Kubalík svými góly pomáhá dvacítce, ale říká: Teď je důležitější klub

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Jen těžko byste v plzeňské kabině hledali zaměstnanějšího hráče do dvaceti let. Dominik Kubalík sbírá v letošní sezóně starty za juniorku indiánů a reprezentace, stihl dokonce i jeden zápas za prvoligový Havlíčkův Brod. Ale především bojuje za A tým plzeňské Škodovky.

Ve 14 zápasech Kubalík vstřelil tři branky a na další dvě nahrál. Spokojený ale zatím pochopitelně není. „Nemáme zatím takové výsledky, abychom každý měli lepší i osobní produktivitu,“uvedl devatenáctiletý útočník. Indiány, jak se už mnohokrát v médiích propíralo, nejvíce tlačila bota v proměňování šancí. „Jenže ani ty jsme si nevytvářeli, spíš jsme stříleli od modré nebo z úhlů, ze kterých góly moc nepadají. Takové ty vyložené šance nám chyběly.“

Výsledková mizérie stála Milana Razýma trenérský post. Na jeho místo se posunul Michal Straka a nově tým koučů doplnil Ladislav Čihák. „Pan Razým to odnesl za nás, protože my jsme nedělali body,“ přiznává vysoký forvard. „Pro mě to ale nic nemění. Snažím se makat naplno pod každým trenérem,“ dodává jedním dechem.

Čihák přinesl, jak už to tak bývá, do kabiny nový impuls, který zafungoval na první dobrou. Indiáni doma po reprezentační pauze skolili lídra z Třince, jenž musel přenechat první post Litvínovu. „Ukázalo se, že tahle změna nám sedla. I tréninky se trochu změnily. Mají větší náboj, jsou ve vysokém tempu a děláme jiná cvičení. A jsou intenzivnější,“ se smíchem prozradil Kubalík.

Ten ale tolik času na sžívání se staronovým vedením neměl. V době trenérské rošády hájil barvy české dvacítky na přerovském turnaji čtyř. Podle šikovného forvarda ale o žádný velký problém nešlo, naopak. „Došlo v uvozovkách jen k této změně. V reprezentaci se mně i ostatním klukům z Plzně dařilo, tak doufám, že jsme trochu pohody přinesli i k nám do kabiny,“ věří Dominik Kubalík.

A má naprostou pravdu. Národní dvacítka zanechala v Přerově dobrý dojem. Porazila ruské i finské vrstevníky a podlehla jen Švédům. Konkrétně Kubalík si ve třech duelech připsal v průměru bod na utkání za jeden gól a dvě asistence. „To je snad poprvé, co jsem měl víc nahrávek než gólů,“ smál se. A samozřejmě si nemohl vynachválit plzeňskou spolupráci v národním dresu. V týmu Miroslava Přerosta totiž mimo Kubalíka najdeme i Romana Přikryla a Miroslava Indráka. „S Romanem jsme toho spolu už hodně odehráli a dá se říct, že i se Sejčkem (Indrákem). Dokonce jsme dali takovej plzeňskéj gól po nahrávce před první tyčí. To děláme snad jenom tady,“ doplnil v dobrém rozmaru.

"Čekal jsem, že první liga bude jednodušší"

Celý trojlístek se teď ale musí krotit ve svých reprezentačních myšlenkách směrem na mistrovství světa v Kanadě. Před sebou má totiž pěknou porci zápasů v plzeňském dresu, a ty, jak nezapomíná Kubalík, mají teď jasnou přednost. „Teď je důležitější klub, abychom se posunuli v tabulce,“ zdůrazňuje. „Osobně chci podávat takové výkony, abych byl prospěšný týmu, ale samozřejmě bych byl rád, aby mi pomohly i do Toronta.“

Pokud není Kubalík naplno vytížený u A týmu Škodovky, rád pomáhá v juniorce indiánů. „S klukama mě baví hrát. Předvádí hezkej hokej, jsou ve velkým laufu na druhém místě a padá hodně gólů. To si užívám,“ přiznává bez mučení. To je právě ten největší rozdíl mezi oběma kabinami. Juniorka se vyhřívá na stříbrné příčce tabulky, indiáni díky minulé výhře nad Třincem tak tak proklouzli do pásma předkola play-off.

Odlišné nálady v obou týmech mladého útočníka ale z míry nevyvedly. Sám se víc soustředil na svůj výkon a na to, co od něj který kouč očekává. „Před zápasem s juniorkou jsem měl vždy pohovor s trenéry, kde jsme si řekli, jak co hrát. Přechody ale nebyly vůbec těžké. Juniorský tým hraje podobným stylem jako áčko právě proto, abychom neměli složitou situaci, pokud bychom za ně naskočili,“ nechal nahlédnout do plzeňské strategie.

Aby toho na Kubalíka nebylo málo, stihl ještě jedno utkání za Havlíčkův Brod proti Jihlavě. Společně s dalším z indiánů Jánem Sýkorou museli skousnout prvoligovou prohru 2:3.

Nechybělo ale málo a do zápasu ani jeden z dvojice indiánů vůbec nezasáhl. „Na dálnicí mezi Plzní a Prahou byla bouračka a my v koloně stáli tak na hodinu a půl. Do kabiny Havlíčkova Brodu jsme doběhli v 17:15, jen se převlékli a šli na to,“ prozradil Kubalík.

Zkušenosti ale ani jeden z nich nelitují. „První liga má vysokou úroveň. Musím přiznat, že jsme čekal, že bude jednodušší, ale v tom jsem se mýlil. Jsou tam hráči, kteří by klidně mohli hrát extraligu. A atmosféra byla také skvělá,“ uznala plzeňská osmnáctka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz