Kempný upřímně: Kvůli tomuhle jsem nepřijel. Na Davidy z NHL se těšíme

Foto: Jan Beneš, Český hokej

17. května 2022, 20:49

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Teprve v pondělí odpoledne se dostal do Tampere, ve Stockholmu mu uletělo letadlo. Po ranním rozbruslení už šel rovnou do akce, jenže o idylický návrat do repre po pěti letech rozhodně nešlo. „Představoval jsem si to jinak,“ přiznal Michal Kempný. A kromě srovnání s NHL přinesl i svůj pohled na tým, který ještě poznává.

„Přijel jsem proto, abych zažil vítězné konce a českou hymnu na konci,“ prohlásil Kempný na rovinu. Jasně vnímal, že historická prohra s Rakouskem je pro všechny v jeho rodné zemi zklamáním.

„Zápas měl být rozhodnutý daleko dřív, šance jsme měli. Na můj vkus tam bylo málo střel, myslím, že bychom se měli víc tlačit do brány. Tohle musíme zlepšit,“ hledal hned konstruktivní kritiku svého týmu.

Zkušenosti na to má, vždyť má za sebou už pátou sezonu v NHL. A kromě Světového poháru si zahrál i na mistrovstvích světa 2016 a 2017. Proto moc dobře věděl, co Čechům chybělo.

„Hráli jsme okolo, netlačili se před branku, nedostávali se do prostorů, odkud padají góly. Na konci jsme dostali zbytečný gól, ale teď už to nezměníme,“ litoval Kempný.

„Přijel jsem proto, abych zažil vítězné konce a českou hymnu na konci."

Že by ale mužstvu chyběla energie, to si nemyslí. „Povzbuzovali jsme se na střídačce, z kabiny jsem měl taky dobrý pocit. Tyhle zápasy se ale musí vyhrávat.“ 

Jenže ani sám Kempný, ani Kari Jalonen, ani všichni Češi dohromady už prohru 1:2 po nájezdech nevrátí zpět. Připravit se na další zápas, najít nedostatky, zapracovat na nich, probudit týmový výkon. To je teď jediná možná cesta, kterou se dá vydat.

„Dlouho jsem nehrál, ale na ledě se cítím dobře. Jsem obrovsky natěšený a doufám, že půjdeme nahoru,“ pokračoval Kempný už optimisticky. Pomoci by měly i další dvě posily z NHL.

„O tom není pochyb. Pasta je vynikající hráč, který rozhoduje zápasy. Jsme moc rádi, že dorazí, a to platí i pro Davida Kämpfa. Těšíme se, přinesou nám něco navíc.“

„Pasta je vynikající hráč, který rozhoduje zápasy. Jsme moc rádi, že dorazí, a to platí i pro Davida Kämpfa."

Taky obránce a vítěz Stanley Cupu je pro Čechy znatelnou posilou. Jen to trochu trvalo. Příjezd Kempného se zpozdil, s únavou z celodenní cesty i časovým posunem se musel vyrovnat hodně rychle. 

„Narovinu? Těžký. Ale nepřipouštěl jsem si to, přichystal jsem se na sto procent. Dlouho jsem nehrál v nároďáku, tak si to chci užít. Každý zápas, každou minutu na ledě. A dát do toho všechno.“

Vztah rodáka z Hodonína k reprezentaci je prostě silný. A zkušený bek tak v klidu zvládne i další změny, kterého na MS čekají. „Ve srovnání s americkým hokejem je to trochu jiné. Kluziště je tady o něco větší, i systém a styl hry jsou trochu jiné, ale nemám s tím problém. Jsem zvyklý se přizpůsobit a pro úspěch udělám maximum,“ vzkázal.

Mezi fanoušky je po první prohře s Rakouskem na MS cítit naštvání, hráči jsou zklamaní, panika na místě. Pozornost českých hokejistů už ovšem nyní míří k nadcházejícím duelům. Zápasům, kde budou pod tlakem. 

„Musíme si tím projít a zvládnout to jako tým. Zbytek zápasů musíme vyhrát, to mluví za vše,“ přiznal Kari Jalonen.

Se svěřenci je ovšem na jedné lodi. Tak uvidíme, co do příště společně vymyslí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz