Kongres IIHF v pátek rozhodne o pořadatelství MS všech věkových kategorií

Foto: Jan Beneš, Český hokej

25. května 2022, 18:00

David Schlegel

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) V pátek se v dějišti světového šampionátu v Tampere uskuteční kongres Mezinárodní hokejové federace, na kterém se rozhodne o dějišti světového šampionátu v příštím roce. Ten měl původně hostit ruský Petrohrad, ale kvůli konfliktu na Ukrajině bylo Rusku pořadatelství odebráno. Stejně tak se na kongresu bude rozhodovat o pořadatelství celé řady dalších světových šampionátů všech věkových kategorií v nadcházející sezóně i dalších letech.

Společnou kandidaturu na pořádání šampionátu nejvyšší skupiny v příštím roce podaly finské Tampere s lotyšskou Rigou. Mistrovství světa v Rize by se mohlo uskutečnit jako kompenzace za loňský rok, kdy se světový šampionát uskutečnil v Lotyšsku kvůli koronavirové pandemii bez diváků. Nově otevřená Nokia Arena v Tampere zase patří k nejmodernějším halám v Evropě.

Původně se o pořadatelství společně hlásily i Maďarsko se Slovinskem, ale Maďaři nakonec oznámili, že se o pořádání šampionátu ucházet nebudou, protože pořádání mistrovství světa bez Ruska pro ně nedává smysl. Maďarský hokejový svaz musel od kandidatury odstoupit, protože nedostal od vlády původně přislíbené finanční garance nutné k zajištění šampionátu.

Druhá pořadatelská země, Slovinsko, podle zákulisních informací není schopno celý šampionát organizačně pokrýt, takže pokud nepřinese páteční kongres nějaké překvapení na poslední chvíli, zůstanou Tampere s Rigou jedinými kandidáty. Nokia Arena v Tampere má větší kapacitu než lotyšská Arena Riga, ale zatím není jasné, v jakém městě by se odehrály boje o medaile.

Aréna Riga od severu. 2021

Aréna Riga od severu. 2021 | Foto: Roman Kučera

Je také pravděpodobné, že mistrovství světa v roce 2026 se uskuteční ve Švýcarsku. Tam se v Curychu a Lausanne měl konat světový šampionát v roce 2020, ale byl zrušen kvůli opatřením proti šíření Covid-19. Původně o pořádání mistrovství v roce 2026 uvažoval i Kazachstán, který se ale nakonec kandidatury vzdal.

Kandidáty na pořádání mistrovství světa v roce 2027 jsou Německo a Dánsko. Mistrovství světa Divize I se v příštím roce uskuteční buď v Belfastu ve Velké Británii, nebo v zatím nespecifikovaném městě v Itálii.

Už na začátku května bylo oznámeno, že se světový šampionát do 20 let v příštím roce uskuteční v kanadských městech Hamiltonu (v provincii Nova Scotia) a Monctonu (v New Brunswicku). „Jsou to skvělá města se špičkovými halami a věrnými fanoušky juniorského hokeje,” uvedl již dříve v oficiálním prohlášení prezident IIHF Luc Tardif.

„Hamilton a Moncton? Jsou to skvělá města se špičkovými halami a věrnými fanoušky juniorského hokeje.”

Původně se šampionát měl konat v ruských městech Novosibirsku a Omsku, ale poté, co začal konflikt na Ukrajině, bylo pořadatelství šampionátu Rusku odebráno. V roce 2024 se mistrovství světa do 20 let uskuteční ve švédském Göteborgu. Letošní odložené mistrovství světa dvacítek hostí v srpnu kanadský Edmonton.

Dějištěm světového šampionátu osmnáctiletých bude v příštím roce Švýcarsko. Města, v nichž se šampionát uskuteční, teprve budou oznámena. Mistrovství světa žen se uskuteční letos na přelomu srpna a září v dánských městech Fredrikshavn a Herning. V příštím roce bude dějištěm šampionátu Kanada.

Odložený světový šampionát žen do 18 let začne za několik dní v americkém Madisonu, v příštím roce by se měl uskutečnit od 8. do 15. ledna ve švédských městech Östersund a Brunflo.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz