Kanaďanům znovu pomohl ke zlatu mincový rituál

15. května 2003, 13:26

Pavel Bárta

Jedenáctihranná dolarová mince se stává součástí kanadského hokejového folklóru. Celku javorových listů pomohla ke zlatu na olympiádě v Salt Lake City, kde ji ukryl do ledu pro štěstí kanadský ledař jménem Trent Evans. V kategorii mužů i žen vyhrály zlato týmy javorového listu. Hrdě ukazoval peníz s vyobrazením luňáka také Ryan Smyth po finálovém vítězství na letošním mistrovství světa ve Finsku. "Minulý rok jsme ho zapomněli," připomínal. Kanaďané loni skončili už ve čtvrtfinále.

Na mincový rituál si během rozhodující bitvy vzpomněl jejich kustod Robin McDonald, který na olympiádě pracoval u celku žen. Peníz tentokrát vklínil pod kožené polstrování na zadní straně jedné z branek. Do stejné klece pak vstřelil Anson Carter vítězný gól. Po vítězství 3:2 získala Kanada první titul mistrů světaq od roku 1997.

"Do konce zápasu jsme nic netušili," prozradil obránce Steve Staios. O "looniem" prý řekl hráčům až po utkání asistent trenéra Barry Trotz. "Funguje to," uvedl útočník Mike Comrie. "Ale pokud by tohle kouzlo nezapůsobilo, asi by nám to neřekli."

Tradici ukrytých mincí zahájil na loňské olympiádě v Salt Lake City kanadský ledař Trent Evans, jehož si pro turnaj najali. Ještě než se vytvořil na ploše nový povrch, napadlo ho zamrazit ve středovém bodu pro vhazování jednu dolarovou minci pro štěstí. Legendární peníz je dnes vystaven v Hokejové hale slávy v Torontu.

Ne vždycky však rituály pracují tak, jak by bylo záhodno. Před finálovým zápasem posledního šampionátu dvacetiletých v Halifaxu kdosi schoval do ledu dva kanadské desetníky. Javorové listy podlehly Rusku 2:3. Možná bylo dvacet centů pro získání přízně osudu málo.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz