Lišák Pastrňák. Ve finále Stanley Cupu ukazuje, proč je tak výjimečný

Foto: nhl.cz

11. června 2019, 14:11

Tomáš Zatloukal

Zatímco se v Česku řeší, zda potřetí za sebou získá Zlatou hokejku (dosud se to povedlo jen Jaromíru Jágrovi), on sám mezitím ve finále Stanley Cupu střílí krásné góly. Naposledy David Pastrňák skóroval v šesté partii se St. Louis po parádním manévru, při němž předvedl svou největší devízu.

Jistě, jeho trefa na 4:1 snese hodně přívlastků.

Byla troufalá i trpělivá. Drzá i důležitá. Především však opět doložila Pastrňákovu mazanost, chladnokrevnost a mimořádný přehled o dění na ledě.

Právě to jsou atributy, které definují hru momentálně pořádně zarostlého štírka z Havířova. Pastrňák pokaždé přesně ví, co se právě na kluzišti děje. Zatímco ostatním hokejistům se zdají události kolem nich tuze rychlé, on je vnímá, jako by byly zpomalené.

Připomíná tím jiného českého hračičku - Aleše Hemského v dobách jeho největší slávy.

Všestrannému sportovci jistě k perfektnímu čtení hry i orientaci mezi mantinely pomohlo pestré dětství. Jeho maminka ráda vzpomíná, jak byl Pastrňák hyperaktivní a ani chvíli neposeděl. Stejně o něm mluví i velký kamarád David Cienciala.

"Třeba jsme ráno byli na tenise. Dali jsme si oběd a pak říkám: Počkej, na půl hoďky si lehnu. On mi odpověděl: „Ty vole, ležet? Nebudeme přece ležet!“ popisoval věčného neposedu Cienciala pro MF DNES.

"Pasta" má pohyb v krvi, zakódovaný v DNA.

A neukazuje to jen při gólech.

Když se proti němu ve třetím finále Stanley Cupu rozjel Brayden Schenn, zdálo se, že ho nutně musí převálcovat. Jenže kanonýr Bruins na poslední chvíli chytře uhnul a pořádně si místo něj natloukl sám agresor.

Pastrňák se uchránil od potenciálně velmi vážného zranění.

Jindy mu bezkonkurenční přehled pomáhá, aby se prosadil proti urputné defenzívě Blues. V sérii, kdy jsou techničtí hráči otloukáni jako píšťaličky a dostávají se jen do málo šancí, umí vytěžit z minima maximum.

Jiný borec by patrně v šestém finále poslal po Marchandově přiťuknutí puk co nejdříve na Binningtonovu branku, Pastrňák si ale mazaně počkal a kotouč zvedl na beton bezmocného gólmana. Byť kotouč o mohutný chránič lehce škobrtl, nakonec skončil v síti.

"Jen jsem to potáhl a naštěstí se mi to podařilo dát dovnitř,“ popisoval pro českou verzi NHL.com svůj gól. Zásluhy připisoval Bradu Marchandovi za chytrý pas.

To, že hokej vidí a vnímá jinak, ukázal i ve třetím finále. Při demolici St. Louis 7:2 zvyšoval na 4:0, poté co protáhl bekhendovou kličku a nedal Binningtonovi nejmenší příležitost zasáhnout.

Je pravda, že v play off Pastrňák vždy herně zcela neexceluje. Celá "Perfection Line" mívá hluché pasáže, někdy tropí i školácké chyby. Jenže bezstarostný svéráz umí slabší chvíle přebít nádhernými momenty.

Ostatně i statistiky potvrzují jeho přínos, 19 bodů, včetně devíti branek, je náramný počin. Jen tři hráči - Marchand, Ryan O'Reilly a Logan Couture - si vedou lépe.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz