Hořký konec Slováků! Hráli jsme katastrofálně, uznal trenér Feneš

Foto: TSN

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Vypadalo to, že díky výhře nad Lotyšskem mají Slováci postup do čtvrtfinále v kapse. Lotyši však urvali fantastické tři body proti českému týmu a černý Petr v podobě nepostupu zbyl na naše východní sousedy. „Pocity jsou hrozné. Měli jsme to ale ve svých rukou,“ shodli se zástupci slovenské reprezentace.

Ze čtyř zápasů pouze dva body a 27 inkasovaných gólů. Slováci na turnaji v Edmontonu selhali. „Realita je krutá. Bolí to, ale turnaj pro nás končí. O neúspěchu rozhodly naše výkony. Bylo to o nás, ne o soupeřích,“ neskrýval se za fráze slovenský trenér Ivan Feneš v rozhovoru pro web slovenského hokejového svazu.

Hru svého týmu označil za katastrofální. „Bylo tam hodně chyb, které se nemůžou stávat, zvlášť na mistrovství světa. Na spoustě věcí musíme zapracovat a podívat se pravdě do očí,“ pokračoval.

„Musíme se podívat pravdě do očí.“

Slovákům chybělo přes deset mladíků, kteří by za normálních okolností nejspíš hráli. Mimo jiné i jednička letošního draftu NHL Juraj Slafkovský. „Tolik absencí nás stálo dobré postavení na turnaji. Je to otázka pro ty hráče, proč tu nebyli,“ prohodil Feneš. Šanci tak dostali jiní. „Mohli se konfrontovat s nejlepšími hráči na světě. Ale jak vidíme, asi je to málo,“ dodal šéf slovenské střídačky.

V zápase proti Lotyšsku vybojovali Slováci bonusový bod v nájezdech a zdálo se, že postup mají v kapse. Stačilo, aby Lotyše porazili i Češi. „Věřím, že Češi tu mají skvělý tým. Favorit toho zápasu je jasný. Nevěřím, že by se děly nějaké divoké věci,“ řekl po utkání s Lotyšskem slovenský trenér.

Jenže divoké věci se děly. Češi v duelu s outsiderem pohořeli a hokejisté z baltské země mohli slavit historicky první vítězný zápas ve skupině na mistrovství světa juniorů. Slovenští hráči, kteří utkání sledovali, nevěřili svým očím. Turnaj pro ně v tu ránu skončil…

„S chalany jsme zápasy sledovali a doufali jsme, že se Čechům podaří zápas zvrátit. Ale je to všechno naše chyba. Mohli jsme nějaké body získat v zápase s Čechy nebo porazit Lotyše v základní hrací době,“ litoval výsledků Maxim Štrbák v rozhovoru pro web hockeyslovakia.sk.

„Takhle se na mistrovství světa hrát nedá.“

Teprve sedmnáctiletý obránce může na juniorském šampionátu startovat ještě třikrát. Jaké si vzít z letošního turnaje ponaučení? „I za nejlepšího stavu musíme hrát až do poslední sekundy a bojovat co nejvíc. Teď víme, že kdybychom porazili Lotyšsko za tři body, mohlo to být o něčem jiném,“ zamyslel se Štrbák.

Na výsledek zápasu Česko ‒ Lotyšsko se však Slováci spoléhat nemuseli, kdyby vyhráli poslední zápas ve skupině proti Finům. Ten se jim však vůbec nepovedl, počet finských tref se zastavil až na čísle devět. „Nemůžeme mít proti Finsku 35 trestných minut a dostat pět gólů z přesilovek. To je neodpustitelné!“ zlobil se kouč Feneš.

Pro hráče ročníku 2002 jde o trpkou rozlučku s juniorskou reprezentací. „Jsem zklamaný. V prosinci to mohlo dopadnout lépe, ale turnaj se zrušil, s tím už nic neuděláme. Jako kapitán jsem nedotáhl tým do čtvrtfinále, takže jsem selhal,“ popsal sklesle Rayen Petrovský.

„Byli jsme slabí v ofenzivě i v defenzivě. Proti Lotyšům to bylo zlé, proti Finsku jsme měli slabou disciplínu. Takhle se na mistrovství světa hrát nedá,“ sypal si popel na hlavu slovenský kapitán.

Jeho tým si na šampionátu balí kufry jako úplně první. Kdo ho doprovodí a nepostoupí ze skupiny B, ukáže výsledek souboje mezi Rakouskem a Švýcarskem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz