Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Série výher ani série porážek nejsou v hokeji ničím výjimečným a každý tým si jimi v průběhu jedné sezóny projde. Vždy se však dají vysvětlit za pomocí statistik. Co stálo za nepovedenou šňůrou hokejistů Olomouce?

„Některé ty zápasy možná byly špatné, ale doma jsme hráli fakt dobře, akorát přišel zkrat a nyní se nám podařilo hrát to, co hrajeme už pátý rok, co tu jsem, i ve třetí třetině. Věřím, že takto v tom budeme pokračovat,” říkal po posledním utkání před reprezentační pauzou brankář Olomouce Branislav Konrád.

Mora v něm porazila Karlovy Vary 3:2 a ukončila sérii čtyř proher v řadě. Přesto nemůžou být Hanáci s výsledky od konce září spokojeni.

Od výhry proti Varům 22. září, která znamenala jejich druhý triumf v řadě, totiž prohráli deset z třinácti duelů. Zapsali pouhých jedenáct bodů a spadli na desáté místo Tipsport extraligy.

Odpovídaly ale výsledky výkonům, které hráči Olomouce podávali na ledě? Hráli, jak říkal Branislav Konrád, dobře na domácím ledě?

Podprůměrné, ale nikoliv nejhorší

Mora odehrála ve třinácti utkáních celkem přes 782 minut, při hře 5 na 5 pak strávila na ledě téměř 80 procent. V defenzivních statistikách si vedla průměrně – její brankáři čelili 7. nejnižšímu počtu střeleckých pokusů, 8. nejnižšímu počtu střel na branku a 7. nejnižšímu počtu střeleckých pokusů z prostoru slotu.

Útočné snahy týmu okolo Zbyňka Irgla už dopadly o trochu hůře. Ve stejných střeleckých statistikách, které jsme již zmínili, vyslali střelci Moravanů 9. nejvyšší počet střeleckých pokusů, 10. nejvyšší počet střel na branku a 10. nejvyšší počet střeleckých pokusů ze slotu.

Sečteno podtrženo, jinými slovy převedeme-li tyto statistiky na procenta, vidíme Olomouc znovu okolo průměru, respektive lehce pod ním. S 50,44% poměrem střeleckých pokusů byla 8. nejlepší a s 48,96% a 49,88% podíly střel na branku a střeleckých pokusů ze slotu ji vidíme na 9. pozici.

Rozhodně se však nejedná o tak špatné výkony, jak by výsledky mohly napovídat.

Pozor na zkreslení prohrávajících týmů

V potaz ovšem musíme vzít všechny faktory. Týmy, které si procházejí sérii proher, mají často lepší statistiky, než jaké byste čekali. Důvod je prostý: jelikož často většinu času prohrávají, tak se ženou více do útoku, zatímco jejich soupeř s klidným vedením více brání.

Není tohle také případ Olomouce?

Zjistíme to jednoduše tím, že se podíváme na výše zmíněné statistiky za situací, když Olomouc prohrávala, když vedla a když byl stav vyrovnaný.

Svěřenci Zdeňka Motáka během zmíněného zápasového úseku vedli více než pětinu času hry 5 na 5. Ve statistikách se jim nedařilo – ilustrují to 9., 10. a 12. pozice v již zmíněných kategoriích.

Nás ale budou nejvíce zajímat hodnoty, když Olomouc prohrávala. Za tohoto stavu odehráli její hokejisté skoro 37 % času hry 5 na 5. A výsledek? Ve zmíněných střeleckých poměrech jim patří 9., 10. a 7. pozice, což opět ukazuje na lepší podprůměr.

SESTŘIH: HC Olomouc – PSG Berani Zlín 3:5

Zbývá nám hra na 5 na 5 za vyrovnaného stavu, kterou Olomoučtí strávili přes 41 procent. Hned v základním poměru střeleckých pokusů patří Moře 4. pozice (51,76 %), v podílu střel na branku je 7. (50,75 %) a u poměru střeleckých pokusů ze slotu ji najdete rovněž na výborném 5. místě (54,24 %).

Vidíme, že Olomouc v žádném ze sledovaných úseku hry nepatřila mezi nejhorší týmy, i když se pohybovala spíše v podprůměru. Nejvíce času navíc strávila za vyrovnaného stavu skóre a pohybovala se v lehkém nadprůměru.

Rozhodně si však statistiky nepřilepšovala za stavu, když prohrávala.

Proč se tedy Olomouci tak nedařilo?

Přesto (nebo právě proto) zůstává otázka, proč vstřelili Hanáci 16 branek a inkasovali jich 31 (34,04% poměr je s přehledem poslední), stále nezodpovězena.

Jako vždy nám pomůžou staré dobré úspěšnosti zákroků a střelby. Ty můžeme dohromady nazvat jakýmsi faktorem štěstí, ačkoli toto označení není tak přesné. Úspěšnosti zákroků a střelby totiž samozřejmě odrážejí také kvalitu brankářů a efektivitu střelců.

I přesto se dá obecně, na základě závěrů známých například z NHL, říci, že týmy, jejichž součet úspěšností se pohybuje výrazně nad či pod 100 procent, mají o trochu více štěstí, nebo smůly.

V rámci malých herních úseků to však není nic zvláštního, každý tým střídá série zápasů, kdy má „štěstíčka” více a kdy se mu naopak smůla lepí na paty. A právě jednu takovou šňůru hokejisté Olomouce mohli prožívat.

Mora má totiž dohromady součet úspěšností 95,51% – 90,28% úspěšnost zákroků byla ve sledovaném úseku čtvrtá nejhorší, zatímco 5,23% úspěšnost střelby byla zdaleka nejnižší.

To by mohlo poukazovat na to, že Olomouc měla zkrátka jen smůlu. Ale taky by tomu tak být nemuselo. Pojďme se podívat, jak se týmu dařilo při hře 5 na 5 v minulé sezóně.

Ihned zjistíme, že v 52 zápasech, což je mnohem větší a tím pádem relevantnější vzorek, zapsali Olomoučtí pouhou 6,5% úspěšnost střelby, nejhorší v celé extralize. Zachránila je ale solidní úspěšnost zákroků, která byla na hodnotě 92,96 % třetí nejlepší.

Vidíme, že střelci Olomouce ani v loňském ročníku nepatřili k nejefektivnějším v extralize. Brankáři Branislav Konrád a Jan Lukáš se však na rozdíl od loňska letos trápí.

Zatímco Konrád v minulém ročníku chytil při hře 5 na 5 92,75 procent střel, kterým čelil, ve sledovaném úseku letošního ročníku pouze 90,23 %. Lukášovi pak klesla úspěšnost z 93,98 % na 90,34 %. Dohromady se oběma snížila o 6,16 procent.

Sečteno podtrženo

Jaký tedy z toho všeho učinit závěr? Olomouc nepatřila v pokročilých statistikách, především pak za vyrovnaného stavu při hře 5 na 5, mezi úplně nejhorší týmy, tak jak by výsledky mohly napovídat.

Co je však sráželo, byly úspěšnosti. Zatímco ta střelecká ale nebyla příliš vysoká ani v loňské sezóně, hlavní pokles se konal v úspěšnosti zákroků. Brankáři Konrád a Lukáš se oproti minulé sezóně zhoršili, a to tak významně, že to ovlivnilo i celkové výsledky týmu.

Otázkou je, zda se olomoučtí gólmani dokáží k výkonům z minulého ročníku vrátit. Konrád zapisoval v kariéře čísla, které se více či méně blíží těm letošním, Lukáš by se však ještě mohl zlepšit. Záleží na tom, o kolik to bude.

A nebojte, nezapomněli jsme ani na Konrádův výrok o tom, že Olomouc hrála doma dobře. Během inkriminované série sehrála na domácím ledě ze třinácti utkání sedm – a pohybovala se spíše v průměru. S 52,64% podílem střeleckých pokusů a 53,59% poměrem střeleckých pokusů ze slotu se umístila na sedmém místě.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV