Kritika vám může i pomoct, míní Salfický. Co říká o Dědkovi?

24. června 2020, 8:05

Ondřej Mach

Hrozba sestupu se v Pardubicích během poslední let stala v podstatě pravidlem. Kdysi slavný klub vyklidil vrchní pozice tabulky a přesunul se do extraligového suterénu, kde čtyřikrát z uplynulých pěti ročníků bojoval o udržení v soutěži. A vždycky u toho byl i Dušan Salfický.

Přestože Dynamo minulé léto prodělalo řadu velkých změn, kýžené výsledky se znovu nedostavily. Základní část v podání východočeského celku se opět proměnila v usilovné dostihy, v nichž klubu dlouho hrozil přímý sestup do Chance ligy.

Nepříznivé výkony v průběhu sezony stály místo sportovního manažera Jaromíra Kverku a později i generálního ředitele Martina Sýkoru. Kompetence prvního z nich přebral na konci listopadu bývalý generální manažer Dušan Salfický.

Ne všichni fanoušci tuhle volbu přijali dobře. Po duelu s Plzní, který tehdy Pardubice vyhrály po prodloužení 4:3, si řada skalních příznivců počkala na vedení klubu včetně Salfického. Jeho osobu pak zasypali i vulgárními urážkami.

Foto: hcdynamo.cz

„Přemýšlel jsem, jestli se do vedení vrátit. Ale ne moc dlouho. Věřil jsem, že jsme schopni to zvládnout, tak jsem do toho šel. Kritika je vždy nepříjemná, ale může vám v některých případech i pomoci. Záleží, co si z ní vezmete,“ vypráví Salfický zpětně.

Východočeši nakonec vypjatou sezonu dokázali dovést do šťastného konce. Jedním z důležitých rozhodnutí bylo prosincové angažování trenéra Milana Razýma, kterého na střídačce doplnili Petr Čáslava a Michal Mikeska.

„Jeho příchod byl pro všechny morálním impulzem, že nám někdo jako je Petr Dědek věří. Za mě to bylo více než poskytnutí prostředků na hráče.“

„Nebylo to lehké období, ale stále jsem věřil v sílu mužstva. A po změnách v lednu jsem měl oporu i ve vedení klubu a hned se lépe dýchalo,“ naráží Salfický na konec generálního ředitele Martina Sýkory. Neméně důležitým, ba klíčovým zásahem ale byla finanční výpomoc podnikatele Petra Dědka.

Český miliardář mimo jiné poskytl peníze na výplatu zkušeného útočníka Michala Vondrky. „Jeho příchod byl pro všechny morálním impulzem, že nám někdo jako je Petr Dědek věří. Za mě to bylo více než poskytnutí prostředků na hráče,“ tvrdí bývalý brankář.

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

„Mužstvo začalo věřit práci a cestě, na kterou se vydalo. Atmosféra byla úplně jiná. Pomohl příchod hráčů, kteří pozitivně ovlivnili kabinu. Měli jsme vizi pro Pardubice zachránit extraligu. To byl jediný cíl,“ pokračuje Salfický.

„Měli jsme vizi pro Pardubice zachránit extraligu. To byl jediný cíl.“

Dědek se před nedávnem stal většinovým majitelem Dynama, klub tím v podstatě vstupuje od nové éry. Do doby, kdy i přes nejistou ekonomickou situaci bude operovat s rozpočtem ve výši 150 milionů korun. Heslo „Zpátky do sedla“ značí jediné: Pardubice už mají paběrkování u dna tabulky dost.

Jaký je podle Salfického recept, aby se další neúspěšný rok neopakoval? „Teď je to spíš o tom nic z nastaveného v lednu moc neměnit. Je to o lidech, jejich přístupu a práci. Když budeme všichni odvádět poctivou práci, tak jsem přesvědčen, že můžeme být úspěšní,“ říká.

Foto: Facebook HC Dynamo Pardubice

Tradiční klub nyní podobně jako jiné extraligové celky usilovně pracuje na skladbě kádru pro nadcházející ročník. „Priorita bylo udržet co nejvíce hráčů z kádru, který hrál v závěru sezony. A doplnit tým o jednotlivce, které jsme si vytipovali,“ odhaluje Salfický.

„Priorita bylo udržet co nejvíce hráčů z kádru, který hrál v závěru sezony.“

V Pardubicích tak přivítali Valentina Claireauxe, Lukáše Anděla, Tomáše Linharta a další. Bezpochyby největší přestupovou bombou ale je příchod obránce Jakuba Nakládala. „Každý hráč je typově úplně jiný. Jejich angažováním jsme řešili naše různé potřeby jak krátkodobé, tak i s výhledem do budoucna.“

Smělým plánem majitele Dědka bylo, že by s Dynamem chtěl do tří let získat extraligový titul. Jak reálně to vnímá Salfický? „Všechno je možné, když v to věříte, ale hlavně na tom tvrdě pracujete,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz