Liberec je novým lídrem! Derby pro Kometu a Hradec Králové

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

Novým lídrem Tipsport extraligy je Liberec, který otočil derby proti Mladé Boleslavi. Další tahák nedělního 4. kola byl k vidění v Brně, kde domácí Kometa vynulovala Spartu. Východočeské derby pak patřilo Mountfieldu.

Liberecký obrat v derby

Je to derby. Tentokrát bylo ozvláštněné i tím, že jak Liberec, tak Mladá Boleslav v dosavadním průběhu soutěže ještě neprohrály.

A byla to opravdu parádní bitva plná zvratů!

Skóre se měnilo z 0:1 na 2:1, pak na 2:3 a díky povedenému libereckému závěru na konečných 4:3. V 57. minutě dali Bílí Tygři dva góly v rozmezí dvaceti vteřin! Parádní formu potvrdil Michal Birner, který jednou asistoval a po čtyřech kolech má úžasnou bilanci 4+7.

Liberec tedy zůstává neporažený a je novým lídrem TELH!

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Určitě jsme nebyli lepším týmem. Stejně jako v předchozích zápasech se nám povedl závěr, dlouhodobě se ale na to nemůžeme spoléhat, takže máme na čem spolupracovat. Všem hráčům v kabině patří obrovský respekt, znovu to dokázali a na konci udělali vše, aby to dotáhli do úspěšného konce."

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Podle mě to byl vyrovnaný zápas, rozhodně jsme nebyli horším týmem. Vůbec jsme ale nezvládli koncovku, měli jsme to zahrát vyspěleji. Liberec nás za to po zásluze potrestal."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – BK MLADÁ BOLESLAV 4:3 (0:1, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 23. M. Zachar, 27. Filippi (Šmíd), 57. L. Hudáček (Birner, Filippi), 57. J. Vlach – 8. J. Stránský (Najman), 30. R. Zohorna (Hrbas), 39. R. Zohorna (Ševc).
Rozhodčí: Hradil, Horák – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 2:3. 
Využití: 2:0. 
Střely na branku: 34:25. 
Nejlepší hráči: Tomáš Filippi – Radim Zohorna.
Diváci: 7 002. 
Bílí Tygři Liberec: Peters – T. Hanousek, Šmíd, Graborenko, Derner, Kotvan, Knot, Kolmann – L. Hudáček, Bulíř, Birner – Lenc, Filippi, Marosz – A. Musil, P. Jelínek, L. Krenželok – M. Zachar, J. Vlach, Šír. Trenéři: Augusta a Kudrna.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Kurka – Šťastný, Žejdl, Vondrka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, P. Musil, J. Stránský – Pabiška, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.

Výhra pro Leoše

Před zápasem se s kariérou slavnostně rozloučil Leoš Čermák, jehož číslo 12 už nikdy nikdo v Kometě neoblékne. Čermák vhodil čestné buly a plácl si se všemi bývalými spoluhráči. Už bez tohoto ceremoniálu by bylo utkání Brna s Pražany zajímavé, teď měli ale hokejisté Komety postaráno ještě o větší motivaci. Nechtěli pokazit Čermákovi jeho rozlučku. A povedlo se: vyhráli pro svého někdejšího kapitána a od Sparty dokonce nedostali ani gól. Skvělou formu potvrdila nová brněnská jednička Karel Vejmelka.

Petr Fiala (trenér Brna): „Měli jsme fantastický start do utkání, dali jsme rychlý gól u kterého jsme věděli, že by případné protesty neuspěly, protože se nejednalo o úmyslné kopnutí. To byl pro nás velký doping. Během třetiny Sparta vyrovnala hru a v mezikruží si vytvořila tři dobré příležitosti, u jedné z nich to zazvonilo o tyč z vnější strany. Bylo dost důležité, že Karel tam měl jisté zákroky, nevypadávaly z něj kotouče, což je pro tým hrozně důležité. Ve druhé třetině jsme měli hodně vyloučených, ať už za vyhození kotouče, což se občas stane nebo za fauly, které můžou být pro utkání rozhodující. Hráči ale v oslabení předvedli fantastický výkon a nedovolili jsme soupeři skórovat. Tím, že jsme odskočili na 2:0, tak i když se Sparta snažila, nahazovali puky, do čistých šancí se nedostávali. To bylo hlavní. Je třeba mužstvu poděkovat za velice koncentrovaný výkon, a přestože jsme moc gólů nedali, tak hra v obraně a nasazení – klobouk dolů. Jsem přesvědčený o tom, že s tím klidem na hokejkách postupem času přijdou hezké akce a góly. Tím nechci říct, že jsme si je nevytvořili, ale ještě to nebylo takové, co ti hráči umí. Počítá se ale vítězství. Já od svých jedenácti let hraju proti Spartě derby, měli jsme to tam kousek a vždycky je radost vyhrát.

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Na úvod bych chtěl pogratulovat domácím k výhře. Brno předvedlo skvělý start do zápasu, jeho hráči byli na puku rychlejší a byli aktivnější. My jsme se začali zlepšovat až postupem zápasu, ale celou dobu jsme museli dohánět, což byl problém. Domácí se druhým gólem uklidnili. Měli jsme v utkání několik šancí, dvakrát jsme byli, myslím si, opravu blízko, ale brankář Komety chytal skvěle a předvedl několik klíčových zákroků. Domácí dřeli a šli si za vítězstvím.

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. P. Holík (Mueller), 27. Hruška (Mueller, Štencel).
Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Jelínek, Hynek.
Vyloučení: 7:5. 
Bez využití.
Střely na branku: 27:26. 
Nejlepší hráči: Karel Vejmelka – Jakub Sedláček. 
Diváci: 7700 (vyprodáno). 
HC Kometa Brno: Vejmelka – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec, L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek mladší, Kusko, Jenyš. Trenéři: Fiala, Pokorný, Horáček a Oslizlo.
HC Sparta Praha: J. Sedláček – Košťálek, Polášek, M. Jandus, Kalina, Ďaloga, T. Pavelka – Smejkal, V. Růžička, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Dočekal, Klíma, Buchtele. Trenéři: Krupp a Nedvěd.

Derby pro Hradec!

Hradec Králové potvrdil dominanci v derby. Od svého návratu do nejvyšší soutěže v roce 2013 se hrálo 25 vzájemných duelů mezi Mountfieldem a Dynamem – a Hradec vyhrál už posedmnácté. Tentokrát to bylo drama až do poslední chvíle, Pardubice prohrály o jediný gól.

Druhý dobrý výkon v řadě předvedl Ondřej Kacetl, který byl pro derby jedničkou, přestože do zápasu už po vypršení disciplinárního trestu mohl zasáhnout i zkušený Jakub Štěpánek.

V gólmanovi ale Dynamo v neděli problém nemělo, jenže opět nedávalo góly. V tabulce má po čtyřech kolech jen tři body a celkem jen šest vstřelených gólů.

Radek Bělohlav (asistent trenéra Pardubic): „Proměnili jsme jenom jednu přesilovku a myslím, že utkání rozhodla druhá třetina. Měli jsme v ní pět vyloučených a zaprvé jsme dostali gól, zadruhé jsme ztratili spoustu sil, které nám v závěru chyběly na vyrovnání.“

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Měli jsme horší pohyb než v předešlých zápasech, a z toho pramenila naše vyloučení. Bylo jich opravdu spousta, ani přesilovky jsme nesehráli dobře. Bylo to upracované, ubojované. Třetí třetinu jsme zvládli takticky dobře, kluci tam nechali všechno a jak jsem říkal, ubojovali to. Vítězství si strašně ceníme a děkujeme fanouškům za podporu.“

HC DYNAMO PARDUBICE – MOUNTFIELD HK 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Hovorka (Harju, Piché) – 17. Rosandić (M. Chalupa, Miškář), 33. F. Pavlík (Cibulskis, Kubík).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Jindra, Zika.
Vyloučení: 7:7. 
Využití: 1:0.  
Střely na branku: 22:30. 
Nejlepší hráči: Marek Hovorka – Marek Mazanec.
Diváci: 9 253. 
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, J. Kolář, Piché, Mikuš, J. Zdráhal, Ivan – Harju, R. Kousal, Tybor – D. Kindl, Mandát, Hovorka – Machala, Poulíček, Látal – M. Kratochvil, Pochobradský, Matýs. Trenéři: Lubina, Bělohlav a Janecký.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Cibulskis, Gaspar, Rosandić, F. Pavlík, T. Voráček – Perret, Bičevskis, Dragoun – Červený, Rákos, Smoleňák – Jergl, Cingel, Paulovič – Miškář, Kubík, M. Chalupa. Trenéři: Martinec, Krátoška a Svoboda.

Karlovy Vary se loučí s prvním místem

Energie první místo v extraligové tabulce neuhájila. Poté, co si poradila se Zlínem, Pardubicemi a Kladnem, poprvé narazila a klesá na třetí příčku. Olomouc je nově čtvrtá, tedy hned za Karlovými Vary.

Mora vstoupila do sezony opravdu dobře: bodovala ve všech čtyřech dosavadních zápasech. V neděli se dvěma asistencemi blýskl veterán Rostislav Olesz.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „My jsme hráli dobře, až výborně první třetinu. Soupeře jsme nepustili téměř k ničemu. Bohužel za necelé dvě minuty druhé třetiny jsme o svůj náskok přišli. A to svou nedisciplinovaností, po inkasování branek jsme ještě byli vyloučení, takže prvních deset minut druhé třetiny jsme hráli špatně. Poté jsme se dostali do zápasu, jsem rád, že ve třetí třetině se nám podařilo dostat se do vedení. Troufám si říci, že jsme byli o trošku lepší a zaslouženě bereme body.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „My jsme čekali, že nás tu bude čekat fyzicky dobře připravený soupeř, který dobře brání a je těžké proti němu získat body. My jsme do utkání nevstoupili dobře, měli jsme špatný pohyb, hra v první třetině postrádala vše, co jsme ukazovali v předchozích zápasech. Jsem rád, že jsme se dokázali vrátit do zápasu, posledních čtyřicet minut je takový hokej, který bychom chtěli hrát. Škoda, že jsme ve třetí třetině udělali chybu, soupeř ji nekompromisně proměnil. Chtěli jsme odvézt alespoň bod, ale to se, bohužel, nepovedlo.“

HC OLOMOUC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kolouch (Olesz, Škůrek), 20. Nahodil (Burian, Olesz), 44. Strapáč (Kolouch, Klimek) – 21. Stříteský (T. Rachůnek, Gríger), 22. Šenkeřík (Koblasa, Skuhravý).
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Rampír, Klouček.
Vyloučení: 3:5. 
Využití: 1:0. 
Střely na branku: 35:31. 
Nejlepší hráči: Petr Kolouch – Petr Šenkeřík. 
Diváci: 3635. 
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Ondrušek, Dujsík, Švrček, Valenta – Irgl, J. Knotek, Ostřížek – Klimek, Kolouch, Strapáč – Olesz, Nahodil, Burian – Hecl, Handl, V. Tomeček. Trenéři: Tomajko a Moták.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák, Eminger, M. Rohan, Kubka – Flek, Gríger, T. Rachůnek – O. Beránek, Raška I, T. Mikúš – Kohout, T. Knotek, Hlava – Vondráček, Skuhravý, Koblasa. Trenéři: Pešout a Mariška.

Kladno má první bod

Vítkovice, které mají nejmladší kádr v soutěži, zatím hází papírové předpoklady za hlavu a slaví další vítězství. Navíc bodovaly ve všech dosavadních pěti zápasech! V tabulce jsou druhé.

Zato Rytíři dál čekají na výhru, nedělní výkon je ale nadějí na lepší zítřky. Kladno zlepšilo defenzivu a má první bodík do tabulky. Ještě v 57. minutě přitom nováček prohrával 0:2...

David Čermák (trenér Kladna): „Hodnotí se to těžko. V průběhu druhé třetiny by pro nás byl bod málo, deset minut před koncem bychom zase bod brali všemi deseti. Podali jsme asi nejkompaktnější výkon ze čtyř zápasů, které máme za sebou. To je pro nás pozitivum, že jsme se zlepšili a uhráli jsme první bod."

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Zápas naplnil to, co jsme od něho očekávali. Po možná nečekaném přídělu bodů v prvních čtyřech zápasech jsme mohli být považovaní za favority. Moje idea je ale taková, že v této sezoně s takto mladým týmem v žádném utkání favority nebudeme. Zápas to bohužel potvrdil. Kladno bylo lepším týmem, my jsme byli silní v defenzivní stránce. Ať už to bylo oslabení nebo když nás soupeř několikrát zavřel v obranném pásmu. V malých detailech jako hokejka na hokejku jsme je do vyložených možností ve většině případů nepouštěli. Potom jsme se dostali do vedení 2:0. Byl tam údajně faul, takže jsme si hráče při výhodě 6 na 5 nepokryli. Pak byla chyba při gólu na 2:2. Říkám ale, že bychom byli rádi i za bod, štěstí se v prodloužení přiklonilo na naši stranu. Moje přesvědčení ale je, že odtud se body snadno vozit nebudou. Zápas to jednoznačně potvrdil. Musím být pokorný. Máme za sebou pět zápasů v deseti dnech a bodový příděl je solidní. Čeká nás spousta další práce. Dvou bodů z této horké půdy, kde byla vynikající atmosféra, si nesmírně ceníme."

RYTÍŘI KLADNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 po prodloužení (0:0, 0:0, 2:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 57. Austin (Stach), 59. Redlich (Austin) – 42. Š. Stránský (Mallet, Lakatoš), 49. Lakatoš (Š. Stránský, Bukarts), 61. Bukarts (Š. Stránský, Šildík).
Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Ondrášek, Špůr.
Vyloučení: 4:4, navíc Výtisk (Vítkovice) 10 minut. 
Bez využití.
Střely na branku: 38:36. 
Nejlepší hráči: Jakub Valský – Šimon Stránský.
Diváci: 2653. 
Rytíři Kladno: Cikánek – Austin, Nash, Lakos, Kehar, Smetana, Barinka – Jágr, Zikmund, Valský – Hajný, Stach, J. Strnad – O'Donnell, Machač, Redlich – Š. Bláha, T. Kaut, Jelínek. Trenéři: Čermák, Lidický a Kregl.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – Černý, Trška, Šidlík, D. Krenželok, Výtisk, Kvasnička – Roberts Bukarts, Š. Stránský, Lakatoš – Kurovský, Vopelka, Schleiss – Dej, E. Němec, Mallet – Baláž, Werbik, Guman. Trenéři: Petr a Trnka.

Přestřelku řídil Rob, Zlín je poslední

I proti Zlínu byli vidět Milan Gulaš (0+2) s Tomášem Mertlem (1+0), tradiční opory indiánů. Tentokrát se k nim skvělým výkonem přidal Luboš Rob, který dal dva góly sám a na jednom pak asistoval. Zdá se tedy, že nejlepší hráč uplynulého ročníku Chance ligy zvládá přechod do vyšší soutěže parádně.

Zato Zlín vstup do nové sezony nezvládá. Ano, všechny jeho čtyři dosavadní zápasy byly vyrovnané, jenže Berani ani v jednom z nich nezískali bod a po nedělním kole už jsou poslední v tabulce.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Je na nás znát, že hodně inkasujeme. Sebevědomí hráčů je v defenzivě mizerné a o to více je vítězství pro nás cennější.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Bylo to z naší strany hratelné a pro nás to skončilo ve třetí části, že Plzeň proměnila přesilovou hru 5:3 a my ne. Tam se to celé zlomilo.“

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG BERANI ZLÍN 5:4 (2:2, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Rob (Gulaš, Pour), 18. Gulaš (Moravčík, V. Němec), 22. Indrák (Rob, V. Němec), 32. Rob, 46. Mertl (V. Němec, Gulaš) – 4. Köhler (Kubiš, Honejsek), 8. Ferenc (Dufek), 27. Dufek (Freibergs), 32. Herman (Šlahař).
Rozhodčí: Lacina, Kika – Malý, Pešek.
Vyloučení: 7:10. 
Využití: 3:1. 
Střely na branku: 45:34. 
Nejlepší hráči: Luboš Rob – Jan Dufek. 
Diváci: 5510. 
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Moravčík, L. Kaňák, Pulpán, Vráblík, Houdek – Pour, Mertl, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Rob, V. Němec, Indrák – Heřman, Přikryl, Kantner. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
PSG Berani Zlín: Kašík – Žižka, Nosek, Freibergs, Gazda, Řezníček, Buchta, Ferenc – Köhler, P. Sedláček, Szturc – Šlahař, Herman, Dufek – Kubiš, Palmberg, Honejsek – Fryšara, Popelka, J. Ondráček. Trenéři: Stavjaňa a Hamrlík.

Obhájce titulu ukončil sérii proher

Úřadující šampión nevstoupil do nového ročníku dobře: tahal za sebou šňůru tří proher. Třinec nestačil na Kometu, Vítkovice ani Spartu. Doma proti Litvínovu však bere všechny body.

Na konci druhé třetiny se Oceláři dostali do vedení 3:0, hosté ale neodpadli a nakonec z toho bylo drama. Litvínov ovšem obrat nedokonal. Malinko ho může těšit to, že aspoň trochu zlepšil svoji střeleckou efektivitu. V prvních třech extraligových kolech dal jen tři góly, proti nejlepšímu extraligovému gólmanovi Patriku Bartošákovi se prosadil dvakrát. Při extraligovém debutu skóroval polský mladík Pawel Zygmunt.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Do zápasu jsme dobře vstoupili. Měli jsme dobrý pohyb a dělali jsme Litvínovským problémy v jejich obranném pásmu, z toho pramenily fauly. Škoda, že jsme v první třetině nedali více branek, párkrát jsme netrefili odkrytou bránu a bylo tam spousta takových ošemetných situací, které hostující brankář vyřešil dobře. Ve druhé třetině jsme odskočili, uklidnili se. Nalomil nás gól na 3:1 a po snížení na 3:2 byla na hráčích vidět tíha odpovědnosti a důležitostí tří bodů, které tým v poslední době lacině ztrácel. Bylo to těžké psychicky, ale zvládli to. Věřím, že kluky posílí, že jsme udolali houževnatého soupeře, který si vytvořil ve třetí třetině docela dost šancí a je možná pro něho kruté, že odjíždí bez bodů."

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): „Šli jsme do utkání s plánem, který se nám dařilo zpočátku dodržovat. Pak přišla série vyloučení, dostali jsme domácí na koně a odskočili nám. Ještě jsme stav snížili a chtěli jsme ve třetí třetině za každou cenu vyrovnat. Dostávali jsme do šancí, ale opět jsme doplatili na disciplínu. V posledních čtyřech minutách jsme dohrávali v oslabení a to se zápasy těžko otáčí."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. P. Vrána (Roth, Gernát), 37. Kofroň (Adamský), 38. Stránský (Hrehorčák, Vrána) – 40. Zygmunt (Ščotka, J. Říha), 52. Kašpar (Hanzl, Jarůšek).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Lederer, Gebauer.
Vyloučení: 3:7. 
Bez využití.
Střely na branku: 33:27. 
Nejlepší hráči: Petr Vrána – Adam Jánošík. 
Diváci: 4 037. 
HC Oceláři Třinec: Bartošák – Gernát, Roth, Galvinš, Haman, M. Doudera, Hrachovský – Hrehorčák, P. Vrána, Stránský – Marcinko, Hrňa, Dravecký – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Hladonik, Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC VERVA Litvínov: Honzík – Kubát, Trončinský, Ščotka, J. Říha, Jánošík, D. Štich – Zygmunt, V. Hübl, Gerhát – Kašpar, Myšák, Jarůšek – Petružálek, J. Mikúš, M. Hanzl – Trávníček, Helt, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Kotrla a Skuhrovec.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 4 2 2 0 0 23:17 10
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 5 2 1 2 0 15:14 10
3. HC Energie Karlovy Vary 4 3 0 0 1 16:10 9
4. HC Olomouc 4 2 1 1 0 10:6 9
5. Mountfield HK 4 3 0 0 1 16:14 9
6. BK Mladá Boleslav 4 1 2 0 1 12:8 7
7. HC Škoda Plzeň 4 2 0 1 1 18:17 7
8. HC Oceláři Třinec 5 2 0 1 2 15:14 7
9. HC Kometa Brno 4 1 1 1 1 7:6 6
10. HC Sparta Praha 4 1 1 1 1 18:18 6
11. HC VERVA Litvínov 4 1 0 0 3 5:8 3
12. HC Dynamo Pardubice 4 1 0 0 3 6:12 3
13. Rytíři Kladno 4 0 0 1 3 10:21 1
14. PSG Berani Zlín 4 0 0 0 4 8:14 0

Další program Tipsport extraligy

Úterý 24. září – předehrávka 10. kola:
18:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc (ČT sport)

Pátek 27. září – 5. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – Bílí Tygři Liberec
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno
17:30 PSG Berani Zlín – Rytíři Kladno
18:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice

Sobota 28. září – dohrávka 5. kola:
15:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz