Jágr o „Pastovi“, mladých či repre: Kupte mi nové nohy a jdu do toho!

Foto: Karel Švec, Český hokej

30. října 2019, 19:08

Adam Bagar

Jaromír Jágr na reprezentační tiskovce? Nikoliv proto, že by uvažoval o návratu do národního týmu. Mezi koučem Milošem Říhou a dalšími seděl jako ambasador nového partnera českého hokeje, kterým se dnes stala společnost Kaufland.

„Byl jsem přítomen na jednom sezení, oslovilo mě hlavně to, že chtějí investovat velké peníze do mládeže. Já za sebe vím, že tam nás trošičku tlačí bota. Jedině takhle, investicemi do mládeže, nábory či kvalitnějšími trenéry se můžeme zase posunout do světové špičky,“ hlásí kladenská osmašedesátka, která ve dvanácti extraligových utkáních zazářila už osmi góly a čtyřmi asistencemi.

Individuálně se vám daří, troufl byste si ještě na reprezentaci?
(usmívá se) Já bych mohl hrát za národní tým jedině jako nehrající kapitán, jako to máš v tenise. Ale jestli se mi daří, nebo nedaří... Nemyslím, že by se mi zase tolik dařilo. Je to takové nahoru a dolů. Záleží na tom, jak se ten den cítím. Někdy to je lepší, někdy horší. Spíš se soustředím na naše mužstvo. Máme za sebou patnáct utkání a věřím, že se budeme pomaloučku zlepšovat, i když je to pro nás náročné. Nezkušenost a taková ta nevyzrálost z nižší soutěže se občas ozve a kvůli tomu i občas ztrácíme body, které bychom ztrácet neměli. Doufám, že se to změní.

S trenérem Milošem Říhou neproběhl ani nějaký náznak?
Kdyby mi někdo zaručil, že mi koupí nové nohy, které jsem měl před dvaceti roky, tak bych do toho šel. (usmívá se)

V létě se řada hráčů přesunula ze zámoří do Evropy, což se projevilo i ve výběru na Karjalu, co na to říkáte?
Abych byl upřímný, nemám moc čas, takže sleduju akorát naši extraligu a někdy si přečtu články o KHL. Vím, že se tam našim klukům docela daří. To je jedině dobře. Ale jde spíš o to, že tady pořád čekáme, až začnou hrát líp mladí. Ta šance tu pro ně je. A věřím, že i trenéři čekají na to, až ji budou moct mladým dát. Je jenom na nich, jestli ji využijou.

Co je třeba pro to, aby se mládež výkonnostně posunula?
Co si budeme namlouvat... Velkým pozitivem pro náš hokej je to, že je u nás pořád strašně moc populární. Druhou a horší věcí je, že hokej je hrozně drahým sportem. Přemlouvat rodiče, aby investovaly velké peníze do dětí, a těm pak vysvětlovat, že hrát hokej je to nejlepší, co můžeš dělat, je někdy složité. Ale já věřím, že se nám to podaří.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Svaz angažoval trenéra Tomáše Pacinu, který mimo jiné říkal, že české děti mají vysoké hokejky, špatné brusle. Co vy na to?
Jsem zastáncem toho, že není důležité mít to nejlepší vybavení, když jsi mladý. Já vždycky věřil tomu, že v těžších podmínkách vyrůstají lepší hráči. I já tak vždycky trénoval. Snažil jsem se mít výstroj co nejtěžší a nejstarší, aby jakýkoliv zápas a trénink byl pro mě co nejobtížnější a já se zlepšoval. Na druhou stranu chápu, co chtěl trenér říci. Osobně si myslím, že těch problémů je víc, proč teď nejsme už tak úspěšní. Začal bych u náboru dětí, přichází jich opravdu málo. Některá mužstva jsou ráda, že vůbec poskládají tři čtyři pětky, což není moc dobré pro konkurenci. Kdo přijde, ten hraje. To není dobré. Další věc je motivovat trenéry, je jich spousta kvalitních, ale finance na to, aby u toho zůstali, nejsou. Je to začarovaný kruh, kterému by určitě pomohl úspěch na mistrovství světa nebo olympiádě.

A co rodiče? Podle Paciny zametají cestu dětem, které se pak neumějí poprat s kritikou či neúspěchem.
Musím říct, že s tímto souhlasím. Nechci se vracet třicet čtyřicet let nazpátek, když jsme byli mladí. Byla jiná doba, slýchávali jsme tehdy, že jedině sportem se můžeš podívat do světa. To nás svým způsobem motivovalo. Svět se změnil a pro nikoho už není problém vycestovat, vydělat si peníze i bez tvrdé práce. Možností je vážně spousta, spíše aby se teď starší snažili mladší motivovat k tomu, aby se vraceli ke sportu, milovali ho a soutěžili mezi sebou. Je to i o soutěživosti, nejen si zahrát, ale odevzdat svoje maximum.

Co zatím říkáte na úroveň mladých hráčů v extralize?
Jedna věc je dát někomu prostor, druhá ale, jestli si ho vůbec zaslouží. Věřím, že trenéři chtějí dát mladé kluky do svých sestav. Ale mají na to? Chtějí pro to udělat něco extra? Cesta k úspěchu nevede zkratkami, ale do kopců. Tahle společnost vidí nejdřív cíl a až potom cestu. Přitom musíš vědět, co pro to udělat. To je stejné, jako když máš auto, načepuješ ho jen jednou a budeš si myslet, že budeš celý rok jezdit. To stejné je i s tréninky.

Blíží se reprezentační přestávka, přijde vám osobně vhod?
Jasně, ale ne z toho důvodu, abych si odpočinul. Naopak, abych mohl víc trénovat. Budu mít daleko víc času na trénink. Mně odpočinek nepomůže, mně škodí, tak to mají všichni na světě, jen si to nechtějí přiznat. Chci se připravit na to, aby mé tělo z toho mělo výborný pocit. Odjakživa jsem nesnášel zápasy, do kterých jsem šel a trápil se v nich. To si ani neužiješ, jedeš na maximum a ani nevíš, co jsi tam udělal. Ale když máš natrénováno a cítíš se silný, v pohodě si to užiješ. Tyto pocity miluju, ale bez tvrdého tréninku je nikdy nezažiješ.

Jak to všechno teď vůbec stíháte?
Tělo si vždycky najde cestu, jak to vyřešit. Ne nadarmo se říká, že v nejkritičtějších situacích vznikaly nejlepší nápady.

Co říkáte na výkony Davida Pastrňáka, který vede bodování NHL?
Je to něco skvělého. Buďme rádi za Davida Pastrňáka. Věřím tomu, že to je hráč, který láká ráno k televizi či internetu i ty, kteří hokej moc nesledují. A to je přesně to, co český fanoušek potřebuje, někoho sledovat a začít mu fandit. Pasta je správný ambasador hokeje, cítí za to zodpovědnost. Mně se líbí, že chce být nejlepší. Ne všichni to mají v povaze, ale on to má. On chce být druhý den lepší, než byl dnes, což je hrozně důležité. Nekoukat na to, jestli vedeš bodování a jsi nejlepší střelec. Ty soutěžíš sám se sebou, nejdůležitější je snažit se dosáhnout svého maxima.

Když ho vidíte na ledě, nevzpomenete si na sebe zamlada? Taky je na něm vidět, jak si hokej nesmírně užívá.
Samozřejmě. Že si to užívá, je výsledek toho, jak ohromně pracuje. Díky tomu si pak zápas může užít. To je věc, o které jsem mluvil. Nehledě na to, že má skvělé spoluhráče, s Marchandem i Bergeronem jsem hrál a vím, jak jsou dobří hráči. To ale nic nemění na tom, že si to zaslouží. Hraje opravdu výborně a skvělé je, že se daří celému mužstvu. To je nejlepší možná kombinace.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz