Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Vítkovický obránce Patrik Koch získal v letošní sezoně Tipsport extraligy dvakrát ocenění „Bojovník měsíce“ podle statistik Radegast Indexu a ve zbývající kolech základní části bude usilovat o triumf v celkovém pořadí.

Střela mu zlomila lícní kost

„Když se puku bojíte, otáčíte se a je to ještě horší,“ říká Koch. Napadlo ho, že se vydává do soutěže, kde by mohl vynikat. „Nejsem hráč, který zrovna dává góly nebo extrémně boduje," přikývne hokejový obránce Vítkovic Patrik Koch. „Teď ale existuje stránka hry, ve které můžu body získávat."

Teprve před měsícem oslavil Koch 25. narozeniny, nebude ale troufalé o něm říct, že už je hokejový cestovatel. Narodil se na Slovensku, kde se učil hokejové základy. Zdokonaloval je v Břeclavi i Brně. Rok pobyl v Americe nebo známé akademii Salcburku, kde si zase vyzkoušel ruskou juniorskou MHL. Jenže až při extraligové štaci poprvé poznává, jaké to je být v popředí individuálních tabulek. Vítkovický zadák ovládl poslední dva měsíce Radegast Indexu – fanouškovské statistiky, která v nejvyšší domácí soutěži sčítá body za úspěšné bloky, hity a účast na ledě.

„Když jsem přestupoval ze Slovenska do Česka, věděl jsem o Radegast indexu," říká Koch. „Jsem rád, že se mi v něm daří. Soustředím se ale na výkon týmu."

I jeho příspěvek pomáhá k tomu, že Vítkovice patří k příjemným překvapením sezony. Koch za ně platí modřinami po zblokovaných střelách. „Každý blok může zachránit gól, pokoušíme se brankáři ulehčit práci co nejvíc," líčí. A uvědomuje si: „Jsem navíc obránce, který hraje oslabení. Bloků mám proto víc."

Foto: Facebook HC Vítkovice Ridera

Kde to bolí?

Nenápadná vítkovická opora zároveň může posloužit jako rychlý průvodce blokováním střel – nenápadného, leč velice platného řemesla v hokejové branži. „Nejspíš to není věc, která by se dala úplně trénovat," pousměje se slovenský reprezentant. „Bylo by nesmyslné, kdybychom po sobě na tréninku stříleli, mohli bychom se zranit."

Místo toho Koch nabídne pár fíglů a zkušeností. „Jsem zvyklý, že se proti střele neotáčím," přibližuje Koch. „Jakmile se bojíte puku, otáčíte se. Jenže lepší je zůstat čelem, protože vepředu jsme jako hokejisté nejvíc chránění."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený HC VÍTKOVICE RIDERA (@hcvitkovice)

I se sebelepší ochranou ránu pukem vždy nepříjemně ucítíte. „Zároveň ale máte dobrý pocit, že pomáháte týmu," kývne Koch. „Nejvíc zabolí rána v místech, kde nemáte chrániče. Je to zadní strana lýtka a stehna, břicho, žebra z boční strany. Tam ale tolik puků neschytáte."

Mezi nechráněné a nebezpečné oblasti patří krk a část hlavy. Koch by o tom mohl vyprávět. Brzy to bude pět let, kdy jako kmenový hráč Komety Brno vypomáhal prvoligové Třebíči a stal se mu jeden z nejvážnějších úrazů v kariéře.

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Rázovitý kraj, rázní hokejisté

„Před bránou poskakoval puk, klekl jsem si, že střelu zblokuju. Protihráč puk špatně trefil, příklepem jsem dostal přímo pod oko a zlomilo mi to lícní kost," vzpomíná obětavec Koch. „Rekonvalescence byla dlouhá, ale stalo se to na konci sezony, takže jsem ani nevynechal moc zápasů."

Nepěkný moment nezanechal na Kochovi ani psychické následky, což dokazuje v rozjetém ročníku. Za listopad nasbíral v Radegast Indexu 37 bodů, následující měsíc ještě o tři víc a celkovém pořadí se drží mezi nejlepší trojici celé sezony.

Mladý Slovák, jenž po letech hovoří plynulou češtinou, navazuje ve Vítkovicích na mnohonásobného vítěze soutěže tvrďáků Jana Výtiska. S Kochem ve vítkovické obraně navíc nastupuje zase Roman Polák, který na důrazu a poctivosti postavil úspěšnou kariéru v NHL. „Ohromný hráč, obdivuju ho," smekne Koch.

Paradoxně i aktuální lídr Radegast Indexu brněnský Michal Gulaši se řadí k vítkovickým odchovancům. Že by hráči z rázovitého regionu museli být rázní i na ledě? „Nevím, co tu je za ovzduší, ale je to možné," usměje se Koch. „V každém extraligovém týmu byste našli dost tvrdých hráčů."

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV