Kanada v přestřelce udolala Rusy. Sbornou v prodloužení srazil O'Reilly

Foto: iihf.com

17. května 2018, 18:48

Jan Šimek

Poté, co čeští hokejisté podlehli Američanům, zná světový šampionát druhého semifinalistu. Stali se jím hokejisté Kanady, kteří si v Kodani poradili s tradičním rivalem z Ruska. Javorové listy v utkání vždy vedly, ale sborná nic nezabalila a dotáhla parádní bitvu do prodloužení. V něm ovšem Kanaďané využili třetí přesilovku a díky trefě Ryana O'Reillyho slaví postup do semifinále. Rusové končí stejně jako český tým ve čtvrtfinále a míří domů.

Javorové listy odstartovaly čtvrtfinále skvěle. Hned v úvodu totiž pykal za podražení Andronov, v závěru přesilovky zavezl McDavid puk do pásma, u modré čáry jej přenechal Paraykovi, jehož bomba proletěla Šesťorkinovi pod ramenem do sítě. Rusové byli opaření, v první části se vůbec nedokázali dostat do hry a Kuemper musel likvidovat jen čtyři střely.

V polovině utkání Kanaďané znovu udeřili v početní výhodě. McDavid krásnou přihrávkou oslovil Nugenta-Hopkinse, jenž vypálil zápěstím a poslal svůj tým do dvoubrankového trháku. Sborná se ovšem nesložila a hned po 62 sekundách snížila. Už se zdálo, že Anisimova šance je pryč, ale ruský útočník vrátil puk před branku a Michejev doklepl kotouč do kanadské klece.

O pět minut později už bylo skóre vyrovnané. Dadonov v signalizované výhodě našel přihrávkou zpoza branky Barabanova, a ten propálil Kuempera – 2:2. Ve 48. minutě vrátil Kanadě vedení Turris, jenže krátce Zajcev vyrovnal. Pak šel kanadský tým znovu do vedení, když skóroval Dubois.

Necelé dvě minuty nato ovšem Anisimov prolétl do kanadské třetiny, nachystal si puk na bekhendem a fantasticky jej pověsil pod horní tyčku. Za stavu 4:4 se šlo do prodloužení, v něm ovšem za sekání pykal Kaprizov a Kanaďané dostali vítanou přesilovku, ve které udeřil O'Reilly a trefil postup Kanady do semifinále. Rusové na turnaji končí.

RUSKO – KANADA 4:5 po prodloužení (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 33. A. Michejev (Anisimov, N. Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. N. Zajcev (Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, N. Zajcev) – 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 64. R. O'Reilly (McDavid, Ekblad).
Rozhodčí: Lemelin (Rakousko), Rantala (Finsko) – Oliber (USA), Sormunen (Finsko).
Vyloučení: 4:1.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 30:41.
Diváci: 9 017.
Rusko: Šesťorkin – Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Běreglazov, Chafizullin – N. Gusev, Dacjuk, Kaprizov – Grigorenko, Anisimov, Bučněvič – Barabanov, Kablukov, Dadonov – Sošnikov, Andronov, A. Michejev – Šalunov. Trenér: Ilja Vorobjov.
Kanada: Kuemper – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Pulock – Schwartz, Turris, R. O'Reilly – Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn – Jost, Dubois, Jo. Bailey – Horvat, Barzal, Pageau – Eberle. Trenéři: Bill Peters.

Další program MS

Sobota 19. května – semifinále:
15:15 Švédsko – USA (Royal Arena, Kodaň)
19:15 Kanada – Švýcarsko (Royal Arena, Kodaň)

Sobota 19. května:
15:15 Semifinále (Royal Arena, Kodaň)
19:15 Semifinále (Royal Arena, Kodaň)

Neděle 20. května:
15:45 Utkání o 3. místo (Royal Arena, Kodaň)
20:15 Finále (Royal Arena, Kodaň)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz