Košice bijí na poplach: stěhují se do malé haly a prosí o pomoc

Foto: Facebook HC Košice

7. září 2022, 11:40

Josef Prášek

Kvůli cenám energií se musel slovenský celek HC Košice přesunout z haly, kde se hrálo i mistrovství světa, do menší Crow arény s kapacitou 1100 diváků. „Je to reakce na obrovské zvýšení ceny pronájmu v Steel Arény," uvedl klub na svém webu.

„V prosinci roku 2021 byla cena za megawatthodinu 54,96 euro, jenže na konci srpna už 1050 eur," informuje slovenský tým, za který hraje například český bek Jakub Ferenc.

Minulou sezonu platily Košice za pronájem Steel Arény, do které se vejde osm tisíc fanoušků, 500 tisíc eur, na další ročník bylo dohodnuto navýšení na 650 tisíc eur.

„Táto suma by však byla pro klub a mládežnické týmy likvidační. Klub má nastavený rozpočet, který se s tak enormním zvýšením nájmu nemá šanci vyrovnat."

Ale...

„Aktuální ceny energií však způsobily, že dohodnutých 35 tisíc eur za měsíc srpen pokryje jen zhruba šestinu reálné spotřeby."

Celosezonní suma za pronájem haly, kde se hrály zápasy mistrovství světa v roce 2011 a 2019, by se tak mohla vyšplhat až na dva miliony eur (přes 49 milionů korun).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený HC KOŠICE (@hckosiceofficial)

„Táto suma by však byla pro klub a mládežnické týmy likvidační. Klub má nastavený rozpočet, který se s tak enormním zvýšením nájmu nemá šanci vyrovnat," jsou si vědomy Košice.

I proto se osminásobný mistr Slovenska musel přesunout do menší Crow arény, která má kapacitu jen 1100 diváků.

„Myslím si, že hokej bude na konci roku možná ohrožený a nejvíc postižený sport na Slovensku," komentuje prezident Slovenského svazu ledního hokeje Miroslav Šatan, který o tom jednal se zástupci vlády. „Věřím, že kompetentní nějaké řešení najdou."

„Proto prosíme a žádáme stát o pomoc při záchraně hokeje a sportu na Slovensku."

HC Košice musely zrušit akci Face-off spojenou s předáváním permanentek. Klub také jedná o přeložení termínů prvních domácích zápasů proti Slovanu Bratislava a Prešovu.

„Enormní nárůst energií dostal Steel Arénu a HC Košice do bez pomoci státu či samosprávy těžko řešitelné situace. Musíme pracovat s více scénáři a hledat všechny možné řešení, jak se s danou situací vypořádat," dodává celek s tím, že prosí partnery i fanoušky o trpělivost.

„Po dvou covidových sezonách je nesmírně náročné čelit další nepředvídatelné a extrémně nepříznivé situaci. Proto prosíme a žádáme stát o pomoc při záchraně hokeje a sportu na Slovensku," stojí na konci prohlášení.

Je možné, že problémy budou mít i další kluby nejen na Slovensku, ale také v Česku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený HC KOŠICE (@hckosiceofficial)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz