Je už Hakenova Boleslav kompletní? Česká kolonie v Lidingö a další přestupy

Šimon Marha | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Mezi mládežnickými kluby v České republice pokračují letní škatulata, nebývale zaplněná je ale i kolonka odchodů do zahraničí. Které změny působišť talentovaných hráčů vypluly v poslední době na povrch?

Bruslaři hlásí další posily

V dorostenecké extralize přes léto nejvíc posílila Mladá Boleslav. Jak informovala facebooková stránka Juniorský hokej, do akademie Bruslařů míří další hokejisté s poměrně bohatými zkušenostmi z reprezentace do 16 let.

Už dříve bylo jasno o příchodu brankáře Olivera Šatného z Chomutova a obránce Davida Moravce z Jihlavy.

Mezi potvrzená jména patří také další zadák Sebastian Jasečko. Syn někdejšího slovenského reprezentanta Stanislava hrál v sezoně 2017/18 za rodné České Budějovice, vzápětí přestoupil do Plzně, kde sbíral téměř bod na zápas. Sezonu ale zakončil ve finském Lukko Rauma.

Gabriel Szturc

Gabriel Szturc | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Útočná esa z vyřazených klubů

Další dva přesuny se týkají útočníků z klubů, které byly administrativně vyřazeny z nejvyšší soutěže juniorů. Gabriel Szturc táhl dorost Havířova, jenž se zařadil k nejpříjemnějším překvapením sezony. Szturc byl vidět i ve 12 startech za juniorku, v prosinci si vysloužil ocenění pro nejlepšího hráče dorostenecké extraligy.

Ve Vsetíně zase zářil Jan Půček, mladší bratr Romana Půčka z kanadské OHL. I on už nakoukl do juniorky, teď ale putuje z Moravy do středních Čech a také jeho úkolem bude dotáhnout ambiciózní tým Boleslavi na mistrovství republiky.

Citelný odchod potkal i třetí z klubů bojujících s hokejovým svazem. Forvard Martin Ryšavý se rozloučil s Přerovem a zamířil do Vítkovic, kde může hrát nejvyšší soutěž dorostu, juniorů a případně i druhou nejvyšší juniorskou za partnerskou Porubu.

Martin Ryšavý

Martin Ryšavý | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ztratí Hradec na síle?

Hned několik změn se týká dorostu Hradce Králové, tedy dalšího mužstva z republikové špičky. Do jeho kádru se z Havlíčkova Brodu vrací útočník Michal Beneš, který tak opět bude hrát po boku dvojčete Matěje.

Další dva pohyby už nepatří mezi příjemné. V Mountfieldu nebude pokračovat velký slovenský talent ročníku 2004 Juraj Slafkovský, jehož další kroky zatím nejsou známé.

Po letní přípravě opouští tým také Šimon Marha. Syn legendy Davosu Josefa Marhy vyslyšel vábení švédského klubu Lidingö Vikings, který trénuje mistr světa z Vídně 1996 Otakar Vejvoda. Ten ale přetáhl i další hráče včetně reprezentantů, české ročníky 2002 a 2003 tak vytvoří ve Stockholmu početnou kolonii.

Marek Brada

Marek Brada | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ven míří hráči U16, U17 i U18

Řeč je o brankáři Josefu Němečkovi ze Slavie, obráncích Filipu Šindelkovi ze Zlína a Adamu Nedelkovi z Pardubic a útočnících Jakubu Altrichtrovi ze Slavie a Jakubu Zajíčkovi z Mladé Boleslavi. V Lidingö navíc už rok působí explzeňský zadák Jakub Hamšík, jenž se v červnu zúčastnil kempu národního týmu do 18 let.

Z ohlášených odchodů to ale – bohužel pro české soutěže – není všechno. O dvojici tahounů přicházejí Vítkovice: Forvard Marek Brada míří do švédského klubu IF Björklöven sídlícího ve městě Umea, bek Ondřej Cubo zase do finského Lukko Rauma. Také o těchto změnách informoval facebook Juniorský hokej.

K tomu je nutné připočíst i mladší hráče, jež teprve startují reprezentační kariéru: O Marku Alschrovi z Kladna, který společně s boleslavským Markem Stuchlíkem vyzkouší finské Pelicans Lahti, jsme už psali. Další perspektivní hokejista ročníku 2004 Richard Němec mění pražskou Spartu za švýcarskou Ambri-Piottu.

A co se týče hráčů nově budované šestnáctky, na pozvánce na velký brankářský kemp už se objevilo jméno nového klubu u Štěpána Malečka. Ten do národního týmu nakoukl i z nižší soutěže, tedy z Písku, dál ale bude svůj talent rozvíjet v akademii Karlových Varů.

Štěpán Maleček

Štěpán Maleček | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz