Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Díky našemu modelu Game Score jsme vám před sezonou nabídli predikce všech týmů. V jejím průběhu pak predikce jednotlivých zápasů a následně i sérií play off. Jak tyto predikce modelu dopadly si postupně rozebereme u každého týmu zvlášť.

Mountfield za sebou má jednoznačně nejlepší základní část ve své historii. Se ziskem 116 bodů ovládl dlouhodobou část soutěže s náskokem čtyř bodů nad Třincem.

Pyšnil se nejlepší obranou se 115 inkasovanými góly a se 182 vstřelenými druhým nejlepším útokem. A výrazně tak překonal všeobecná očekávání.

Do play off šel tedy z nejlepší možné pozice, s Prezidentským pohárem v kapse, a čekal na svého soupeře z předkola. Tím se stala v základní části až 11. Mladá Boleslav. Mountfield ovšem čtvrtfinálovou sérii výsledkově nezvládl a play off pro něj skončilo po pěti zápasech, když s Bruslaři vypadl po výsledku 1:4 na zápasy.

Předsezonní predikce

Před startem sezony náš model takovou sezonu od Hradce Králové rozhodně nečekal. Naopak ho tipoval na podobnou úroveň jako Pardubice s průměrným ziskem 88,9 bodu a sedmé místo. Mountfield ovšem všechny předpoklady s velkou rezervou překonal.

116 bodů bylo téměř utopických, když se nad 108 bodů Mountfield dostal pouze ve 3 % simulací. Konkrétně 116 bodů pak Hradec dosáhl v 51 simulacích z 50 000… Vítězství v základní části pak náš model připisoval šance 7 %, umístění v první čtyřce 35.

Postup do play off byl ale u Mountfield téměř jistotou s 95 %, u postupu do čtvrtfinále pak také měl velice slušnou pravděpodobnost. Dál už se ovšem Mountfield nedostal, přestože byl v sérii s Mladou Boleslaví favoritem s šancí na postup 58 %.

To, že Mountfield základní část ovládl zaslouženě, ukazují především statistiky ze hry 5 na 5, kdy byl jednoznačně elitním týmem. Připsal si druhý největší počet střeleckých pokusů, když jich za 60 minut vyprodukoval 60,5, o téměř 14 více než soupeři, kdy patřil jak ve vlastní produkci, tak i eliminaci soupeřů do nejlepší trojky.

Z oblasti slotu pak právě proti Mountfieldu měli soupeři nejméně pokusů, konkrétně 13. Sám Hradec si jich naopak vytvořil téměř 20 a měl nejlepší rozdíl střel z prostoru slotu. To se pak projevilo výrazně i na poměru očekávaných gólů, kde byl Mountfield taktéž nejlepším. Šance soupeřů eliminoval na 1,81 očekávaného gólu, kdy měl společně s Třincem nejlepší defenzívu. Sám Hradec si pak připravil šance na 2,59 očekávaného gólu s nejlepším rozdílem plus 0,78.

Mountfield navíc dokázal své šance proměňovat, když měl druhou nejlepší gólovou produkci s 2,64 vstřeleným gólem za 60 minut. Soupeři navíc vstřelili pouze absurdních 1,46 gólu, když měli gólmani Mountfieldu jednoznačně nejlepší úspěšnost zákroků – 94,1 %. I to přispělo k tomu, že měl Mountfield jednoznačně nejlepší gólový rozdíl, když soupeře za 60 minut přestřílel o 1,2 gólu.

Na to ovšem nenavázal v přesilových hrách. V těch Hradec Králové vstřelil pouze 5,9 gólu, když si vytvořil šance na sedm očekávaných gólů, a patřilo mu až 11., respektive osmé místo. V oslabení si ale vedl Mountfield o poznání lépe. Inkasoval pouze 5,7 gólu, když soupeřům povolil příležitosti na totožný počet očekávaných gólů a řadil se na třetí místo.

Výkony hráčů

Mountfield se prezentoval především výborným týmovým výkonem. Přesto v jeho dresu zářilo několik hráčů. Mezi extraligovou špičku se zařadil Ahti Oksanen. Ten byl nejproduktivnějším hráčem týmu se 48 body, celkově ho to pak řadilo na sedmou příčku. A v hodnocení Game Score byl s hodnotou 6,9 výhry dokonce třetím nejlepším hráčem extraligy.

Kvalitní výkony pak předváděl v obraně Jeremie Blain. Ten se hodnotou 5,8 výhry společně s dalším obráncem Graemem McCormackem zařadil na pomezí elitní desítky extraligových hráčů. Oba současně také patřili mezi pět nejproduktivnějších obránců, když si připsali 32 a 31 bodů.

Více než 30 bodů nasbíralo v dresu Mountfieldu hned sedm hráčů, kromě zmíněné trojice šlo o útočníky Aleše Jergla, Kevina Klímu, Radka Smoleňáka a Jakuba Lva. Všichni čtyři pak měli hodnotu vyšší než čtyři výhry.

Závěr

Před sezonou se Mountfield mezi největšími favority na výhru v základní části příliš nezmiňoval. Svými výkony si ale došel pro zasloužené prvenství. Tu ocení především příznivci statistik, protože v dlouhodobé soutěži se mnohem více ukáže kvalita jednotlivých týmů než v krátké sérii play off.

Pro Mountfield ovšem bezesporu sezona nakonec skončila velkým zklamáním, když z první pozice nezvládl čtvrtfinále proti nepříjemné Mladé Boleslavi, a poroučel se tak z play off velice rychle.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV