Látal řídil zkázu Kladna, kde vyrostl: Chutná to dobře, ale cítím i lítost

Foto: Antonín Vydra

Možná to nebyla zásadní bitva o záchranu, ale souboj Kladna s Pardubicemi byl bezpochyby pořádně důležitý. Dramatický duel zvládlo lépe Dynamo, domácím v tabulce uteklo o tři body a hned dýchá lépe. Výrazný podíl na vítězství 5:2 měl Martin Látal, který vstřelil gól a přidal dvě nahrávky.

Vynikající bruslař odmakal parádní výkon. Z výhry měl pochopitelně radost, ovšem přiznal, že vnímal i jiné pocity. „Hraju za Pardubice, chci, abychom vyhrávali. To je jasné! Ale jsem vychovaný na Kladně a je mi líto, jak na tom Rytíři jsou," povídá upřímně někdejší člen parádní juniorské letky talentů, do níž patřili také Ondřej Pavelec, Jakub Voráček, Michael Frolík, Jiří Tlustý a další. 

Čím jste podle vás Rytíře zlomili?
Dali jsme víc gólů. Myslím, že jsme se na zápas lépe připravili. Od začátku jsme měli víc šancí. Kladno na svém malém ledě hraje dobře, mají výborný pohyb. Ale my se jim vyrovnali, podle mě jsme domácí přehráli hokejovostí.

Šlo o hodně, tohle utkání může mít být v bojích o záchranu klíčové. Bylo těžké srovnat se s tím po psychické stránce?
V podstatě od začátku soutěže hrajeme play off zápasy. Je toho za celou sezonu dost. Teď, když se to blíží ke konci, a je to vyrovnané, tak jsme si řekli, že to prostě dotáhneme do konce. Je to těžké, ale v Kladně jsme zápas zvládli výborně.

Který gól byl podle vás v utkání klíčový? Ten druhý, který jste dali při vlastním oslabení?
My máme problémy s tím, když vedeme 2:0. Pro nás to bylo takové... Neříkám, že těžké. Ale jednoduché také ne. Pak jsme dali třetí, čtvrtý a pátý gól. Dostali jsme dva, což je škoda, ale to se stane.

Zápas jste měli pod kontrolou, což dřív v případě Dynama neplatilo. Co bylo tentokrát jinak?
Připravujeme se pořád stejně, ale troufám si říci, že máme o dost zkušenější mužstvo než Kladno. Myslím, že to rozhodlo. Hráči jako Kolář, Zacharčuk, Rolinek, Vondrka, Tybor, Kousal – to ve vypjatých zápasech rozhoduje. Starší kluci hrají přece jen o trošku lépe.

Vám se utkání hodně povedlo. Dal jste gól, na dva přihrál, hýřil jste aktivitou  Takže spokojenost?
Jo, chutná to dobře. Ale já jsem vychovaný na Kladně, není mi jedno, jak na tom Rytíři jsou. Myslím, že kluci celý rok hráli velice sympaticky. Určitě by si nezasloužili, aby případně šli dolů. Mám radost, že jsme vyhráli, ale je mi to i trošku líto.

Jsou pro vás zápasy v Kladně i po letech osobní? Speciální?
Dorost, junioři, pak první zápas za dospělé áčko... Pořád tady k tomu mám velkou vazbu. Strávil jsem v Kladně spoustu let, ta vazba tam je a bude.

Foto: Antonín Vydra

Rytíři šli do utkání po sérii devíti porážek. Bylo na ledě cítit, že nejsou v pohodě?
Připadali mi možná trošku nervózní. Ale oni hrají fantasticky, celou sezonu předvádějí sympatický hokej. Strašně bruslí, napadají. Je vidět, že mají spoustu mladších kluků, fakt je nepříjemné proti nim hrát. A ještě na tom menším hřišti. Samozřejmě, psychika je těžší. Ale podle mě si nezaslouží být tam, kde jsou.

Vy jste na rozdíl od Kladna zabrali, Dynamu se daří. Přišlo to v pravou chvíli, co říkáte.
Naštěstí. Brutálně jsme si nechali utéci začátek. Když to pak od sedmého nebo osmého kola honíš, je to nepříjemné. Naštěstí jsme teď zvládli tři zápasy. Snad to odlepíme úplně.

Co myslíte, nakolik vás výhra z Kladna přiblížila k záchraně?
Tahle sezona bude do posledního zápasu. Ještě jich zbývá pět, bude to těžké až do konce.

Dynamo teď čekají týmy z popředí tabulky, nemáte z toho trošku obavy?
Nám se na tyhle soupeře hraje kupodivu dobře. Doufám, že to nezakřiknu a že budeme dál makat jako dosud. Brno, Liberec a tyhle týmy samozřejmě můžeme potrápit. Já doufám, že to vyjde. 

Sestřih utkání Kladno – Pardubice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz