Kluci vědí, že nejsem hajzl, tvrdí Vondrka. Jandačova motivace ho mrzela

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

12. září 2018, 8:00

Václav Jáchim

Jeho přesun aspiruje na primát největší letního přestupu v Tipsport extralize. Michal Vondrka vyměnil chomutovské Piráty za Bruslaře z Mladé Boleslavi, na nové štaci má za sebou tvrdou přípravu i dostatek letních zápasů. "Ale ukáže až extraliga. Věřím, že sílu máme. Tým je plný skvělých hráčů," pochvaluje si.

Odchovanec Jihočeského hokeje má Bruslařům pomoci v produktivitě i v kabině. „Michal je hodně pozitivní člověk, loni nám někdo podobný chyběl," tvrdí předseda představenstva Jan Plachý.

Ve městě aut touží zapomenout na minulé nezdary, hrozně rádi by oprášili parádní sezonu 2015-16, kdy se v Mladé Boleslavi hrálo semifinále play off. "Sezona je dlouhá a náročná. Ale věřím tomu, že můžeme být úspěšní," nekličkuje Vondrka.

Už jste si na nové štaci naplno zvykl?
Samozřejmě to je něco jiného.Tři roky jsem hrál s klukama, které jsem dobře znal. Z hlediska party to u Pirátů bylo hrozně fajn. Pokud pak člověk přejde jinam, zvyká si na nové spoluhráče i na trošku odlišný hokej. Musím se přizpůsobit, nebo si říci, jak to hrát. 

Vedení klubu od vás očekává produktivitu i pozitivní působení na kabinu. Už se vám to daří?
Moje působení na tým se možná trošku přehání (usměje se). Ale udržet kabinu na pozitivní vlně, to je určitě dobré. Mělo by se to odrazit na ledě, v soutěži.

Jaký máte osobní pocit z přípravy?
Poslední roky jsem se v létě vždycky cítil hrozně. Jde o to, než se do toho dostanu. Nejsem nejmladší. Je to jen o hlavě. Občas si sám pro sebe říkám, že jsem během léta na ledě šílenej. Ale je třeba zůstat pozitivní. Věřím, že to přijde, jako to se začátkem sezony přišlo každou sezonu. Nedělám si z toho těžkou hlavu.

Je adaptace snazší, jelikož řadu hráčů u Bruslařů znáte z dřívějška?
To je super. Oni znají i mě, všichni věděli, kdo do týmu přijde. Že nejsem žádný hajzl. Jako všude se budu snažit, abych ostatním pomohl. Každému jsem nabídl, že když bude mít nějaký problém, ať za mnou přijde.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Po minulé sezoně jste měl víc nabídek. Proč jste se rozhodl pro Mladou Boleslav?
V létě jsme si dali pár schůzek se spolumajitelem Honzou Plachým. Mluvil jsem i s Jardou Látalem. Jednání bylo fakt skvělé. Cítil jsem, že o mě mají velký zájem. Po dohodě s rodinou jsem souhlasil, Boleslav není z Prahy daleko. Podmínky pro hokej jsou tady vynikající, stejně tak hráči. Cítím, že tým je silný. Máme tři vyrovnané lajny, čtvrtá hraje také výborně. Není tu nic, proč bych neměl věřit, že se dostaneme do play off.

V Mladé Boleslavi se před dvěma lety hrálo semifinále. Může se povést podobný úspěch?
My v něm byli s Chomutovem po sezoně, kdy jsme až v posledním zápase základní části postoupili do předkola. Tam jsme dvakrát prohráli vysokým rozdílem, přesto z toho nakonec bylo semifinále. Možné je všechno. Sezona bude dlouhá, je to vyrovnané. Ale věřím, že můžeme být úspěšní. Záleží na maličkostech, které vám kolikrát dojdou až s odstupem, když si to člověk v klidu zrekapituluje.

Ve Slovanu Bratislava jste zažil problémy s výplatami, v Chomutově trošku také. Boleslavský klub podobné zvěsti neprovázejí, hrálo to při vašem rozhodování roli?
Samozřejmě asi také. Ale byla to až ta poslední část, co jsem řešil.

V Mladé Boleslavi působí Jakub Klepiš, váš dlouholetý kamarád ještě ze Slavie. Přemlouval vás hodně, abyste šel do města aut?
Byli jsme v kontaktu už od minulého léta. Myslím, že je rád, že jsem přišel. Já také. Známe se hrozně dlouho. Poprvé jsme spolu hráli v roce 2003, na centru s námi byl Milan Antoš.

V přípravě vypadali Bruslaři dobře, v normální době jste neprohráli jediný zápas. Znamená to něco směrem do sezony?
Uvidíme. Příprava je jiná, některé zápasy jsou kolikrát pouťáky, když to řeknu nadneseně. Jasně, člověk si musí hrábnout, aby si během zápasu i zatrénoval. Ale myslím, že extraliga bude vyrovnaná stejně jako minulý rok. Daleko náročnější než příprava.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Budete před páteční boleslavskou premiérou proti Litvínovu nervózní?
Člověk v napětí je. To by bylo špatné, kdyby nebyl. Spíš si říkám, že jsem dřevák, jelikož jsem v přípravě nedal ani gól. Chtěl bych, aby se týmu dařilo a my dobře vykročili. Protože začátek sezony je velmi důležitý.

Ještě se vás zeptám na reprezentaci. Pořád vás zajímá?
Všechno záleží na výkonech během sezony. Já se tomu nikdy nebránil a bránit nebudu, protože to je pro mě čest! Motivaci, kterou jsem směrem k nároďáku vždycky měl, jsem nikdy neztratil.

Bývalý reprezentační kouč Josef Jandač o vás na jaře řekl, že jste tu motivaci tehdy neměl. Mrzelo vás to?
Mrzelo. Myslím, že jsem to potom kulantně uvedl na pravou míru. Protože mi volala spousta lidí s tím, že mě takhle neznají. Říkal jsem jen, že o tom vůbec nevím. A že mě to mrzí. S trenérem Jandačem jsem tehdy osobně nemluvil. Víc bych se k tomu nechtěl vracet.

Národní mužstvo vede nový kouč Miloš Říha. Chuť tedy máte?
Já pod panem Říhou nikdy nehrál. Uvidíme, jakou bude mít koncepci. Nejsem nejmladší. Záleží na výkonech, na tom, co budu předvádět.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz