Klíčový začátek, zdůrazňuje Mlejnek. Jak teď vidí smysl Litoměřic?

Foto: Karel Švec, Český hokej

29. června 2021, 19:33

Martin Voltr

Je zase o rok zkušenější, trenér Karel Mlejnek zahajuje u reprezentačního výběru do 20 let svou druhou sezonu. Ta vyústí snad už s menšími, či ideálně vůbec žádnými komplikacemi, ve stejný vrchol – mistrovství světa v Edmontonu.

Mlejnek byl nesmírně rád za akce v závěru loňské sezony, kdy už začal pomalu budovat nový tým. Potom se navíc v roli pozorovatele a konzultanta zúčastnil i světového šampionátu osmnáctek, ze kterého vzal na úvodní červnový kemp třináct hráčů.

Všechny adepty ročníků 2002 a 2003 teď pozoruje ve Velkých Popovicích, a to nejen v tréninku, ale i v trojici modelových utkání. I když k tomu možná venkovní počasí tak úplně nevybízí, mladíci se už teď musejí vydat ze všech sil.

„Tento týdenní kemp a následné čtyři zápasy ve Vierumäki, kam se vydáme z Litoměřic po jedenácti dnech pauzy, považujeme za klíčovou věc pro nás trenéry,“ vysvětluje lodivod dvacítky.

Proč klíčovou?
Věříme, že v pandemii covidu je to nejhorší za námi a že se soutěže v Kanadě i Evropě rozjedou. Předpokládáme, že hráči můžou už v průběhu srpna odlétat. Proto jsou pro nás tyto dvě akce v červnu a červenci klíčové. Nechci říct, že kádr pro mistrovství světa bude stoprocentně vytvořen z hráčů, které tady máme, ale z drtivé části nejspíš ano. Bude ale samozřejmě záležet na aktuální výkonnosti hráčů v průběhu sezony.

Povolali jste docela dost hráčů mladšího ročníku 2003. Stihl jste je nakoukat už v posledních měsících uplynulé sezony?
Využili jsme toho, že jsme strávili s osmnáctkou dva týdny jako jejich sparingpartner ve Vyškově. Přímo jsem ale hráče pozoroval i na mistrovství světa do osmnácti let v Dallasu a musím říct, že pro mě bylo velkým poznáním, jak se chovají pod tlakem v samotných zápasech. Mně i kolegům Pavlu Trnkovi a Davidu Brukovi, kteří sledovali mistrovství na dálku, to hodně pomohlo při tvorbě týmu na první kemp.

Naopak z nejzkušenějších hráčů vám v úvodních dnech chybí Jan Myšák, který přitom absolvoval testy na FTVS v Praze. Má nějaký zdravotní problém?
Honza Myšák si přivezl už z Kanady zranění, má přetížený stehenní sval. Je to velmi nepříjemné. Jak po fyzioterapeutických, tak lékařských prohlídkách má povolenou zátěž na kole a podobně, ale zátěž na ledě zatím ne. Po vzájemné konzultaci by se k nám měl připojit ve středu.

Foto: Martin Voltr

Když už mluvíme o testech, jak moc vám můžou pomoci do další práce s hráči? A za jak dlouho vlastně budete mít k dispozici jejich kompletní výsledky?
Konzultovali jsme to s docentem Musálkem a metodikem svazu Zdeňkem Vojtou. Řadu věcí je velmi složité využít ve chvíli, kdy nám zbývá šest měsíců do mistrovství světa, ale co se týče kondičních testů, to jsou pro nás velmi důležitá čísla. Budeme jimi disponovat poprvé na příštím kempu v Litoměřicích, kde si je vyhodnotíme. Hráči budou zároveň dostávat zpětnou vazbu i pro sebe, protože to jsou věci, které se budou prolínat jejich kariérou dál. Stavba těla, biomechanika pohybu a tak dále. Jinak testy čekají i další reprezentace a ten výstup bude celkově nápomocný spíš směrem níž do hnutí, abychom věděli, jak je potřeba s hráči pracovat.

Ze svazu znělo, že testy nám hodně pomůžou porovnat se s ostatními zeměmi. Chápu to správně, že se dostanete k výsledkům zahraničních hráčů?
Na reprezentační komisi trenérů nám bylo prezentováno, že sportovní oddělení udělá maximum pro to, abychom se mohli porovnávat se světem.

Další akce vás čeká velmi brzy, ve Finsku hrajete poprvé už 19. července. Budete mít ještě k dispozici všechy hráče, nebo už vám někdo odletí?
V tuto chvíli to nevím na sto procent, ale předpokládám, že budeme mít k dispozici všechny hráče, kteří jsou tady. Kemp je pro nás konkurenční protože my z toho třicetičlenného kádru (hráčů v poli, pozn. red.) vybereme dvacet pět hráčů. Ostatní se zúčastní turnaje čtyř s devatenáctkou, který se koná na konci července v Německu, společně s těmi, kteří se nedostali do aktuálního kempu. Očekávám, že ti, kteří tady nejsou, se budou svojí výkonností v průběhu sezony bít o nominaci na mistrovství světa.

Vím, že to bude těžká otázka, ale jak můžete srovnat aktuální skupinu hráčů s tou loňskou?
Musím říct, že je to velmi náročná otázka (usmívá se). Chci se dívat optimisticky směrem dopředu. Věřím, že sezona poběží normálně a že to téhle skupině hráčů, kteří se budou bít o reprezentaci, velmi pomůže. A že budou minimálně takoví, jako byli kluci na minulém mistrovství světa v Edmontonu.

Jak vlastně pokračuje vaše spolupráce s projektem Dukla? Zatím k tomu nevyšly oficiální informace a hádám, že v kriticky sestupové sezoně kluby nebudou moc chtít pouštět nejlepší juniory do Litoměřic.
Projekt Dukla v Litoměřicích pokračuje dál. I s tím, že letošní sezona bude sestupová na všech úrovních, což logicky ovlivní myšlení manažerů v jednotlivých klubech. Ze začátku jsme to viděli velmi skepticky, ale teď se v Litoměřicích připravují Tomáš Urban, Pepa Koláček, Lukáš Pajer a náš náhradník Michal Rouha. Kluby chtějí svoje hráče vidět, proto teď byli (na letní přípravu, pozn. red.) v klubech, ale v dalších měsících budou v jednání příchody dalších hráčů. Velmi intenzivně pracujeme na tom, abychom dostáli smyslu projektu. Samozřejmě v závislosti na sezoně, která bude velmi dramatická.

Všichni víme, že řada hráčů z vašeho okruhu bude v některých chvílích povolána do juniorky. Jak na to budete nahlížet? Myslíte si, že je to může přibrzdit?
Je mi jasné, že to neovlivníme – dejme tomu – do konce října a že je kluby budou využívat ve chvíli, kdy půjde o bytí a nebytí. Věřím ale, že to bude minimálně tak, že střídavě budou hrát v seniorech a juniorech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz