Jiný kádr, stejný cíl. Postup Kladna bude daleko složitější, ví Jágr

S Karlovými Vary se nesmazatelně zapsal do historie. Co dokáže Václav Skuhravý na Kladně? | Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

V loňském ročníku mělo Kladno příležitost, jaká se možná dlouho nebude opakovat. Rytíři totiž vybudovali kádr, s nímž se postoupit dalo, nebo snad i mělo. Středočeši ovšem selhali, vypadli již ve čtvrtfinále a na očekávaný souboj s Chomutovem o postup do baráže vůbec nedošlo. Návrat do extraligy je cílem Kladna i pro letošní ročník, kádr ale tentokrát až takovou hrůzu nebudí. Jedná se ovšem jen o papírové předpoklady. A ty se v minulosti již několikrát ukázaly jako liché. Bude tomu tak i letos? Potěší Kladno svého slavného majitele postupem?

ČTĚTE: Česko mám nejradši na světě, říká Japonec Juki Miura

Kaberle, Hlaváč, Tenkrát, M. Hořava, Klouček, Chábera, Eberle, J. Zeman, Dragoun. To je jen strohý výčet hvězd, které se loni sešly v jedné kabině. Cíl byl jasně stanoven – vrátit kladenský hokej zpět na výsluní. Sen se však rozplynul už ve čtvrtfinále. „Mysleli jsme si, že mužstvo je dostatečně kvalitní na to, aby se dostalo aspoň do baráže. Prohráli jsme však hned v prvním kole s Jihlavou. Takový je sport, nemáte nikdy žádné záruky,“ uvedl Jaromír Jágr, jehož netřeba představovat.

O šest měsíců později...

Kaberle, Hlaváč, Tenkrát, M. Hořava, Klouček, Chábera, Eberle, J. Zeman, Dragoun. To je jen strohý výčet hvězd, které se loni sešly v jedné kabině. A je to také výčet těch, kteří jsou nyní rozeseti po celém světě. Tedy vyjma Kladna. Tam už nepůsobí ani jeden jmenovaný.

„Chceme se vrátit do extraligy, ačkoliv to bude ještě daleko složitější."

Kádr Středočechů se tedy výrazně obměnil. Cíl však zůstává stejný. „Chceme se vrátit do extraligy, ačkoliv to bude ještě daleko složitější. Peníze se shánějí hůře,“ přiznala slavná #68. Má pravdu, letos bylo naplňování rozpočtu opravdu vysilující. Zvláště, když město pozastavilo Rytířům štědrou dotaci. Důvodem je faktura pro společnost Jágr Team, která je v rozporu se smlouvou mezi městem a klubem. Ten podle ní nesmí platit společnostem, jež jsou personálně propojeny s Rytíři.

„Od týmu chceme především kolektivní pojetí a obětavost ve smyslu, že jeden se obětuje pro druhého."

Kladenské léto klidné rozhodně nebylo. Podepsalo se to i na tvorbě kádru, který by nemusel být ani dva týdny před startem soutěže konečný. Stejně jako loni by mohly další posily dorazit až v následujících měsících. Jen si vzpomeňme na úvodní kolo uplynulého ročníku. V něm nastoupil zcela jiný tým než do vyřazovacích bojů. Bude tomu tak i letos? Vzhledem k postupovým ambicím by to bylo záhodno. „Odešli hráči téměř reprezentačního potenciálu jako Tenkrát, Hořava nebo Kaberle. My ovšem letos chceme od týmu především kolektivní pojetí a obětavost ve smyslu, že jeden se obětuje pro druhého," říká nový trenér Jindřich Lidický, jenž nahradil odvolaného Jiřího Čelanského.

ČTĚTE: Když vjel na led pan Jágr, byl jsem nervózní jako prase, říká 16letý obránce Zelingr

Kolektivní pojetí a obětavost byla vidět již během přípravných duelů. Jako lídr se osvědčil Václav Skuhravý, jenž dokáže své spoluhráče nabudit za každé situace.

Bude bojovnost stačit? A není stanovený cíl přece jen přehnaný?

Osobnost týmu – Lukáš Mensator

Před sedmi lety mu český hokej ležel u nohou. Mensator dovedl Karlovy Vary ke stříbru a v roce 2009 i k extraligovému titulu. Byl vyhlášen nejlepším gólmanem sezony, hráčem play off a jako náhradník odjel na mistrovství světa. Jenže stejně jako začal pád Energie, přišel ústup ze slávy také u Mensatora. Nyní, v jednatřiceti letech, má příležitost na restart. Jak s ní naloží?

Foto: Milan Podpera

Analýza 

Brankáři: Lukáš Mensator toho sice za poslední tři roky příliš neodchytal, na první ligu je to ale stále gólman par excellence. Velkou výhodou Rytířů jsou rovněž schopnosti jeho kolegy. Tím je Lukáš Cikánek, jenž se stejně jako legenda karlovarského hokeje může pochlubit nemalými extraligovými zkušenostmi.

Obránci: Na Kladně se letos sešla velmi mladá obrana. Z té vyčnívají veteráni Marek Posmyk, David Růžička a Brendon Nash. První jmenovaný si dal v loňské sezoně od hokeje pauzu, jeho výkony tak zůstávají i přes poměrně povedenou přípravu velkou neznámou. Jeho tvrdá rána od modré čáry se však bude bezpochyby hodit. Krom toho předává spoustu cenných rad kladenským mladíčkům. V přesilových hrách se cítí jako ryba ve vodě i David Růžička, autor pětadvaceti kanadských bodů z loňské základní části. V obranné činnosti má ovšem rezervy. Zapracoval na nich přes léto? Zajímavé bude sledovat výkony Brendona Nashe. Ten má za sebou dva starty v NHL, na druhou stranu uplynulý ročník strávil v ECHL, až druhé nejvyšší farmářské soutěži. Současné složení kladenské defenzivy nezní špatně, pokud však chtějí mít Rytíři ty nejvyšší ambice, jakože chtějí, měli by se poohlédnout po dalších posilách. Budoucí opory Zelingr či Zajíc totiž ještě potřebují čas.

Útočníci: I v kladenském útoku se dají nalézt velké hokejové talenty. První liga je ovšem soutěží, kde hrají prim zkušenosti. Ty může nabídnout Vítězslav Bílek, podle mnohých největší předsezonní posila a loňský 2. nejlepší střelec soutěže. Přes třicet let je i Václavu Skuhravému, novému kapitánovi Rytířů, slovenskému univerzálovi Michalu Lukáčovi a bývalému reprezentantovi Tomáši Hornovi. Naprosto zásadní budou pro Kladno výkony střední generace okolo Jana Rudovského, Jana Daleckého, Denise Kindla, Jakuba Strnada a Davida Stacha. O slovo se jistě přihlásí i mladíčci Machač, Redlich a Šilhavý. Na šanci číhají junioři Miura, Havlůj, Kružík, Hrabík či Schildhabel.

Klub: Trenéři Jindřich Lidický a David Čermák budou mít přetěžký úkol – dovést tým plný mladíků zpět do extraligy. Při porovnávání soupisek s mužstvy, která do extraligy postoupila v nedávné minulosti, se to zdá jako utopie, ale hokej je krásná hra právě díky tomu, že papírové předpoklady neznamenají zdaleka nic.

Soupiska

Brankáři: Lukáš Mensator, Lukáš Cikánek, Jiří Švihálek

Obránci: Marek Posmyk, David Růžička, Jurij Repe, Brendon Nash, Václav Kolářík, David Bunda, Michal Gutwald, Martin Kehar, František Matula, Josef Zajíc, Matyáš Zelingr

Útočníci: Vítězslav Bílek, Václav Skuhravý, Jan Dalecký, David Stach, Tomáš Horna, Denis Kindl, Michal Lukáč, Patrik Machač, Jan Rudovský, Vojtěch Šilhavý, Juki Miura, Tomáš Redlich, Jakub Strnad, Petr Havlůj, Daniel Kružík, Kryštof Hrabík, Martin Čurda, Petr Křepelka

Přestupy

příchody: Lukáš Mensator (Plzeň), Lukáš Cikánek (Nové Zámky, MOL/SVK3), Marek Posmyk (po roční pauze bez hokeje), Jurij Repe (Havířov), Brendon Nash (Bakersfield, ECHL), Vítězslav Bílek (Litoměřice), Václav Skuhravý (K. Vary), Martin Čurda (Kobra Praha)

odchody: Michal Dragoun (Sparta/Prostějov), Miloslav Hořava (Litvínov), Tomáš Pitule (Plzeň), Jan Eberle (Olomouc), Petr Tenkrát, Tomáš Kaberle (Brno), Jan Hlaváč, Jakub Kania, Tomáš Klouček, Jiří Zeman (Litvínov), Jan Chábera (Trenčín), Jan Lukáš (Sparta/Benátky n/J)

Kanaďan Nash je nejproduktivnějším obráncem Kladna i celé soutěže.

Kanaďan Nash je nejproduktivnějším obráncem Kladna i celé soutěže. | Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Koho sledovat? Václav Skuhravý
Nedávné prvoligové působení v Motoru se Václavu Skuhravému zrovna nevyvedlo. České Budějovice hrály o záchranu a bývalá opora Karlových Varů očekávání do něj vkládaná nenaplnila. Nyní se ocitl ve velmi podobné situaci – i na Kladně se od něj čeká možná více, než může splnit. Jeho přínos v kabině je však neocenitelný.

Citelný odchod – Tomáš Kaberle
V loňském prvoligovém ročníku odehrál včetně play off jednatřicet duelů. A v nich nasbíral fenomenálních 35 bodů! Asi netřeba dodávat, že obránce s jeho schopnostmi bude Rytířům citelně scházet.

Trenéři – Jindřich Lidický a David Čermák
Kladenský hokej potřebuje restart. Po průšvizích z předcházejících dvou sezon je ten pravý čas na změny. Ty bude společně s vedením klubu iniciovat Jindřich Lidický, nový trenér A-týmu Rytířů. Přesun Lidického k mužům vzbudil u fanoušků tradičního hokejového celku nadšení. Jedná se totiž o respektovaného kouče, který dlouhá léta působil v mládežnických týmech Kladna.

Jindřich Lidický nahradil Jiřího Čelanského, který s Kladnem nejprve sestoupil a o rok později vypadl v prvoligovém čtvrtfinále.

Jindřich Lidický nahradil Jiřího Čelanského, který s Kladnem nejprve sestoupil a o rok později vypadl v prvoligovém čtvrtfinále. | Foto: rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
28.07. HC Škoda Plzeň 3:1 Rytíři Kladno
04.08. Rytíři Kladno 3:2 HC Slovan Ústí nad Labem
06.08. Rytíři Kladno 5:3 HC Škoda Plzeň
11.08. HC Slovan Ústí nad Labem 3:1 Rytíři Kladno
18.08. ČEZ Motor České Budějovice 5:2 Rytíři Kladno (reg. pohár)
20.08. Rytíři Kladno 6:2 HC Dukla Jihlava (reg. pohár)
25.08. SK Horácká Slavia Třebíč 2:4 Rytíři Kladno (reg. pohár)
27.08. Rytíři Kladno 2:5 ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
01.09. HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (reg. pohár)
03.09. Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)

Chronologická umístění
2008/2009 – ELH (13. místo)
2009/2010 – ELH (12. místo)
2010/2011 – ELH (13. místo)
2011/2012 – ELH (9. místo)
2012/2013 – ELH (7. místo)
2013/2014 – ELH (sestup)
2014/2015 – 5. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou
AZ Havířov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz