Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

V nedávném článku jsme se podívali na novou metriku očekávaných gólů z pohledu hráčů v poli. Ovšem tato statistika nám může vnést zajímavý vhled také do výkonnosti brankářů.

Na začátek si ještě velice stručně zopakujme, jak funguje metrika očekávaných branek. Propracovaný algoritmus na základě dat o desítkách tisíc střel z posledních tří sezon TELH vypočítá, s jakou pravděpodobností by měla každá střela skončit brankou.

Mezi nejvýznamnější faktory při procesu výpočtu patří mimo jiné lokace střely, lokace předchozí události, čas od poslední události, počet hráčů na ledě, fakt, zda se jednalo o přečíslení, forechecking, dorážku a mnoho dalších.

Vzhledem ke gólmanům je tato metrika užitečná zejména ve dvou ohledech. Zaprvé, díky ní můžeme přesněji než dosud určit, jak těžkou práci měl daný brankář. Čím více branek by totiž měl onen gólman podle předpokladů inkasovat, tím více se musel mezi třemi tyčemi zapotit.

Ale hlavně zadruhé, pokud porovnáme očekávané inkasované góly brankáře s těmi skutečnými, dokážeme lépe určit opravdovou výkonnost daného maskovaného muže, jelikož snižujeme vliv různě nebezpečných střel proti němu.

Čím méně branek oproti očekáváním námi sledovaný gólman obdržel, tím spíš můžeme vychválit jeho schopnosti. Nejvíce nám metrika očekávaných branek pomáhá jako ověření, zdali se jinak kvalitně působící gólman skutečně zasloužil o svá dobrá čísla svou vlastní prací.

Potažmo díky ní můžeme odhalovat skryté talenty mezi maskovanými muži, tedy brankáře, kteří na první pohled nedisponují úplně závratnými statistikami. Mnohdy totiž díky porovnání předpokladů a skutečnosti zjistíme, že za tato čísla mohou velice obtížné podmínky a že vlastně onen gólman očekávání ještě vysoce převyšuje.

Ovšem pozor, nesmíme se touto metrikou nechat příliš unést. Jelikož algoritmus do svého výpočtu zahrnuje i zblokované střely a střely mimo, nemůžeme brát rozdíl mezi skutečnými a předpokládanými góly jako do jednoho čísla bezvýhradně shrnuté kvality brankářů. Jistě, ti na této hodnotě mají jednoznačně nejvýznamnější podíl, ale stále je potřeba tuto statistiku vhodně zahrnout do kontextu s jinými metrikami.

Tolik tedy teorie a nyní se pusťme do zábavnější a praktičtější části článku, tedy do konkrétních dat. Ze všech extraligových gólmanů měl celkově nejnáročnější práci exčeskobudějovický Jiří Patera, s nímž na ledě měl podle předpokladů Motor inkasovat 49,0 branky, tedy 4,0 za 60 minut hry.

Ovšem s takto nepříznivou situací se mladý gólman zvládal popasovat skutečně mistrovsky, ve skutečnosti totiž Jihočeši inkasovali s ním mezi třemi tyčemi pouze 45krát, tedy o 4,0 gólu méně. Nicméně hned v tomto případě můžeme narazit na možná úskalí metriky očekávaných gólů.

Pokud si totiž tuto hodnotu dáme do souvislosti s Paterovou velice podprůměrnou 88,7% úspěšností zákroků, může nám to dohromady evokovat, že významná část soupeřových pokusů končí mimo Paterovu klec. A navíc, nyní se díváme na celková data, při sledování statistik za analyticky validnějšího stavu 5 na 5 zjistíme, že ve středu dvaadvacáté narozeniny slavící gólman a jeho obrana vlastně dostávali očekáváním takřka přesně. 

Proto se tedy rovnou přesuňme ke statistikám za hry v plných silách na obou stranách a rovnou už porovnávejme skutečnou a předpokládanou výkonnost. Na špici žebříčku nám vyskočí liberecký Petr Kváča, s nímž v brankovišti Bílí Tygři dosud inkasovali o 11,4 branky méně, než kolik jim náš algoritmus předurčil.

V kombinaci s Kváčovou vynikající 93,3% precizností zásahů, nejvyšší mezi extraligovými jedničkami a pátou nejlepší mezi brankáři s alespoň 400 celkovými odchytanými minutami, už v tomto případě můžeme s poměrně klidným svědomím konstatovat, že právě nová akvizice týmu z Podještědí patří mezi ty nejlepší gólmany v extralize.

Druhé místo náleží Branislavu Konrádovi z Olomouce, v jeho případě Mora inkasovala o 8,7 gólu méně oproti očekáváním. Na bronzovou pozici pak dosáhnul mladoboleslavský Gašper Krošelj, u jeho jména svítí velice hezká hodnota 7,2 inkasování méně vůči předpokladům.

Ovšem tato čísla jsou souhrnná za celý dosavadní průběh soutěže. Když tedy přepočítáme tento rozdíl na šedesát odchytaných minut, objeví se nám na čele žebříčku dvě poměrně překvapivá jména (respektive jedno dejme tomu očekávané a jedno velice překvapivé).

Tím relativně očekávaným gólmanem je v tomto ohledu vedoucí Alexander Salák. Během osmi utkání, která doposud za Spartu odchytal, inkasovalo jeho mužstvo o 5,7 branky méně, než kolik bychom měli matematicky předpokládat. V přepočtu na odehraný čas nám to dělá 0,91 gólu za průměrných 60 minut.

A vzhledem k jeho 95,8% úspěšnosti zásahů, neboli ve výše zmíněné konkurenci vůbec nejlepší, máme rozhodně víc než dostatečnou živnou půdu začít uvažovat, že právě tento někdejší reprezentační gólman je nejlepším brankářem aktuální sezony. Ovšem jedním dechem je potřeba dodat, že k definitivnímu potvrzení této myšlenky je potřeba, aby Salák naskočil do více utkání.

Na druhém místě žebříčku se pak objevuje značně překvapivější jméno, a to jméno patřící plzeňské dvojce Dominiku Pavlátovi. S ním mezi třemi tyčemi totiž škodovka inkasovala během jeho třinácti startů o 6,2 branky méně, tedy o 0,70 za 60 minut hry. V kombinaci se slušnou úspěšností zákroků, 92,6 %, tedy rozhodně lze označit Pavláta za skrytý poklad mezi maskovanými muži extraligy.

Mezi jedničkami i při zohlednění odchytaného času zůstane nejvýš Petr Kváča, jeho 11,4 inkasování méně oproti průměru přepočítáme na 0,40 za průměrných šedesát minut hry 5 na 5. Naopak na druhé straně žebříčku jedniček i všech pravidelně nastupujících gólmanů se pak krčí Marek Čiliak, s ním na ledě Motor inkasoval hned o 17,2 gólu více, než kolik by matematika předpokládala; o 1,16 víc každých šedesát minut hry.

Pořadí brankářských jedniček TELH dle rozdílu mezi očekávanými a skutečnými inkasovanými góly za stavu 5 na 5:

1. Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec) – -11,4
2. Branislav Konrád (HC Olomouc) – -8,7
3. Denis Godla (HC VERVA Litvínov) – -2,5
4. Miroslav Svoboda (HC VÍTKOVICE RIDERA) – -2,1
5. Pavel Kantor (HC Dynamo Pardubice) – -1,5
6. Dominik Frodl (HC Škoda Plzeň) – -1,1
7. Karel Vejmelka (HC Kometa Brno) – 0,0
8. Matěj Machovský (HC Sparta Praha) – +0,8
9. Daniel Huf (PSG Berani Zlín) – +1,3
10. Filip Novotný (HC Energie Karlovy Vary) – +2,6
11. Jakub Štěpánek (HC Oceláři Třinec) – +3,4
12. Jan Růžička (BK Mladá Boleslav) – +4,1
13. Marek Mazanec (Mountfield HK) – +9,6
14. Marek Čiliak (Madeta Motor České Budějovice) – +17,2

TOP 10 brankářů TELH dle rozdílu mezi očekávanými a skutečnými inkasovanými góly na 60 minut hry 5 na 5:

1. Alexander Salák (HC Sparta Praha) – -0,91
2. Dominik Pavlát (HC Škoda Plzeň) – -0,70
3. Gašper Krošelj (BK Mladá Boleslav) – -0,49
4. Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec) – -0.40
5. Štěpán Lukeš (Mountfield HK) – -0,37
6. Branislav Konrád (HC Olomouc) – -0,35
7. Milan Klouček (HC Dynamo Pardubice) – -0,18
8. Jan Strmeň (Madeta Motor České Budějovice) – -0,18
9. Miroslav Svoboda (HC VÍTKOVICE RIDERA) – -0,10
10. Pavel Kantor (HC Dynamo Pardubice) – -0,10

Pozn.: min. 400 odchytaných minut celkem.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV