Klok se vykoupil gólem: Obrovská úleva, prožívali jsme to všichni

Foto: Markéta Křížová

27. května 2021, 22:49

Daniel Kinc

(RIGA, od našeho zpravodaje) Dvě třetiny duelu se Švédskem Češi tahali za kratší konec a marně dobývali branku gólmana Reideborna. Ve třetí třetině však svěřenci Filipa Pešána rozjeli fantastický obrat a během necelých devíti minut už vedli. O nakonec vítěznou trefu se postaral schovanou střelou Lukáš Klok, který tak odčinil svůj faul z první třetiny, po němž Švédové zvyšovali na 2:0.

Čeští hokejisté do důležitého duelu se Švédskem vstoupili aktivně, měli zajímavé možnosti, jenže místo vedení prohrávali o dva góly… 

„Nemyslím si, že první dvě třetiny byl náš výkon o tolik horší. Akorát jsme neproměnili nějaké šance, co jsme měli na začátku. Seko (Jiří Sekáč, pozn. red.) tam například měl výbornou šanci… Pak jsme dostali z přečíslení dva na jednoho první gól, následně přišel můj zbytečný faul a z toho jsme dostali gól na 0:2. To nás samozřejmě trochu zaskočilo, ale nevzdávali jsme se, tlačili jsme se do branky a ty šance byly. Vyhrávali jsme souboje,“ myslí si obránce Lukáš Klok

Jenže ani ve druhé části obranný val severského celku neprorazili. „Vstup do druhé třetiny byl také výborný, párkrát jsme tam soupeře zavřeli a myslím si, že nikdo nic nevzdal,“ cenil si. Co se dělo v kabině o druhé pauze? „Řekli jsme si k tomu něco v šatně a věděli jsme, že budeme mít přesilovku na začátku třetí třetiny. Dostali jsme instrukce, vstřelili jsme gól a nastartovalo nás to k obratu,“ dodal. 

Brzká přesilovková trefa Jakuba Vrány Čechy nakopla, následně srovnal po výtečné kombinaci Jan Kovář. „Pokračovali jsme v tvrdé práci a Švédům možná trochu došla šťáva. Bruslili jsme, vytvářeli si šance a naštěstí to proměnili v góly a obrat,“ řekl pětadvacetiletý bek. 

Jeho chvíle přišla na začátku 49. minuty, kdy propálil od modré Reideborna a poslal Čechy poprvé v utkání do vedení. 

„Kovy předvedl skvělou práci na buly a vyhrál ho. Byl jsem blízko vrcholku kruhu, kde u mě vyplaval puk, a viděl jsem, že mám volnou dráhu ke střele a strašně moc prostoru. Kubalda (Dominik Kubalík, pozn. red.) skvěle šel do branky a udělal brankáři clonu. Na vzdálenější tyči jsem viděl prostor, pouze vystřelil směr branka, brankáři to propadlo a jsem za to moc šťastný,“ popisoval celou gólovou situaci.

„Byl jsem strašně rád i kvůli tomu faulu, co jsem předtím udělal, a že jsem se z toho trochu vykoupil. Vítězství je moc důležité,“ pokračoval s úsměvem.

Náskok už Češi nepustili, pojistku přidal v závěru do prázdné branky Jakub Flek. „Úleva je to obrovská, protože to všichni prožívali a pan Zikmund (tiskový mluvčí, pozn. red.) už z toho byl taky celkem hotový a ještě je. Věděli jsme, že ten tlak na nás je a věděli jsme, o co hrajeme. To stejné Švédové. Byl to těžký zápas po psychické stránce, ale ukázali jsme mentální sílu,“ vyzdvihl práci týmu. 

Češi mají před sebou na závěru skupiny souboje s Velkou Británií, Dánskem a Slovenskem a o postup se tedy budou muset ještě pořádně porvat. Že by mělo jít o snazší zápasy, Klok popírá: „Celé mistrovství je strašně nevyzpytatelné, sami to vidíte na výsledcích letos, jak to je. Nečeká nás žádný lehký zápas, poslední tři zápasy ve skupině nebudou nic lehkého. Musíme pořád hrát stejně, jsme hráli dnes, a musíme to ještě zlepšit. Nebude to nic lehkého, ale může to být obrovský krok k postupu dál.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz