Kdy se u nás začal hrát hokej? Nejstarším klubem zřejmě Sparta!

28. července 2022, 12:01

Tomáš Kučera

Na otázku, kdy se v českých zemích začal hrát hokej, hledají badatelé odpověď dlouhá léta. V encyklopediích lze najít různé informace, ale jen málo důkazů. Naštěstí digitalizace tisku postupně pomáhá k tomu, že na svět vycházejí další nové důkazy a skutečnosti. Takže přesto, že třeba HC Slavia Praha udává jako rok založení hokejového klubu rok 1900 a HC Sparta Praha pak až rok 1903, všechno bylo zřejmě ještě trochu jinak.

Za první zápas v hokeji je považován duel 3. března 1875 v montrealské hale Victoria Skating Rink. Nastoupila proti sobě mužstva složená ze studentů McGillovy univerzity. Na každé straně devět hráčů a brankář tehdy zápolili ještě s dřevěným pukem, který byl místo míčku použit proto, aby nevylétával z kluziště a neohrožoval diváky. U nás byl za první duel (ovšem tehdy ještě v bandy hokeji s míčkem) považován ten ze 6. ledna 1901, kdy Slavia porazila Bruslařský závodní klub (BZK) 11:4. Jenže některé zmínky v tisku ukazují, že vše proběhlo zřejmě už o pár let dříve.

Vůbec první zmínka o hokeji nalezená dosud v tisku na území naší země vyšla už v roce 1884, a to v německých novinách Moravskoslezský zpravodaj (Mährisch-Schleisischser Correspondent), kde se psalo o tom, že při ledovém karnevalu v Montrealu v hale Queen’s Hall proběhl hokejový turnaj (ein Hockey-Turnier). V té době ale nikdo v naší zemi snad ani nemohl tušit, co to vlastně znamená.

V Evropě se poprvé hrál hokej s pukem pravděpodobně v roce 1885 ve švýcarském Svatém Mořici, kde se střetla mužstva univerzit Oxford a Cambridge, kde studovalo nemálo Kanaďanů, kteří brzy začali šířit slávu tohoto sportu do celého světa. Ale český led tehdy ovládalo stále ještě bandy s míčkem. To ale nemělo v Praze (jinde se o hokeji prakticky nevědělo) vůbec jednoduchý život, protože sehnat dostatek hráčů s vlastními bruslemi a k tomu i vybavením, nebylo vůbec snadné. Nemluvě o vhodné ledové ploše.

Každopádně 2. února 1897 vyšla v Národních listech zpráva o mezinárodních bruslařských závodech, kde nechyběla zmínka následujícího znění: „Projektována je hlavně jízda na 10 009 metrů, jež vzbudí jistě účast nejširší, pak tandemy a málo u nás dosud známá hra hockey.“ O dva a půl roku později pak stejné noviny hlásily: „Mimo sporty tyto zavedena u nás též zásluhou BZK a AC Sparta hra hockey, kteráž však v posledních dvou letech následkem nedostatku ledu a místa pěstována nebyla.“

Vypadá to tedy, i když konkrétní výsledek či popis utkání neznáme, že hokej se na česká kluziště dokázal prodrat skutečně už v 19. století. A už tehdy u toho byla Sparta, která na rozdíl od BZK pěstuje hokej dodnes. Tedy už dlouhých 125 let!

Hokej s pukem se každopádně na český led dostal až v roce 1909 poté, kdy „Mušketýři s hokejkou“ Jan Fleischmann, Josef Gruss, Boleslav Hammer, Jaroslav Jarkovský, Ctibor Malý, Jan Pallausch, Miloslav Potůček a Otakar Vindyš na konci ledna absolvovali v Chamonix první zápasy jako reprezentace Čech. První duel v hokeji s pukem na našem území pak viděla Praha na letenském hřišti Slavie. 2. února 1909 se zde exhibičně utkala Slavia s reprezentačním týmem Čech (oproti Chamonix bez Vindyše, Pallausche a Grusse) a překvapivě vyhrála 3:1. Hokej si tehdy začal razit cestu do srdcí všech českých fanoušků…

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz