Hrubec po premiéře na MS: Díval jsem se do hlediště a měl husí kůži

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. května 2019, 8:08

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Ještě před několika dny by nejspíš nevěřil, že si zachytá zápas mistrovství světa. Šimon Hrubec byl v národním týmu připraven na jakoukoli roli. Začínal jako náhradník, ale když Patrik Bartošák odjel k porodu do Ostravy, stal se bleskově českou jedničkou. "Ráno jsem se dozvěděl, že budu chytat," hlásí.

Všechno se seběhlo hodně rychle. Co jste tomu říkal?
Patrik zažil svoji největší výhru, možná si to ještě neuvědomuje. Já byl v kontaktu s trenéry, řekli mi, ať se připravím na zápas. Šel jsem do toho. Kdybych nechytal, nic by se pro mě nezměnilo, chystáte se prakticky vždycky stejně. Od rána jsem věděl, že do toho na 95 procent půjdu.

Bylo znát, že jste dva týdny neměl ostré utkání?
Bylo. Jsem zavařený jako blázen. První dvě třetiny jsem se vařil. Potom jsem ošoupal rez a začaly mi fungovat nohy, už jsem se i pořádně rozdýchal. Na konci jsem se cítil dobře.

Jaké to je, stát se z gólmana číslo tři najednou brankářskou jedničkou?
Musíte věřit. Celou dobu říkám, že chytání je ohromně o štěstí. Abyste se dostal do brány na mistrovství světa, musíte ho mít fůru. První zápas – a hned výhra, to je nádherné!

Když spoluhráči postupně navýšili vedení, byl v brance prostor trošku si tu velkou premiéru užít?
Snažím se nedívat na časomíru, aby mě to nesvádělo polevit. Do konce utkání nikdy nevím, jaký je čas. Až když tuším, že je po druhé komerční pauze, tak se podívám. Zařizuju se podle stavu, jestli mám třeba rozehrávat puk. Teď jsem se díval do hlediště a měl husí kůži, jak to tam skákalo.

Přijel vám do Bratislavy fandit někdo z rodiny?
Sháněl jsem lístky jen našemu kustodovi a Peteru Hamerlíkovi, ten si start nechtěl nechat ujít. On je taková moje rodina. Jsem rád, že mě přijel podpořit.

Míříte do Bratislavy? Přečtěte si velký fanouškovský manuál! »

Kam v kariéře řadíte premiérový start na světovém šampionátu?
Řekl bych, že nejhezčí vítězství v národním týmu.

Zápas byl přitom pro gólmana dost náročný. Moc střel na vás nešlo. 
Po inkasovaném gólu mi pomohlo několik chycených střel  Byl jsem rád, že mě to potrefovalo. Bylo tam i oslabení, šestkrát jsem si sáhl na puk a říkal si, že jsem se dostal do tempa.

Když Norové polevili, zase jste z tempa vypadl, že?
Pro gólmana strašně těžké. Je lepší být pod palbou třeba 40 střel než mít hluchá místa, ve kterých máte vytáhnout nějaký zákrok. Takové zápasy nejsou moc oblíbené. A ještě méně oblíbené jsou ty, když se skóre tahá. Ale dali jsme góly a bylo to v pohodě. Mohl jsem se v klidu soustředit.

Reportáž: Představení Českého domu v Bratislavě »

Chytalo se vám dobře za týmem, který je dost laděný do ofenzivy?
Jo jo, to je sen každého gólmana, pokud obránci a útočníci dávají góly. A vy jste v pozici, že můžete něco pustit (usměje se).

Co jste říkal na atmosféru? Chytat v takovém kotli musí být zážitek.
Byl jsem nervózní už před prvním zápasem se Švédy, i když jsem nenastoupil. Atmosféra na mě ohromně dolehla. Je to něco úžasného. Objezdil jsem všechny turnaje před mistrovstvím, ale tohle je turnaj! Vidíte výzdobu arény, šatny, vidíte čísla... Ty brďo, tohle je mistrovství světa, na to jsem koukal vždycky v televizi! A kulisa v hledišti? Fakt něco úžasného. Dokud nebudeme hrát proti Slovákům, vždycky tu budeme doma my. Chtěl bych českým i slovenským divákům poděkovat, v lepší atmosféře jsem nikdy nechytal.

Foto: Vladimír Koča

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz