Konec finské kapitoly: Hamara míří po podpisu s Ottawou do OHL

Foto: Martin Voltr

Nový směr nabere kariéra českého obránce Tomáše Hamary. Osmnáctiletý talent po čtyřech letech opouští finské Tampere, další kroky bude dělat za mořem – konkrétně v Kitcheneru, týmu z Ontario Hockey League.

O Hamarově potenciálu už se ví roky, vlastně od dob, kdy s pražskou Spartou vyhrál dva republikové tituly v kategorii starších žáků. Ve finské Tappaře Tampere udělal za čtyři sezony další progres směrem k profesionální kariéře, zaznamenal už 26 startů v tamní nejvyšší mužské soutěži.

Malým dílem se tak podílel i na mistrovském titulu Tappary.

Na draftu NHL se dočkal ve třetím kole, Ottawa si ho vybrala jako 87. v pořadí. Tak trochu můžeme říct „až“ jako 87. v pořadí. Však mu Senátoři hned nabídli tříletý nováčkovský kontrakt.

Od té doby řešil Tomáš Hamara svou budoucnost, ještě mu totiž běží i smlouva ve finském klubu. Po dohodě všech stran přece jen odchází za moře.

Vrátí se do ryze juniorského hokeje. (Minimálně) nadcházející ročník stráví v týmu Kitchener Rangers, jenž si ho pro případné působení v kanadských juniorkách zamluvil na letošním draftu CHL.

Foto: nhl.com

„Tomáš představuje obrovskou posilu pro naše obranné řady. Jsme vděční Ottawa Senators, že důvěřují našemu programu a můžeme Tomášovi pomoci v dalším rozvoji na ledě i mimo led, aby byl připravený na plynulý přechod do profesionálního hokeje, jakmile na to přijde čas,“ uvedl pro klubové stránky generální manažer Kitcheneru Mike McKenzie.

Největší český obranný talent ročníku 2004 už se představil na dvou světových šampionátech kategorie U18, byť ten první pro něj kvůli zranění skončil velmi rychle. Letos na jaře složil v Německu parádní reparát, v šesti duelech nasbíral osm asistencí a dostal se do all-star týmu šampionátu.

O tři měsíce později nechyběl ani v mladičkých zadních řadách reprezentační dvacítky. Navzdory tomu, že česká obrana neměla na náhradním MS v Edmontonu ani jednoho hráče dorazového ročníku, se proti světové elitě předvedla ve výborném světle.

Foto: Martin Voltr

„Jsem velice nadšený, že budu nastupovat za Kitchener. V OHL se hraje spousta zápasů a každý, kdo jí prošel, mi říká, že jde o skvělou soutěž pro rozvoj hráčů. O Rangers jsem slyšel jen samé pozitivní věci, jde o špičkovou organizaci,“ říká Hamara.

Podrobné reference na klub mohl získat právě u reprezentační dvacítky. Brankář Pavel Čajan se letos z Kitcheneru odrazil ke smlouvě v AHL a do týmu se už v šestnácti letech prosadil útočník Adam Židlický, jehož otec Marek působí u juniorského národního mužstva jako asistent trenéra Rulíka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz