Kometa zlomila Motor a poprvé vyhrála. Litvínov zůstává na nule, nestačil na Spartu

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

11. října 2020, 19:41

Jan Šimek

Poslední zápasy před nuceným vypnutím sportu v Česku měla na programu Tipsport extraliga. Hokejisté pražské Sparty zvítězili potřetí v řadě, když uspěli na ledě Litvínova. Ten zůstává bez bodu. Kometa otočila duel s Českými Budějovicemi a slaví premiérové vítězství v novém extraligovém ročníku.

Kometa otočila duel s Motorem, Schneider dal dva góly

V Brně byl k vidění souboj dvou týmů, které lačnily po prvním vítězství. Pro domácí Kometu šlo pro teprve druhý zápas v nové sezoně, v pátek Brňané nestačili na rozjetou Plzeň, které podlehli 3:7. Dobře nezačali ani proti Motoru, který z úvodních čtyř zápasů vytěžil jediný bod. Jihočechy poslal do vedení Beránek, za domácí srovnal svou druhou trefou ve druhém utkání v řadě Rakušan Schneider. Pak ovšem Motor během 75 sekund dvakrát udeřil a odskočil do dvougólového vedení.

V čase 38:30 ovšem využil přesilovku Holík a Kometě stačila jediná branka k vyrovnání. Brněnský tým se tlačil do zakončení a vyplatilo se – Horký svou trefou necelé čtyři minuty před sirénou poslal duel do prodloužení. V jeho závěru měl brněnský tým obrovské šance, ty ale nevyužil a rozhodovat musely nájezdy. V nich se neprosadil žádný z hostujících střelců, premiérovou výhru Komety zařídil Schneider.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „České Budějovice hrály v první třetině aktivně, jak jsme očekávali. Bylo tam hodně závarů kolem naší branky, ale i my jsme měli své šance. Ve druhé části jsme ubránili dvě přesilovky a dostali jsme se do velkého tlaku. Soupeř nám bohužel dvakrát ujel a dal dva góly. Musím pochválit mužstvo, že hrálo dál a tlačilo se dopředu. Ve třetí třetině jsme měli velkou převahu, ale gól přišel až na konci. V nájezdech se nám to vrátilo a máme dva body.“ 

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Zápas jsme měli vcelku slušně rozehraný. Po naší přesilovce ve druhé třetině jsme byli pět šest minut horším týmem, ale paradoxně jsme se dostali do vedení 3:1. Od té doby jsme ale nehráli tak dobře jako v první třetině. Dva góly domácích byly vyústěním toho, jak bojácně jsme začali hrát. Je to škoda, protože jsme z Brna mohli odvézt více než bod.“

HC KOMETA BRNO – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 4:3 po náj. (1:1, 1:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Schneider (Klepiš, Vincour), 39. P. Holík (Mueller, Freibergs), 57. Horký (P. Holík), rozhodující nájezd Schneider – 8. Beránek (Prokeš, Plášil), 32. Christov (Slováček, Karabáček), 33. Karabáček (Venkrbec).
Rozhodčí: Hradil, Veselý – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:28.
Bez diváků.
HC Kometa Brno: Klimeš – Freibergs, O. Němec, Pyrochta, Zbořil, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Klepiš, Schneider – Valský, Rákos, L. Horký – Plášek ml., Střondala, Kunc. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Bělohlav.
Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Pýcha, Plášil, Vydarený, Allen, Suchánek, Slováček – Jonák, Prokeš, Beránek – Christov, Venkrbec, Karabáček – D. Voženílek, R. Přikryl, Z. Doležal – M. Novák, A. Raška, Indrák. Trenéři: Prospal a Totter.

Litvínov čeká na první bod, Sparta vyhrála potřetí v řadě

Do Litvínova dorazila pražská Sparta, která na severočeském stadionu naposledy klopýtla před takřka třemi lety. Navíc ovládla i posledních šest vzájemných utkání s chemiky a skvěle začala i nyní, když v oslabení ujel Řepík a otevřel skóre. Chemici ovšem pokračovali v přesilovce a po povedené souhře ji využil Hanzl. 

Buchtele ovšem na startu druhé dvacetiminutovky vrátil Pražanům těsný náskok, který svou premiérovou trefou v nejvyšší soutěži navýšil bek Jeřábek. Ve třetím dějství sparťané své vedení 3:1 kontrolovali, Severočechy nepustili do kontaktu a zvítězili potřetí v řadě. Naopak litvínovští hokejisté zapsali třetí prohru a stále čekají na první bod.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Od začátku jsme tahali za kratší konec. Byli jsme pomalejší, nešly nám nohy a nedokázali jsme se udržet na puku v útočné fázi. Ve třetí třetině jsme už úplně odešli, nebyla tam žádná šťáva. Je to pro nás těžká situace, ale to se týká více mužstev a my se s tím musíme vypořádat.“ 

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Pro nás to byl důležitý zápas v tom směru, že se teď všechno zavírá a jsme rádi, že jsme v posledním utkání před přestávkou získali tři body. Domácí to měli těžké, jsou nerozehraní po karanténě, což jsou nerovné podmínky, ale nedá se nic dělat.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC SPARTA PRAHA 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. M. Hanzl (V. Hübl) – 3. Řepík (Horák), 23. Buchtele (Pech), 38. Jeřábek (T. Pavelka, Řepík).
Rozhodčí: Jeřábek, Kika – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 30:39.
Nejlepší hráči: David Honzík – Michal Řepík.
Bez diváků.
HC VERVA Litvínov: Honzík – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Kudla, Štich, Demel – P. Zdráhal, Mahbod, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Myšák, M. Hanzl, Zygmunt – Petružálek, Gerhát, M. Havelka. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
HC Sparta Praha: Machovský – Kalina, M. Jandus, T. Pavelka, Jeřábek, Tomáš Dvořák, Mikliš, J. Pohl – Rousek, Horák, Řepík – Zikmund, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Kudrna – Dvořáček, Říčka, Forman. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 6 4 1 1 0 27:17 15
2. Mountfield HK 5 4 1 0 0 22:9 14
3. HC Sparta Praha 7 4 0 0 3 19:15 12
4. Bílí Tygři Liberec 5 3 0 1 1 17:11 10
5. HC Oceláři Třinec 2 2 0 0 0 11:5 6
6. BK Mladá Boleslav 4 2 0 0 2 13:11 6
7. HC Energie Karlovy Vary 4 2 0 0 2 10:12 6
8. HC Olomouc 4 2 0 0 2 9:13 6
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 3 0 1 1 1 9:10 3
10. PSG Berani Zlín 4 1 0 0 3 5:10 3
11. HC Kometa Brno 2 0 1 0 1 7:10 2
11. HC Dynamo Pardubice 4 0 1 0 3 6:14 2
13. Madeta Motor České Budějovice 5 0 0 2 3 10:21 2
14. HC VERVA Litvínov 2 0 0 0 2 5:10 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz