Karanténa utekla jako voda. Už se strašně těšíme! hlásí Svozil

Foto: Andrea Cardin / HHOF-IIHF Images

22. dubna 2021, 13:16

Martin Voltr

Hokejová osmnáctka má za sebou krátkou individuální karanténu a nastoupila na tu týmovou. To znamená, že už trénuje před startem mistrovství světa na předměstí Dallasu.

„Cesta proběhla v pořádku. Jediný menší zádrhel nastal v Amsterdamu, když jsme už seděli na palubě speciálu. Řešily se nějaké administrativní věci kvůli vstupu do Spojených států, takže jsme na odletu měli asi hodinu a půl zpoždění,“ informuje manažer českého týmu Petr Studnička.

„Všechna zavazadla nám došla, vyzvedli jsme si je velice rychle a přesunuli se do hotelu,“ doplňuje to, co není zdaleka vždy automatické.

„Partu máme suprovou, ale jak říkal pan Petr do rozhovoru: Mimo led si to můžeme říkat, jak chceme, ale musíme to ukázat na ledě.“

Bez kontaktu mezi sebou zůstali hráči a trenéři na pokojích jen necelé dva dny, tenhle čas jim utekl jako voda. „Přenášeli jsme si informace přes skupinu na WhatsAppu, kluci dostávali tréninky na suchu, které na pokojích prováděli. Jinak byli taky spolu v kontaktu,“ tuší Studnička.

Krátkou karanténu ocenil i Stanislav Svozil, jenž si před mistrovstvím dvacítek prožil v Kanadě čtyři takové „tíživé“ dny.

„Určitě to bylo příjemnější než v Edmontonu. Teď už se můžeme s klukama vidět a taky trénovat,“ pochvaluje si. Kdyby ale musel, přežil by i delší karanténu. „Přes všechna opatření jsme já i ostatní kluci strašně rádi, že se mistrovství koná. Stejně jako tomu bylo na dvacítkách,“ ujišťuje Svozil.

Tak specifická situace by jedině mohla pomoci utužit vztahy v týmu. „To je pravda. Připravujeme se na turnaj strašně dlouho a všichni jsme sem jeli s tím, že chceme něčeho dosáhnout. Partu máme suprovou, ale jak říkal pan Petr do rozhovoru: Mimo led si to můžeme říkat, jak chceme, ale musíme to ukázat na ledě,“ burcuje očekávaný lídr týmu.

I když lídr... Sám Svozil tuhle nálepku trochu odmítá. „Neřekl bych, že jsem úplně lídr. Jsme tady jako jeden tým a všichni jsme lídři. Všichni budeme bojovat za všechny,“ slibuje.

„Když to srovnám s mistrovstvími v době před covidem, tak administrativa a různé starosti nám narostly odhadem o šedesát, sedmdesát procent.“

Do boje půjde i se zkušenostmi z šampionátu dvacítek, stejně jako David Jiříček. „Myslím, že nám oběma to trošku pomůže, ale nemůžeme to brát tak, že to půjde samo. Bude to možná ještě náročnější než na dvacítkách, protože na nás bude kladen tlak,“ uvědomuje si talent Komety.

Status jedné z hvězd mistrovství Svozil úplně nepřijímá, každopádně je jasné, že právě na něj bude v českém týmu upřena hlavní pozornost ze strany skautů NHL. Na Jiříčka mají ještě rok čas.

„Já se teď na draft úplně nedívám, soustředím se na osmnáctky. Co bude, to bude,“ odvětí. „Když se nám turnaj týmově povede, může to pomoci mně i ostatním klukům,“ uvědomuje si naprosto zásadní věc.

Na nic jiného než start mistrovství nemyslí. „Měli jsme dlouhou přípravu, takže už to na nás pomalu doléhá. Ale všichni se na to strašně těšíme!“ hlásí Svozil.

O úspěch budou Češi bojovat od pondělka a úvodního duelu s Německem. Petru Studničkovi se ale jistě uleví už v ten den, bez ohledu na pozdější výsledek. Pokud se tým vyhne nástrahám covidu, pro manažera to vlastně bude znamenat, že svou práci odvedl na výbornou.

„Když to srovnám s mistrovstvími v době před covidem, tak administrativa a různé starosti nám narostly odhadem o šedesát, sedmdesát procent,“ popisuje těžkosti přípravy na šampionát.

I nadále ale bude dohlížet na to, aby nikdo z týmu nešlápl vedle. „Myslím, že ze strany IIHF tady budou nařízení ještě přísnější. Ti lidé získali zkušenosti z dvacítek a pokusí se vyplnit skuliny,“ přemítá Studnička.

Hlavní rozdíl oproti mistrovství v Kanadě spočívá v přesunech z hotelu na stadion, hráči i trenéři se budou moci na pěší cestě nadechnout čerstvého vzduchu. Nic se ale nemění na tom, že na prohlídku města či nákup suvenýrů v obchodním centru mohou zapomenout.

„Máme aspoň výhodu, že bydlíme v jedenáctém patře, takže město vidíme i z hotelu docela dobře,“ usmívá se český manažer.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz