<

Kulich může do prvního kola. Před skauty povýšili i Hamara, Špaček či Plos

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

6. května 2022, 11:31

Martin Voltr

Dva měsíce před draftem vydalo Oddělení centrálního skautingu NHL finální žebříček talentů, kteří vyhlížejí první zásadní moment svých kariér. Objevilo se v něm i 27 českých mladíků ročníků 2003 a 2004.

Do závěrečných vyhlídek promluvil jak závěr klubové sezony, tak i mistrovství světa do 18 let v Německu. Žebříček je opět rozdělen na čtvěřici samostatných pořadí podle toho, kde hráči působí (Severní Amerika či Evropa) a zda jde o hokejisty z pole nebo brankáře.

Na špičce zámořských hráčů se nic nezměnilo. Hlavním favoritem na pozici jedničky draftu zůstává kanadský centr Shane Wright z Kingstonu, a to i přesto, že odstup druhého Američana Logana Cooleyho se v očích skautů během sezony zmenšoval. Za Cooleyho poskočil jeho spoluhráč z rozvojového programu Cutter Gauthier, následují dva forvardi z Winnipegu – Matthew Savoie a Conor Geekie.

Brankářům ze severoamerického kontinentu nadále vévodí Tyler Brennan, stíhaný Bělorusem Ivanem Žihalovem a znovu dvěma talenty z amerického centralizovaného programu.

Z českých hráčů působících za mořem si pohoršili Matyáš Šapovaliv, jenž klesl ze 13. na 23. místo, i Jakub Hujer, jenž se z 56. příčky propadl až do poloviny druhé stovky. Akcie naopak dále rostly obránci Davidu Špačkovi, který byl patrně mezi všemi českými krajánky hlavním objevem letošní sezony. V 57 utkáních za Sherbrooke nasbíral 50 bodů (12+38) a i do play off teď vstoupil zářným představením (0+4) v úvodním zápase prvního kola.

Mnohem zajímavější je pochopitelně žebříček hráčů z evropských klubů. Slovák Juraj Slafkovský na jeho čele přeskočil Fina Joakima Kemella, a to díky kouzlům na olympijských hrách, vynikajícímu finiši ročníku v TPS Turku, ale na druhou stranu také zásluhou zranění finského talenta, jenž nedokázal navázat na strhující vstup do sezony.

Poslední měsíce naznačují, že z obránců by se měl na draftu jako první dočkat další slovenský mladík Šimon Nemec. Jeho výkony v Nitře byly totiž impozantní. Hned za sebou, na čtvrté příčce, tak nechává hlavního českého adepta Davida Jiříčka, jenž po zranění kolene na mistrovství dvacítek vynechal zbytek klubové sezony, ale teď bojuje o šampionát dospělých. Tam by mohl Nemcovu pozici ještě ohrozit.

Na turnaji osmnáctek rezonovala hlavně dvě česká jména, která si v odhadech podle očekávání o kus polepšila. Nejužitečnějšímu hráči mistrovství Jiřímu Kulichovi díky porci devíti branek patří třináctá příčka, obránci Tomáši Hamarovi jednadvacátá. Težko říct, zda to alespoň Kulichovi bude stačit na první kolo, ale druhé je v případě obou hráčů zcela reálné.

Z mladých reprezentantů ročníku 2004 zaujali skauty také zadák Aleš Čech a forvard Lukáš Plos, oba se nyní vešli do šesté desítky – Plos přitom v předešlých odhadech vůbec nefiguroval. Slušnou naději na draft si v posledních týdnech vypracoval i Ondřej Becher. Před trojicí zmiňovaných nadále figuruje v žebříčku starší a zkušenější David Moravec.

O pár desítek pozic naopak „spadli“ Matěj Pinkas, Marcel Marcel nebo Dominik Rymon.

Trojkou mezi evropskými brankáři zůstává Jan Špunar, šestý je Michael Schnattinger a díky parádnímu finiši sezony v mistrovské juniorce Plzně nakoukl do žebříčku ještě Jakub Vondraš. Nejvíce se v tomto srovnání čeká od Fina Topiase Leinonena, k němuž se ale dotáhl hrdina MS osmnáctek Hugo Hävelid.

Letošní draft NHL proběhne 7. a 8. července v montrealské hale Bell Centre. Už 10. května se dočkáme draftové loterie, jež určí pořadí, v němž bude hráče vybírat prvních šestnáct klubů.

Finální žebříček Centrálního skautingu NHL

Hráči v poli – Severní Amerika

1. Shane Wright (C, Kingston, OHL)
2. Logan Cooley (C, USA NTDP)
3. Cutter Gauthier (LK, USA NTDP)
4. Matthew Savoie (C, Winnipeg, WHL)
5. Conor Geekie (C, Winnipeg, WHL)
6. Pavel Minťukov (O, Saginaw, OHL)
7. Kevin Korchinski (O, Seattle, WHL)
8. Luca Del Bel Belluz (C, Mississauga, OHL)
9. Isaac Howard (LK, USA NTDP)
10. Owen Beck (C, Mississauga, OHL)

23. Matyáš Šapovaliv (C, Saginaw, OHL)
55. David Špaček (O, Sherbrooke, QMJHL)
150. Jakub Hujer (C, Rouyn-Noranda, QMJHL)
177. Marek Alscher (O, Portland, WHL)

Brankáři – Severní Amerika

1. Tyler Brennan (Prince George, WHL)
2. Ivan Žihalov (Sherbrooke, QMJHL)
3. Dylan Silverstein (USA NTDP)
4. Tyler Muszelik (USA NTDP)
5. Mason Beaupit (Spokane, WHL)

12. Tomáš Suchánek (Tri-City, WHL)

Hráči v poli – Evropa

1. Juraj Slafkovský (LK, TPS Turku, Finsko)
2. Joakim Kemell (PK, Jyväskylä, Finsko)
3. Šimon Nemec (O, Nitra, Slovensko)
4. David Jiříček (O, Plzeň)
5. Marco Kasper (C, Rögle, Švédsko)
6. Jonathan Lekkerimäki (PK, Djurgarden, Švédsko)
7. Danila Jurov (PK, Magnitogorsk, Rusko)
8. Liam Öhgren (LK, Djurgarden, Švédsko)
9. Lian Bichsel (O, Leksand, Švédsko)
10. Brad Lambert (C, Lahti, Finsko)

13. Jiří Kulich (C, Karlovy Vary)
21. Tomáš Hamara (O, Tappara Tampere, Finsko)
44. David Moravec (O, Mladá Boleslav)
57. Aleš Čech (O, Oulu, Finsko)
58. Lukáš Plos (C, Liberec)
74. Ondřej Becher (C, Havířov)
77. Marcel Marcel (LK, Plzeň)
83. Karel Křepelka (O, Mladá Boleslav)
88. Matěj Pinkas (O, Hradec Králové / Kolín)
90. Dominik Rymon (PK, Karlovy Vary)
100. Petr Hauser (PK, Sparta Praha)
101. Vojtěch Polák (PK, Mladá Boleslav)
103. Samuel Šmajda (PK, Karlovy Vary)
113. Tomáš Hebek (O, Pardubice)
121. Matyáš Melovský (LK, Vítkovice)
125. Robin Sapoušek (C, Karlovy Vary)
126. Dominik Pavlata (LK, Pardubice)
134. Petr Gajda (PK, Liberec)

Brankáři – Evropa

1. Topias Leinonen (Jyväskylä, Finsko)
2. Hugo Hävelid (Linköping, Švédsko)
3. Jan Špunar (Olomouc)
4. Maxim Arefjev (Južno-Sachalinsk, Rusko)
5. Karlis Mezsargs (Riga, Lotyšsko)
6. Michael Schnattinger (Kometa Brno)

10. Jakub Vondraš (Plzeň)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz