Hrát doma, to je něco! těší se Jeřábek. Nestrašil čeká zase stejné Finy

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. prosince 2019, 13:57

Václav Jáchim

V aktuálním národním týmu pobývá silná rota hokejistů, kteří pocházejí z Plzně, nebo případně prošli kádrem místní Škody. Jakub Jeřábek je jedním z nich, obránce ruského Podolku netají, že dnešní duel proti Finsku je pro něj mimořádný: „Hrát doma, to je něco. Skvělé. Moc jsem se těšil na to, že zase budu ve známém prostředí."

Podobné pocity má určitě také Andrej Šustr. Zkušený bek kdysi ze západočeské metropole vyrazil do světa bojovat o velký hokej a dosud neměl příležitost nastoupit na ledě, kde vyrůstal. Až teď. Prostředí dobře znají také brankář Roman Will, beci Michal. Moravčík, Vojtěch Mozík, Marek Hrbas a samozřejmě současná největší hvězda plzeňského hokeje Milan Gulaš.

Jeřábek už mezistátní zápas v Plzni zažil před třemi lety, počátkem listopadu 2016 tam nastoupil do utkání proti Finsku a zaznamenal svůj první reprezentační gól. „To víte, že mi to blesklo hlavou. Připomněl to i Dominik Kubalík, který mi o tom psal. Trošku jsme se o tom bavili," usměje se někdejší bek Montrealu či Washingtonu.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Po dlouhých týdnech a měsících na ruské frontě přijde kratičký návrat ke kořenům vhod. „Viděl jsem se s rodinou, v úterý s pár kamarády. Což je příjemné. Ale v pátek už zase letíme do Ruska." Hlavní náplní těchto dní jsou samozřejmě reprezentační povinnosti. Češi parádně zvládli listopadový turnaj Karjala, Jeřábek byl u toho.

Hokejisté by na předchozí akci rádi navázali. „Pocity mám dobré. Asi s polovinou kluků jsem se viděl na minulém srazu, všichni se tady dobře známe. Na ledě by neměl být snad žádný problém. Uvidíme, až to začne," říká. Coby Plzeňák se Jeřábek musel vypořádat se zvýšenou poptávkou od rodiny a známých po vstupenkách. „Původně jsem to čekal horší, nebylo to tak hrozné. Přijde babi s dědou, od přítelkyně rodiče a moje rodina," vypočítává.

Češi od 18:30 hodin vyzvou mistry světa, což bude velmi těžký test. Byť Finové přivezli omlazený tým. „Znám jen Miro Aaltonena, který se mnou hraje v Podolsku. Ale ten se připojí k Finům až v Moskvě, tady není. V týmu soupeře je mladší brácha od Nättinena, který je se mnou v klubu. Slyšel jsem, ať si na něj dáme pozor," doplňuje s úsměvem.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Hokejisté mají o protivníkovi dostatek informací. „Čekám od nich to samé, co vždycky," reaguje Andrej Nestrašil. „Jsou rychlí bruslaři, hodně napadají a umí být nepříjemní. Myslím, že teď to bude podobné. U Finů se styl hokeje moc nemění. Minule jsme na to recept našli, tak doufám, že i tentokrát nám to půjde minimálně stejně."

Útočník ruského Magnitogorsku kvituje, že se úvodní akce sezony povedla. Češi tím pádem nejsou pod tlakem. „Určitě je vždy lepší jet se třemi výhrami a žádnou prohrou, než aby to bylo obráceně a my pak cítili, že už prostě musíme. Když se daří, hraje se lépe. Každý si na ledě víc dovolí."

Ruský podnik podle něj bude náročnější než listopadová Karjala. „Švédové mají v týmu asi jedenáct hráčů z KHL, kteří nebyli na Karjale. A Rusáci měli minule ne snad 'béčkové' mužstvo, ale teď jede spousta hráčů z CSKA i Petrohradu. Budou určitě silnější, navíc hrají doma. Určitě to však neznamená, že bychom se z toho nějak stresovali," uzavírá Nestrašil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz