Kanada nasadí 26 hráčů. Na Karjalu jedou Scrivens, Lee, Roy či Wolski

Foto: Michal Eger

27. října 2017, 11:04

Václav Jáchim

Po dlouhých letech se představí na podniku Euro Hockey Tour, cíl je zřejmý. Hokejisté Kanady se musejí na olympijských hrách obejít bez hvězd NHL, jejich místa obsadí především krajánci z evropských soutěží. Aby vedení javorových listů trefilo optimální sestavu, potřebuje adepty vidět v těžkých zápasech. Blížící se turnaj Karjala bude jednou ze zásadních zkoušek, hlavní kouč Willie Desjardins nasadí 26 hráčů.

O účasti na finském turnaji jednali Kanaďané už během jarního mistrovství světa, původně měli dokonce zájem o start na dubnových Czech Hockey Games v Českých Budějovicích. Tehdy akce nedopadla, jelikož se bleskově nenašel šestý tým, do Karjala Cupu se za necelé dva týdny poprvé v historii zapojí také Švýcaři.

Kanadský výběr, který se chystá na olympijské hry, už v srpnu absolvoval dvě akce. "Velkou skupinu hráčů jsme viděli na turnajích v Soči a Petrohradě, teď pokračujeme dál. Deset hokejistů ze současného kádru zmíněné turnaje neabsolvovalo, jiní naopak zůstali stranou. Nejsou k dispozici, nebo je máme prověřené a známe jejich schopnosti," vysvětlil na stránkách Hockey Canada generální manažer Sean Burke.

Někdejší vynikající gólman vybíral reprezentanty s širokým týmem činovníků, do něhož patří prezident kanadské asociace Tom Renney, brankářská legenda Martin Brodeur, trenérský bard Dave King nebo řada skautů, jež mají pod palcem jednotlivé soutěže. Jiný asistent Craig Woodcroft vede švýcarskou Ženevu, zaměstnanci Hockey Canada věnovali a věnují hodně pozornosti rovněž zámořské AHL, juniorským či univerzitním ligám.

Ve zveřejněné nominaci 26 hokejistů pro turnaj Karjala jsou dva brankáři, devět beků a 14 útočníků. Nejvýraznější zastoupení má ruská KHL (16 hráčů), jiní působí v německé DEL, švýcarské NLA nebo ve Švédsku. Českou nejvyšší soutěž hrál před časem jen Geoff Kinrade, obránce čínského Kunlunu v minulosti nastupoval za Plzeň. Vedle řady známých jmen ukázal management Hockey Canada také na dva mezinárodní nováčky: obránce Zach Whitecloud a útočník Dylan Sikura si velmi dobře vedou v soubojích předních zámořských univerzit. Farmářskou AHL zase zastupuje Christian Thomas, který s rezervou Pittsburghu nemá jednocestnou smlouvu a na olympiádu by tudíž mohl.

Drtivá většina kanadských reprezentantů má za sebou minulost v NHL, někteří tam zanechali solidní stopu – například Derek Roy, Mason Raymond, Simon Després, útočník s polskými kořeny Wojtek Wolski nebo Gilbert Brulé. Brankářskou jedničkou zřejmě bude Ben Scrivens, nedávný gólman Edmontonu, Los Angeles či Toronta chytá za ruskou Ufu. Jiný maskovaný muž Justin Peters přešel před několika dny z Rigy do německého Kolína nad Rýnem.

Hlavním esem zadních řad by měl být Chris Lee. Majitel stříbrné medaile z posledního MS usiloval o uplatnění v kempu Los Angeles. Ovšem neuspěl, ve čtvrtek večer podepsal znovu smlouvu s ruským Magnitogorskem, kde hrál i v předchozích letech. S českým hokejem udělali zřejmě nejčerstvější zkušenost Noreau, Ebbett a Raymond, v barvách Bernu totiž sváděli bitvy Ligy mistrů proti hradeckému Mountfieldu.

Hokejisté Kanady zahájí turnaj Karjala utkáním proti Švýcarsku, zápas se uskuteční ve středu 8. listopadu ve švýcarském Bielu. Po přesunu do Helsinek čekají javorové listy utkání se Švédskem a Finskem. Český národní si proti Kanadě zahraje až v prosinci, na turnaji Channel One Cup v Moskvě.

Nominace Kanady na turnaj Karjala (8. až 12. listopadu, Helsinky, Örebrö a Biel):

Brankáři:
Ben Scrivens (Ufa, KHL), Justin Peters (Kolín n. R., DEL).

Karl Stollery (Riga, KHL), Simon Després (Slovan Bratislava, KHL), Chris Lee (Magnitogorsk, KHL), Maxime Noreau (Bern, NLA), Jesse Blacker, Geoff Kinrade (oba Kunlun, KHL), Mat Robinson (CSKA Moskva, KHL), Chay Genoway (Toljatti, KHL), Zach Whitecloud (Bemidji State Univ, WCHA).

Útočníci:
Andrew Ebbett, Mason Raymond (oba Bern, NLA), Wojtek Wolski, Gilbert Brulé (oba Kunlun, KHL), Eric O´Dell (Soči, KHL), Rob Klinkhammer (Kazaň, KHL), Christian Thomas (Wilkes-Barre/Scranton, AHL), Matt Ellison (Magnitogorsk, KHL), Derek Roy (Linköping, Švédsko), Brandon Kozun (Jaroslavl, KHL), Rene Bourque (Djurgarden, Švédsko), Quinton Howden (Minsk, KHL), Matt Frattin (Astana, KHL), Dylan Sikura (Northeastern Univ, HEA).

Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Steve Walker a Craig Woodcroft.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz