málokde.
Naše hala je v současné době nejmodernější v Česku, ale dovolím si říci, že i ve střední Evropě. Jak se svými technologiemi, tak i s vybavením. Sedačky jsou širší, než je obvyklé, aby fanoušci měli pohodlí. Ano, mohli jsme kapacitu nahnat i pomocí užších sedaček, ale pro náš region jsme našli optimální kapacitu, kterou není třeba zvyšovat na úkor pohodlí diváků.

Kdo arénu vlastní?
Arénu vlastní zapsaný spolek HC Oceláři Třinec. Akciová společnost HC Oceláři Třinec (klub) je tady v nájmu a provozuje ji. Hala je postavená z velké části za soukromé peníze, něco přidala Evropská unie a Moravskoslezský kraj. Veřejná správa tedy přispěla na výstavbu, na provoz už nepřispívá. Jsme tak jedni z mála, co provozují soukromou, finančně soběstačnou halu.

Werk Aréna ze severovýchodu

Werk Aréna ze severovýchodu | Foto: Roman Kučera

Jsme tady svými pány a jsem rád, že to tak je. Hala byla primárně postavená pro hokej, proto máme rozhodující slovo při tvorbě programu a další akce, včetně kulturních, se přizpůsobují možnostem hokeje. My samozřejmě chceme, aby tady byly kulturní akce, takže dnes i hokej umí ustoupit. Vyjíždí se na celý týden na "tripy", aby se zde mohlo postavit pódium, přizpůsobí se program ligy, ale je dobré, že máme jistotu a nemusíme se s někým dohadovat.

Jaké už tady proběhly akce?
Když vezmu hokej, tak už jsme tady dvakrát přivítali reprezentaci. Byly tady zápasy Česko - Slovensko, Česko - Rusko... A jedna z největších akcí byl Davis Cup s Francií. To bylo náročnější, protože se přestavovala hala na daviscupové požadavky. Koncertů se tady dělá asi deset, dvanáct ročně. Diváci viděli Karla Gotta, Lucii Bílou i další hvězdy.

Máte kvůli tomu spodní řady sedaček zatahovací?
Máme, ale většinou to ani není třeba. Většina promotérů koncertů chce jen stáhnout zadní mantinel, aby si postavili pódium a jinak vše využijí tak, jak to je. My jenom zaizolujeme ledovou plochu a koncerty normálně běží. Je to multifunkční hala, zvládneme i kulturní akce, v létě tady byly například i veletrhy.

Dolní tři řady sedaček lze odsunout a uvolnit tak místo

Dolní tři řady sedaček lze odsunout a uvolnit tak místo | Foto: Roman Kučera

Hala je zasazena do mírného svahu a ledová plocha je vlastně v rovině s okolním terénem "dole". Nemá to vliv na chlazení? Netvoří se v létě mlha?
Vůbec nevzniká žádný problém tohoto druhu. Nahoře v hledišti máme 20 stupňů, u ledu je 8 až 10 stupňů, aby byl led kvalitní. Musím zaklepat, že s mlhou jsme zatím žádné problémy neměli a led udržíme i v letních vedrech, pokud to situace vyžaduje.

Na kostce může běžet cokoliv, třeba interaktivní hokejový kvíz

Na kostce může běžet cokoliv, třeba interaktivní hokejový kvíz | Foto: Roman Kučera

Všiml jsem si, že máte zářivkové osvětlení, podobně jako v Ostravě.
Máme zde zářivky schválně. Od výbojek se v poslední době spíš ustupovalo. Ty zářivky mají životnost pět až šest let, takže možná dojde na změnu. Největší raritou této haly je trvale nainstalovaný videomapping na ledovou plochu. Máme vytvořeny dvouminutové projekce, atraktivní sekvence promítané na led. Dále jsou zde dlouhé rovné mantinely na stranách střídaček a trestných lavic provedené jako LED videopanely. To je vynikající věc pro marketing. My střídáme reklamy a všechny sponzory pouštíme na digitálních mantinelech, čímž můžeme mít čistý led. Podívejte se, že obrannou i útočnou třetinu máme zcela čistou, na rozdíl od jiných extraligových klubů. Zde na MS U20 se videomantinely nepoužívají, reglement turnaje s nimi nepočítá.

Vydrží to nárazy puků a hokejek?
Bez problémů to vydrží i přímý náraz dvou stokilových hokejistů.

Audiovizuální režie, zde vzniká program na kostce, videomappingu, mantinelech a poprsníku.

Audiovizuální režie, zde vzniká program na kostce, videomappingu, mantinelech a poprsníku. | Foto: Roman Kučera

Ve spojení s videomappingem a projekcí na poprsník zde máme velmi dokonalý audiovizuální systém. Místní jsou na to již zvyklí, ale když sem přijede někdo odjinud, bývá často ohromen, jakou tady máme "malou NHL". Když k tomu přidáme ohně, živou kapelu, pro diváky vznikne dokonalá show.

Tvůrci programu při práci v místnosti režie

Tvůrci programu při práci v místnosti režie | Foto: Roman Kučera

Oproti vítkovické hale jste mnohem modernější.
To je nesporné, ale naproti tomu Vítkovická Ostravar aréna má tu potřebnou kapacitu, aby uspokojila množství příznivců domácí české reprezentace. Má ale svůj věk, dnes už se staví haly jinak. Zde v Třinci máme mnohem lepší prostupnost pro davy diváků, kapacity občerstvení, nikde se netvoří zácpy a fronty, ani na pánských WC o přestávkách.

Měníte intenzitu osvětlení?
Hokejový zápas je maximum, pak máme ještě tři nižší úrovně.

A co se týče technologie mrazení - líh, nebo čpavek?
Čpavek. I v největších vedrech udržíme led bez mlhy, bez oparu na mantinelech. Letos jsme to na léto rozpustili, ale předtím se mrazilo dva roky nonstop. Teď mrazíme celoročně v malé hale, což je výrazně úspornější. Nejen kvůli ledu, ale i klimatizaci v tom velkém kolose. Čili hráči mají led k dispozici celoročně v Mini Werk aréně.

Děláte i veřejné bruslení?
Po pravdě, program obou ledových ploch je tak nabitý, že na bruslení moc času nezbývá. Něco bývá o Vánocích, ale letos ne, když tady máme MS.

Máte nějaké zajímavosti ke stavební konstrukci haly?
Prakticky celé hlediště je obslouženo jedním patrem, jen skyboxy, VIP restaurace a technické zázemí je o patro výše.

Klubové patro navazuje na řady běžných diváků

Klubové patro navazuje na řady běžných diváků | Foto: Roman Kučera

V rámci projektu jsme si prosadili trošku strmější hlediště. Není to úplně ideální pro starší lidi, ale na druhou stranu výhled z desáté řady je, jako by byl člověk na ledě.

I z horních řad v rozích je výhled na ledovou plochu dokonalý

I z horních řad v rozích je výhled na ledovou plochu dokonalý | Foto: Roman Kučera

Mohu potvrdit, že jste v tomhle ohledu lepší než Ostrava.
Ano, tam je ta hala taková povlovná, podobně jako byla hala v Holešovicích na Spartě. To jsou ty staré, klasické haly. My zde už stavíme podle nejnovějších evropských a světových parametrů, třeba prostory šaten. Můžete se zeptat Slováků, ti byli nadšení, jaké podmínky zde měl jejich národní tým. Všichni si to chválí, i novináři. Myslím, že to byla jedna z věcí, proč se nám podařilo získat pořadatelství: Ostrava - dostatečná kapacita, Třinec - dokonalý komfort pro hráče, novináře i pro diváky.

Noční Werk arena

Noční Werk arena | Foto: Roman Kučera

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz