Jágr na dálku srazil parťáka z Nagana. Jarda, to je faktor baráže, říká Růžička

Foto: Petr Kozelek, piratichomutov.cz

19. dubna 2019, 20:45

Václav Jáchim

Když v úterý doma padli s Dynamem, chomutovští Piráti věděli, že jim k záchraně pomůže jedině zázrak. Teď už mají smutnou jistotu. Krušnohorci v baráži selhali a sestupují do první ligy. V Pardubicích sice vyhráli 3:0, jenomže aby uchovali aspoň nějaké šance, museli na dálku také fandit Motoru proti Rytířům.

Jakmile během utkání Piráti zjistili, že Jihočeši prohrávají s Kladnem o dva góly, měli po náladě. Na pardubickém ledě odmakali utkání poctivě, vítězství ale nikdo z nich neslavil. "Věděli jsme, že když Kladno udělá v Budějovicích dva body, bude to hotové. Stalo se, bohužel," líčí tiše hlavní kouč Vladimír Růžička.

Růžička o Jágrovi: To je neskutečné! Vždyť dal v baráži 10 gólů

Jelikož zápas Pardubic s Chomutovem začal o hodinku dřív, Piráti posléze ještě čekali, jak to všechno v Českých Budějovicích dopadne. Vladimír Růžička v kabině sledoval telefon, jenže Rytíři jasně kráčeli za vítězstvím. A hráči Chomutova tím pádem věděli, že je extraliga v háji. Růžička do tušil už během utkání svého mužstva, "Při zápase jsem na telefon nekoukal, průběžný stav druhého utkání jsem viděl ve druhé třetině, když ho ukázali na kostce nad ledem," popisuje.

V tu chvíli Rytíři vedli 2:0. Později 3:2, pak 4:2." Piráti přestávali věřit. "To je jasný. Navíc když jsem před zápasem viděl sestavu Budějovic, zdálo se mi, že to Motor jde víceméně dohrávat," reaguje kouč. Paradoxem pro Růžičku je, že jeho tým potopil trenérův někdejší spoluhráč z týmu olympijských vítězů 1998 Jaromír Jágr. "Jarda byl v baráži ohromný faktor. To je neskutečné! Vždyť dal deset gólů! On a Plekanec táhli Kladno, jsou to rozdíloví hráči, kteří v takových zápasch bývají zkrátka hrozně znát," oceňuje Růžička.

Když kouč dvojnásobných mistrů světa hodnotil utkání s Dynamem, ještě Piráti žili. Zhruba hodinku poté už ne. "Pardubicím o nic nešlo, jsem aspoň rád, že jsme ten zápas vyhráli," povídá Růžička. Když slyší otázku, co je příčinou pádu, reaguje: "Celá sezona tomu tak nějak  odpovídala. V tabulce jsme hráli pořád dole. A baráž? Bohužel, museli jsme nastoupit po salmonelóze. Kdyby to byli tři, čtyři hráči... Jenže nám jich onemocnělo dvaadvacet. Hrálo se v podstatě ob den, síly pak samozřejmě chyběly. Vůbec to nebylo jednoduché," hodnotí.

Ekonomické potíže? Mám na to svůj názor, ale nechci ho rozvíjet

Baráž je rozhodnutá, ačkoli do konce ještě zbývají dvě kola. "Překvapilo mě, že kromě jednoho prodloužení nevyhrály České Budějovice žádný další zápas. Na to, že byly v první lize nejlepší, mi připadá, že v baráži moc neobstály." Zklamali ovšem i Piráti. A to výrazně! Pád je pro chomutovský hokej trpkýum vyústěním posledních týdnů a měsíců. Problémy s však rodily mnohem dřív. "Nikdo si to nepřál. Dostali jsme se do toho sami. Bohužel... Sestup je realitou, příští sezonu budou hrát Piráti první ligu," dodává Růžička.

Sám prožil možná největší zklamání trenérské kariéry. "Není to nic příjemného, samozřejmě. Ale je to hokej. Sport přináší vítězství, ale i prohry," hlásí upřímně. Dotaz na téma, jak se u Pirátů projvily ekonomické potíže klubu, komentuje obecně: "Víte co, mám na to svůj názor, ale nechci ho nějak rozvíjet. Myslím, že to je naše vnitřní věc. Otázka našeho klubu. Vůbec se nechci pouštět do nějakých rozborů." Co bude s chomutovským klubem i s Vladimírem Růžičkou dál? "To se uvidí," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz