Jandač bez Radila či Nakládala, čeká se na Červenku. Hniličku střídá Fischer

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

26. března 2018, 16:08

Václav Jáchim

Šest týdnů budou pohromadě, české hokejisty čeká před startem mistrovství světa deset přípravných utkání. Solidní porce, olympijská sezona znamená pro některé bojovníky skutečně zátěž. Ale program je daný, jelikož už řada hráčů ukončila klubové povinnosti, musí národní tým do akce. "Někteří kluci se budou připojovat postupně, dáme šanci i mladším hráčům. Zátěž rozložíme, nedá se očekávat, že by někdo v přípravě odehrál všechno," říká Josef Jandač.

Měsíc po olympiádě je elitní výběr v nekompletním složení, ovšem tak tomu bývá před šampionátem vždycky. První skupina už se pustila do práce, další hokejisté naskočí co nevidět. "Robert Kousal, Michal Řepík a David Tomášek ve středu, v úterý dorazí Martin Kaut. Michal Birner začne 1. dubna," vypočítává hlavní kouč. "U Romana Červenky ještě uvidíme. Myslím, že by byl podobně jako Birner. Roman má po play off určité zdravotní problémy, dáme si vědět. Později to bude u Michala Jordána, ten zápasy se Švýcarskem hrát nebude."

MS bez několika olympioniků. Brankářské trio bude stejné?

S nominací na úvodní kemp Jandač nespěchal, soupiska se bude pochopitelně i nadále měnit. "Čekali jsme na nedělní utkání v Třinci, totéž teď platí u série Hradce s Libercem, kde také sledujeme určité hráče. Klukům samozřejmě potřebujeme dát nějakou dobu k odpočinku. Bývá to tak, že o koho mám zájem, tomu pak zavolám a zjistím, v jakém je stavu. Kdy by mohl naskočit," popisuje. I s ohledem na olympijské hry byl připraven, že tentokrát může obdržet vyšší počet omluvenek. Krajánci z KHL čelili ohromnému zápasovému vytížení a ne všichni ho přečkali ve zdraví.

Opory mimo hru. Prosadí se v reprezentaci mladí?

Zatím není jisté, zda bude moci nastoupit Jan Kolář. "Stojíme o něj, ale má poměrně závažné problémy v oblasti břicha, které ho trápily v průběhu sezony i na olympiádě. Řeší to s Pavlem Kolářem. Buď léčba zabere, a bude to k mistrovství, nebo nikoli, pak bychom s ním počítat nemohli. Jsme a budeme v kontaktu, na Honzu bychom čekali dlouho," hlásí Jandač. Naopak u jiných hráčů naděje zhasly. "Tomáše Zohornu limituje zranění kotníku, šampionát u něj padá. Zhruba před týdnem jsme se dozvěděli, že poměrně závažné potíže zdravotní rázu trápí Lukáše Radila, který je pořád ještě v Rusku. Počítat nelze ani s Kubou Nakládalem, ten jde na operaci. No a zranění ramena má Tomáš Kundrátek, na 95 procent se nestihne uzdravit," přibližuje informace o marodech.

V ruské Kontinentální lize dohrál také Jan Kovář. "Domlouvali jsme se, že si zavoláme," reaguje trenér. Jandač potvrdil, že hodně stojí o Pavla Francouze. Pokud by dorazil, s Dominikem Furchem a Patrikem Bartošákem by bylo kompletní brankářské trio z her v Koreji. Furch a Bartošák už zahájili přípravu, Francouz ještě v KHL pokračuje. "Francíka necháme soustředit se na svůj výkon. Kdyby Traktor nepostoupil, Pavla bychom oslovili. Ale určitě by se nezapojil hned, dali bychom mu čas k odpočinku," naznačuje Jandač.

Jandač sleduje Zadinu s Nečasem, dorazí z farem další talenti?

Absence zkušených bojovníků dává prostor nováčkům. "Jsou tu hráči, kteří mají šanci se ukázat, třeba se jim to otevře dál. V kabině jsem to klukům říkal. Mistrovství světa je trošku jiné než olympiáda nebo Světový pohár, kde bývá nominace daná. Před šampionátem běží poměrně dlouhá příprava. Plno kluků v minulosti nastupovalo s tím, že naděje je poměrně malá, ale nakonec se tam dostali. Někdo má pochopitelně šanci větší, jiný menší. Ale skládání týmu bývá specifické. Navíc máme deset přípravných utkání, portfolio hráčů si budeme držet větší. Zátěž chceme rozložit," vysvětluje.

Musil: Nominace je nejlepším dárkem k narozeninám

Národní tým dospělých by slušel talentům Filipu Zadinovi s Martinem Nečasemi. "Máme je v hledáčku," potvrzuje trenér. "U Zadiny vůbec nevíme," říká s tím, že juniorka Halifaxu může v play off dojít daleko. A Nečas? "Tam to bude aktuální, až Kometa dohraje. Je otázka, kdy to bude. Nelze vyloučit, že se pak Nečas bude vracet do zámoří. Je možné, že kdyby hrál s Kometou déle, tak by ho už zpátky nebrali. Problém trošku je, že v Carolině nemají generálního manažera. Když jsme se s nimi spojili, jestli s Nečasem budeme moci počítat, odpověď jsme v podstatě nedostali. Ŕekli, že to proberou a dají nám vědět," zmiňuje Jandač.

Mezi svěřence zařadil několik čerstvých tváří. "Galvas je jeden z mála beků, který v extralize pravidelně nastupoval. Má všechno před sebou, proč mu nedat šanci, ať si to na mezinárodní úrovni vyzkouší. Kaut měl kvalitní dvacítky, myslím, že v play off zahrál velmi dobře. U Musila jsme se domluvili, že farma ani první tým St. Louis nemají play off.  Adam byl uvolněn, abychom ho viděli," hlásí. Z farmářské AHL by mohli teoreticky dorazit i další hráči. Loni takhle naskočili Jan Košťálek a David Musil. "Určitá jednání vedeme, nic konkrétního zatím není. Jsou tam výstupní prohlídky, některé farmy jsou na hraně postupu do play off."

S kluby a hráči NHL jedná Fischer. Bude generálním manažerem

S otazníkem jsou zatím případné posily z NHL. Slavná liga zvolna míří k cíli základní části, určité varianty se rýsují. Zajímavý by mohl být například start Michaela Frolíka, který je údajně reprezentaci nakloněn. V Detroitu si kvalitně vedl Martin Frk. Z Chicaga se nabízejí Jan Rutta s Davidem Kämpfem. V úvahu by mohli přicházet třeba také Radek Faksa, Vladimír Sobotka, Dmitrij Jaškin, Filip Chytil. Josef Jandač zatím nehodlá předbíhat. "S určitými hráči v kontaktu jsme, někteří jsou už mimo play off. Ale musíme počkat, jak dopadnou zdravotní prohlídky. Jak to bude vypadat se smlouvami. Čekáme na další vývoj, budeme reagovat," doplňuje.

Komunikaci s kluby i s hráči má na starost Jiří Fischer, který bude pro světový šampionát generálním manažerem výběru. Bývalého vynikajícího obránce a později skauta národního týmu, který dlouhodobě působí ve vedení Detroitu, bude 3. dubna schvalovat do funkce výkonný výbor svazu. Jmenování Fischera by nic bránit nemělo. Pro mistrovství světa nahradí v realizačním týmu Milana Hniličku, který je poslancem za hnutí ANO a 1. března se stal vládním zmocněncem pro oblast sportu. Asistentem generálního manažera bude podobně jako na olympiádě Jan Černý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz