Horší časy nepřicházejí, říká Čapek. Třebíč propojí herní systém s Brnem

Foto: Levé foto Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Po třech semifinále v řadě se Třebíč nepodívala ani do předkola. Vedení tak chystá změny. Jedna z nich je příchod pracovitého trenéra Martina Sobotky. O sezoně minulé a o vyhlídkách pro tu nadcházející si hokej.cz popovídal s generálním ředitelem Horácké Slavie Karlem Čapkem.

Co se vám vybaví jako první, když se řekne sezona 2015/2016?
Byla zajímavá. Málokdy se povede, aby měla tak kvalitní obsazení a úroveň. I díky tomu, že se jí účastnily bývalé extraligové kluby, měla vysokou úroveň a přidali se i ostatní. Jsme rádi, že jsme mezi touto společností byli a že jsme v ní už devatenáctý rok. WSM Liga jako taková byla letos velmi kvalitní a přínosná pro celý hokej. Například rekord Davida Stacha byl neskutečný a ojedinělý výkon.

Sezona byla zajímavá, i přestože se nám nepovedlo dosáhnout na cíl, kterým bylo bezpečné proplutí do play off. Z tohoto pohledu nebyla úspěšná. Na druhou stranu jsme získali dostatečný počet bodů, abychom se v play out nemuseli strachovat, a mohli tak dát příležitost hráčům, kteří nebyli tolik vytěžovaní, a dále klukům z juniorky nebo z Moravských Budějovic. Ověřili jsme si, zda na tuto soutěž budou mít.

Hodnocení je rozporuplné, řekl bych, že to z naší strany ale nebyl propadák.

Je něco, co byste nyní udělal jinak?
Některé věci bychom určitě udělali jinak. Jsme si vědomi, že se už na začátku sezony stala špatná rozhodnutí, která se pak s námi táhla celou sezonu. Co se týče soutěže, je dobrá, jenom je problém s termínovou listinou. Začínáme brzo, máme spoustu vložených pondělků a končíme v únoru. Je to neřešitelný problém, protože extraliga má svoje termíny, a my tak musíme do určité doby skončit. Bez toho, aniž by se udělaly přímé sestupy a postupy, se nedá rozlosování udělat jinak. Bavíme se o tom na každém aktivu. WSM Ligu by to mohlo zkvalitnit a dát jí termínově kvalitnější podobu. Mohla by se hrát samostatně klidně až do půlky dubna.

„WSM Liga jako taková byla letos velmi kvalitní a přínosná pro celý hokej."

Bývalý trenér Jiří Mička prohlásil, že začíná nová éra třebíčského hokeje a že by si měl fanoušek zvykat na horší časy.
Možná to řekl pod vlivem momentálního rozpoložení. Je to jeho názor a já s ním nesouhlasím. Věřím, že se připravíme tak, abychom hráli důstojnou roli. Nechtěl bych fanoušky ničím takovým strašit a psát takovéto scénáře.

Nepřišly vám některé výroky trochu alibistické? Že tým ve skutečnosti na play off měl?
Nechtěl bych se do těchto debat pouštět. Trenéři jsou různí a různým způsobem se hájí, on se k tomu takhle vyjádřil. To je vše, co k tomu řeknu. Nedá se to zvážit na vahách. Rozhodně si musíme vážit každého bodu, který získáme v tak kvalitní soutěži a že v ní hrajeme. S tím souhlasím. Nikdo nemáme patent na to, abychom si řekli, že budeme vždy úspěšní a každou sezonu se bude dařit. Takhle to nechodí. Někdy se vám sejde lepší skladba hráčů, tak jako tomu bylo v sezoně předcházející. V ní jsme měli první tři pětky extraligových kvalit a také jsme víc jak polovinu základní části vedli. Letos nám chyběl větší cit zapracovat nováčky, dát jim důvěru i větší prostor a nečekat jen na hotové hráče.

Přemýšlel jste v průběhu sezony o odvolání trenérů?
Samozřejmě, že se ta otázka nabízela. Uvažovali jsme o tom. Tlak byl ze strany fanoušků, abychom do toho říznuli a udělali změnu. Ale po vyhodnocení všech aspektů a rozebrání možností, které jsme měli, jsme to neudělali. Nechtěli jsme dělat unáhlená a zbrklá rozhodnutí a panikařit. Pokud bychom byli přesvědčeni, že nám to pomůže, tak jsme to udělali. Ale nebyli jsme. Seděli jsme s trenéry i hráči, ale k závěru, že trenéry vyměníme, jsme nedospěli. Nebyli jsme přesvědčení, že by to prospělo k lepšímu výsledku v závěru ligy a nechtěli jsme do týmu vnášet nervozitu. Mužstvo se pak zvedlo a jen kvůli detailům nám play off o vlásek uniklo.

Nemyslím si, že jsme udělali špatné rozhodnutí. Jistě, dneska můžeme říct, že kdybychom sáhli do trenérů, tak jsme možná byli v play off, ale to by byla pouhá spekulace. Není to nikde napsáno. Mnohé kluby vyměnily trenéry a výkonnost zůstala stejná. Některé to neudělaly a mužstvo se zvedlo. My jsme zastánci toho, že k tomu můžeme přistoupit až po vyčerpání všech možností a nesmí tam být žádná pochybnost k takovému rozhodnutí. To u nás nenastalo.

„Jistě, dneska můžeme říct, že kdybychom šáhli do trenérů, tak jsme byli v play off. Není to ale nikde napsáno."

Uvažoval jste v průběhu sezony, když se týmu příliš nedařilo, o příchodu Lukáše Endála nebo dalších zkušených hráčů?
My jsme hráče samozřejmě hledali, ale kluby je nebyly ochotné uvolnit. Jednalo se i o Lukáše Havla, kterého jsme také chtěli. 

Fanoušci kritizovali předsezonní odchody odchovanců – Jaroše, Patáka nebo Peroutky. Jak se na to díváte?
To je názor fanoušků. My, co známe hráče detailněji, si myslíme, že potřebovali větší vytíženost v nižší soutěži dospělých a mít více prostoru na ledě v klíčových situacích a prosadit se tam. Cesta zpět do týmu je možná, záleží jen na jejich stabilizované výkonnosti. Už dříve celá řada hráčů procházela druhou ligou a pak se sem vracela – když se ohlédnu zpět do historie, tak to byli i kluci jako David Dolníček, Lukáš Sláma nebo Petr Zahradník. Vrátili se a stali se klíčovými hráči.

V tomhle jsme určitě chybu neudělali. Měli tam prostor, aby se zdokonalili. Čekali jsme, že ve druhé lize dokážou, že jsou kvalitní hráči. Je pravda, že Václav Jaroš tady měl zůstat, ale nebyl naším hráčem. Patří Jihlavě. Ostatní druhou ligu potřebovali.

Problém je v tom, že se nám mění poměr odchovanců a hráčů na hostování. Máme šikovné kluky, ty nám ale v deváté třídě berou finančně silnější kluby. Největší kvalita nám odchází ve věku čtrnácti a patnácti let. Třeba teď máme osm šikovných kluků různě po republice a každým rokem odchází další. Tím se nám mění poměr domácích a hostujících hráčů. Jsme rádi, že nám kluci rostou, ale my jim bohužel nemůžeme nabídnout takové podmínky, jaké dostanou v klubech, které hrají vyšší soutěže, a logicky tak odcházejí. My bychom byli rádi, kdyby se pak kluci zpětně vraceli k nám. Vyrostli tady, dosáhli určité hokejové úrovně, takže uvítáme, když se k nám jednou vrátí a pomohou klubu, ve kterém vyrostli.

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Jak vypadají jednání o podobě mužstva pro příští sezonu?
Po neděli máme schůzku s novým trenérem Martinem Sobotkou a budeme vše řešit. Na stole máme celou řadu jmen a také řadu smluv, u nichž můžeme uplatnit opci. Někde uplatníme, někde ne. S tím bych ještě počkal na trenéra a asistenta, abychom to probrali ze všech stran, protože oni budou mít při výběru hráčů a při sestavení týmu důležité slovo. Zvolili jsme tento model, který je osvědčený a je ve většině klubů.

Konkrétní jména prozrazovat nebudete?
Ještě nemůžu. Až poté, co si sedneme s trenéry. Ti si řeknou, kdo jim bude pasovat do systému a tak dále.

„Rosťa Malena byl duší týmu. Jeho konec nás mrzí, ale čas se nedá zastavit."

Kariéru ukončil Rostislav Malena. Bude se nahrazovat těžko?
Rosťa byl duší týmu. Byl skvělý hráč, který dokázal zorganizovat kabinu a hru na ledě. Byl zodpovědný a spolehlivý v krizových chvílích. Určitě nám bude chybět. My jsme o tom debatovali a známe jeho důvody. Roli sehrál i zdravotní stav. Samozřejmě, že nás to mrzí, ale čas se nedá zastavit. My mu přejeme vše dobré, ať se mu daří v osobním životě a v podnikání. V klubu bude pokračovat jako trenér žáčků.

Kometa letos začala spolupracovat také s Přerovem. Jak tomu bude v příští sezoně?
Ona s ním spolupracovala už loni. To jsou ta nešťastná rozhodnutí, která se nám stala na začátku sezony, o nichž jsem už hovořil. Nepovedl se výběr některých hráčů a jejich zabudování do týmu. A když je vzal Přerov, tak následovala i další pomoc Komety do Přerova a naše oslabení. To bylo logické vyústění našich rozhodnutí. Tak to prostě je, ne vždy se trefíte. Nechtěl bych se k tomu ale zpátky vracet, je to za námi. Teď jsme seděli s Kometou a domluvili se na další spolupráci a také na tom, že spolu propojíme i herní systém. Už máme domluvené hráče, kteří s námi půjdou do přípravy. Hovořím jenom za Třebíč a Kometu, ostatní nebudu komentovat, protože neznám detaily.

Bude pokračovat i spolupráce s Olomoucí?
S Olomoucí jednáme. Spolupráce s ní bude pokračovat.

„Posílení ze Šumperka se nabízí. Je to otázka dalších jednání, kterým se rozhodně nebráníme."

Sestoupil Šumperk. Máte odsud v hledáčku posily?
Nabízí se to. Je tam spousta hráčů Zlína a Pardubic, takže je to otázka dalších jednání, kterým se rozhodně nebráníme. Určité hráče vytipované máme, ale je to otázka, na kterou teď nedokážu odpovědět.

Takže je možné, že by se někdo z Pardubic v kádru objevil? Hraje tam například bývalý obránce Třebíče Jan Zdráhal.
Myslím si, že Honza Zdráhal by měl hlavně hrát extraligu, protože výkonnostně na to podle mě má. To ale teprve rozhodnou trenéři těchto klubů. Pak se uvidí, zda je uvolní a s kterými týmy budou spolupracovat. To ještě nevíme.

Novým trenérem Třebíče se stal Martin Sobotka (vlevo), který podepsal s Horáckou Slavií dvouletý kontrakt s opcí. Štěstí v novém angažmá mu přeje Karel Čapek (vpravo).

Novým trenérem Třebíče se stal Martin Sobotka (vlevo), který podepsal s Horáckou Slavií dvouletý kontrakt s opcí. Štěstí v novém angažmá mu přeje Karel Čapek (vpravo). | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Jak moc chyběl, respektive stále chybí, bývalý sportovní manažer Kamil Pokorný?
Kamil Pokorný je v systému našeho sportovního vedení pořád začleněn a stále s ním určité věci konzultujeme. Kamila jsem do Třebíče přivedl kdysi dávno z Hradce Králové, nejprve jako hráče. Od té doby spolu na různých úrovních spolupracujeme. Když přišla nabídka z Komety, tak jsme mu samozřejmě umožnili, aby se posunul. V dobré víře, že tyto dva kluby lépe propojíme. Netušili jsme, že nastanou určité problémy – Kometa měla spoustu zraněných a nemohla stabilizovat sestavu, což se odrazilo i ve startu hráčů u nás. Takže i když tam Kamil byl, nemohl nám pomoci. Postavili jsme to jinak a za výběr týmu byli zodpovědní trenéři, kteří měli Kamila nahrazovat. Pro něj byla předcházející sezona, kdy netrénoval a byl sportovním manažerem, v podstatě přechodná. Aby se zase mohl přeorientovat na trenérskou dráhu. Ani on není typický sportovní manažer a spíše směřoval k trenérské práci.

Abych to shrnul – s Kamilem spolupracujeme, spolupracovali jsme a spolupracovat budeme. Kamil je v podstatě pořád tady (úsměv).

„S Kamilem Pokorným spolupracujeme, spolupracovali jsme a spolupracovat budeme. Kamil je v podstatě pořád tady."

Jak je na tom klub finančně?
Klub pracuje s rozpočtem, který je určitým způsobem napnutý. Nedaří se získávat větší podporu ve stabilitě partnerů. Je to složité. Klub je zajištěn díky podpoře města a našich stálých partnerů. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby přišel významnější partner a nebo se částka od našich silných partnerů ještě zvedla, abychom mohli postavit kvalitnější tým. Ale bohužel se to neděje a prostředky se zajišťují těžko. Jsme rádi, že jsme minulou sezonu ufinancovali a v podstatě bez problémů se můžeme připravovat na další. Na jubilejní dvacátou.

Oproti loňsku byl led bez reklam. Jak to?
My jedeme podle kanadského modelu. Nám se nelíbí reklamy na ledě. Stěžuje to kontrolu puku a i pro fanoušky je myslím zajímavější, když je led čistý. A partneři nedávají tak velké peníze, aby se to vyplatilo dělat, protože výroba reklam do ledu je náročná. Chceme mít led čistý, a proto nabízíme partnerům jiné možnosti. Pokud by partner dal zajímavou částku a vysloveně řekl, že chce být na ledě, tak to uděláme. Ale protože tomu tak není, tak jsme měli čistý led. Jako třeba v NHL. To samé se snažíme i u dresů – zjednodušovat je, aby vynikl klubový znak. Soustředíme se tak na pronájem prostorů a využití multimediální kostky. Určitě by nám pomohla televize, která by zviditelněla partnery. To by pro ně bylo hodně zajímavé.

„My jedeme podle kanadského modelu. Nám se nelíbí reklamy na ledě. To samé se snažíme i u dresů – zjednodušovat je."

Fanoušky mrzela špatná informovanost.
Je otázka, co je špatná informovanost – kdy už můžete určitou informaci pustit a kdy ještě ne, když nejsou jednání ukončena a podobně. Nemáme diskusní fórum, které se neosvědčilo, protože tam byly výlevy, které tam nepatřily. Hledáme nové formy. V létě se chceme s fanoušky sejít a určité věci si vyříkat. Nám se také něco nelíbilo – například jak se chovali v Mostě. Je to vzájemné, my třeba také něco potřebujeme a oni to neudělají, respektive udělají jinak, ale to jsou spíše jen jedinci. Jsou zkrátka věci, které si musíme vzájemně vyříkat. I když je tu malý problém, že když je pozveme, tak ti, co nejvíce kritizují, nepřijdou. Každopádně budeme hledat řešení k tomu, abychom k sobě našli cestu a informovanost byla lepší ke vzájemné spokojenosti. Závěrem musím říct, že si vážím našich fanoušků a že většina z nich prokázala dobrý vztah ke klubu i v době, kdy se nám nedařilo, a pomohla nám důstojně dokončit letošní sezonu.

Asi každý by si přál, aby se v klubu angažovali odchovanci. Je to reálné?
Každý by si to přál, já také. Není všem dnům konec. Přivítali bychom, kdyby se ujali důležitých pozic v klubu. Doufám, že ta doba jednou přijde.

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Dále čtěte:

» Liga v Mostě zůstane, říká Slavíček. Chce zapracovat na návštěvnosti
» Manažer Havířova: Jednáme se Semanem. Laco zůstává, Meidl s otazníkem
» O Straku máme zájem, říká Bednařík. Na návrat Kutláka to nevypadá

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz