Košťálek v Kanadě září, bojuje o Memorial Cup. Šanci má i Šoustal

22. května 2015, 14:30

Adam Bagar

V letošním ročníku prestižního Memorial Cupu, o nějž bojují nejlepší kanadské juniorské týmy, bude mít český hokej hned dvojnásobné zastoupení! V dresu Rimouski se představí obránce Jan Košťálek a v barvách Kelowny se o triumf popere útočník Tomáš Šoustal. V minulosti se z vítězství v Memorial Cupu radovalo už osm českých hokejistů, přibyde k nim devátý? Prestižní akce startuje v Quebecu už v sobotu a potrvá až do 31. května, kdy je na programu finále.

Pavel Rosa, Martin Erat, Ladislav Kouba, Tomáš Plíhal, Petr Kanko, Michal Řepík, Ondřej Roman nebo Martin Frk. To všechno jsou hokejisté, kteří v minulosti ovládli se svými kluby prestižní Memorial Cup. Teď se k nim může přidat další český hráč. Obránce Jan Košťálek, nebo útočník Tomáš Šoustal, jehož Kelowna se při cestě k vrcholné akci příliš nenadřela a ve finále WHL zdolala Brandon 4:0 na zápasy.

Mnohem více práce mělo ve finále QMJHL Košťálkovo Rimouski, které prohrávalo v sérii hrané na čtyři vítězství 0:2 i 2:3, ale po dvou urvaných prodlouženích slavilo nad Quebecem výhru 4:3 a postup do bitvy o Memorial Cup, na němž se nakonec v roli pořadatele představí i poražený Quebec. Kvarteto finalistů potom doplní vítěz OHL Oshawa, která na celkové vítězství v soutěži čeká už dlouhých 25 sezon.

Ale zpět k českým hokejistům, kterým se v zámoří daří. Zejména Košťálkovi, který s devíti body na kontě vládne statistikám svého týmu ve vyřazovacích bojích. Jako obránce. "Po celý rok byl naším nejlepším hráčem a lídrem defenzívy. Je důležitou součástí našeho týmu na ledě i mimo něj," pokyvuje uznale trenér Rimouski Serge Beausoleil. A jak je s touto sezonou spokojen dvacetiletý odchovanec Sparty?

"Myslím, že se odchod do zámoří vyplatil. Tři roky v Rimouski pro mě byly nejlepší volbou. Jsem rád, že jsem se tak rozhodl," líčí vítěz juniorské QMJHL. "Byly to asi nejlepší pocity, jaké jsem kdy měl. Získat pohár, je nejlepší způsob, jak uzavřít své působení v soutěži," pokyvuje spokojený Košťálek, který se v následujících dnech pokusí zabojovat také o Memorial Cup. "Předvedeme tam to nejlepší," ujišťuje.

Ovšem cennou trofej by rád získal i osmnáctiletý útočník Tomáš Šoustal, jenž se v letošním ročníku představil za mořem jako úplný nováček. A v 84 zápasech zapsal 24 bodů. "Je silný na bruslích a velmi tvrdě maká. Myslím, že dobře zapadl do naší sestavy. Zároveň dělá i pokroky mimo led. Hodně třeba zlepšil svou slovní zásobu a snaží se stát součástí toho, co tady děláme," prozrazuje trenér Kris Mallette.

První zápasy Memorial Cupu jsou na programu už v sobotu, v ranních hodinách si to rozdají Quebec s Kelownou, večer pak změří síly Rimouski s Oshawou. O vítězi bude rozhodnuto v neděli 31. května, kdy je na programu finálové střetnutí.

VÝSLEDKY FINÁLOVÝCH SÉRIÍ JUNIORSKÝCH SOUTĚŽÍ:

QMJHL: Rimouski – Quebec 4:3 (4:7, 1:4, 4:2, 4:2, 2:3pr, 5:4pr, 2:1pr)

WHL: Kelowna – Brandon 4:0 (4:3, 5:3, 5:3, 3:0)

OHL: Oshawa – Erie 4:1 (4:1, 5:1, 3:4, 6:5pr, 6:2)

ZÁPASOVÝ PROGRAM MEMORIAL CUPU 2015:

Sobota 23. května:

01:30 Quebec Remparts – Kelowna Rockets
22:30 Oshawa Generals – Rimouski Oceanic

Neděle 24. května:

22:30 Oshawa Generals – Quebec Remparts

Úterý 26. května:

01:30 Kelowna Rockets – Rimouski Oceanic

Středa 27. května:

01:30 Kelowna Rockets – Oshawa Generals

Čtvrtek 28. května:

01:30 Rimouski Oceanic – Quebec Remparts

Sobota 30. května:

01:30 Semifinále

Neděle 31. května:

22:30 Finále

ČEŠTÍ VÍTĚZOVÉ MEMORIAL CUPU:

r. 1997 Pavel Rosa (Hull)
r. 2001 Martin Erat (Red Deer)
r. 2001 Ladislav Kouba (Red Deer)
r. 2002 Tomáš Plíhal (Kootenay)
r. 2003 Petr Kanko (Kitchener)
r. 2007 Michal Řepík (Vancouver)
r. 2008 Ondřej Roman (Spokane)
r. 2013 Martin Frk (Halifax)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz