Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Přišel coby nejproduktivnější útočník Vsetína. Coby hokejista, který rok co rok střílí okolo dvaceti gólů. A coby jeden z nejlepších kanonýrů poslední dekády v Chance lize.

Pro Sokolov tedy bylo angažování Davida Tůmy přestupovou peckou. Jak se zkušený křídelník v Baníku uvedl?

Poměrně zvláštně.

V osmi zápasech získal šest bodů (1+5), z toho čtyři v jednom zápase proti Litoměřicím. Ve zbylých sedmi utkáních už tedy bral jen dvě asistence.

Rozhodně se tedy čekala větší produktivita. Zvlášť, když už Sokolov skóroval 32x. Tůma tedy na brankách Baníku překvapivě moc vysoký podíl neměl.

Rozhodně mu ale nejde upřít snaha: se sedmnácti střelami na branku je třetím nejpilnějším hráčem týmu. Jenže jeho úspěšnost střelby je aktuálně na 5,88 procentech. Tůma ji přitom v minulosti míval okolo šestnácti procent.

Týmy si na Tůmovi cenily právě jeho koncovky, kdy byl ohromně efektivní. Letos to zatím v tomto ohledu není ono.

Ale na druhou stranu... Je to příslib, že když Tůma bude dál střílet na branku v podobné frekvenci, góly prostě brzy přijdou.

Jasně, v produktivitě zatím zůstává za očekáváním, jeho přínos na dobrém startu Baníku je ale značný. Při hře 5 na 5 totiž patří k nejužitečnějším hráčům Sokolova.

V rovnovážném stavu byl u osmi vstřelených a jen u tří inkasovaných branek. Ve statistice +/- je nejlepším útočníkem Baníku.

Navíc, když je na ledě, Sokolov svého soupeře mačká. S Tůmou při hře 5 na 5 měl Baník 91 střeleckých pokusů, kdežto protivník jen 58. To dává 61,07% Corsi.

Zkrátka: nejlepší obrana je to, když máš puk na hokejce. Pak těžko dostaneš gól.

Zajímavé je srovnání Davida Tůmy z loňské sezony, kdy válel na Lapači, a z té letošní. V obou ročnících sbírá za 60 minut přesně 2,83 bodu. Dost velká náhoda, že to zatím vychází takhle stejně.

Co je ale zásadní, že se úplně změnil poměr gólů a asistencí.

Kdežto loni dával Tůma za 60 minut hry 1,36 branky, letos pouze 0,47. Naopak loni sbíral jen 1,47 asistence a letos hned 2,36.

A co ukazuje další srovnání?

Střílí podobně často, v tom problém není (loňských 12,12 střel na branku za 60 minut vs. letošních 11,33 střel na branku). Určitý pokles jde ale sledovat v podílu střeleckých pokusů ze slotu: ze 7,5 na 5,66. Takže právě v tom může být zakopaný pes jeho nižší úspěšnosti střelby.

Zatím máme ale pouze malý statistický vzorek, Tůma stihl jen osm utkání. O ofenzivu se každopádně zatím starají jiní: překvapivě mladíci Otakar Šik, Patrik Prymula a Michal Gut. 

Vrátí se Tůma po pauze do své bývalé střelecké pohody? Opravdu rok co rok na něj bylo spolehnutí, že dá kolem dvaceti branek za sezonu.

Nebo se z něj v Baníku stane spíš nahrávač, jak ukazují dosavadní statistiky?

Partneři HC Baník Sokolov

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV