Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Do extraligy nakoukl už v sezoně 2017/18, naplno se však do prvního týmu Plzně prosadil až letos. A Matyáš Kantner nepřestává udivovat. Jednadvacetiletý útočník patří nejen mezi nejproduktivnější hráče Plzně, ale také celé extraligy. Jaké jsou příčiny jeho progresu?

V předchozích dvou ročnících si vyzkoušel prvoligovou Jihlavu i Litoměřice a dokonce druholigové Klatovy, letos však neodmyslitelně patří do základní sestavy plzeňské škodovky. Matyáš Kantner si místo v ní vybojoval výbornou produktivitou, vždyť ve 48 utkáních má 34 bodů.

Je tak třetím nejproduktivnějším hráčem u druhého týmu pořadí Tipsport extraligy, což je počin, který stojí za pozornost. Právě o tu si svými výkony v letošní sezoně říká a právě proto se dnes na něj zaměříme podrobněji.

Co stojí v pozadí jeho průlomové sezony?

Matyáš Kantner začal letošní sezonu jako hráč čtvrté formace, ještě do listopadu hrál za zápas v průměru okolo sedmi až osmi minut. Pak začal dostávat od trenérů Škodovky více důvěry a začal ji také splácet na ledě.

Od začátku listopadu bodoval ve 23 ze 34 utkání, momentálně tak má ve 48 duelech na kontě 34 bodů. Důležitou součástí jeho bodového příspěvku je hra v přesilovkách, v nichž průměrně odehraje přes dvě minuty za zápas a v nichž nasbíral 12 bodů (5+7).

Výborně si vede i při hře 5 na 5, v níž patří v letošní sezoně mezi elitní hráče prvních a druhých formací celé extraligy. Dokládá to umístění maximálně v první šedesátce hokejistů, kteří odehráli alespoň 300 minut, spíše však, jak dokládá grafika níže, v první čtyřicítce.

Škodovce se s ním na ledě daří i v analytických statistikách, a to zejména v útočném pásmu, kde počty vyslaných střeleckých pokusů týmu s ním předčí průměr extraligy. Podívejte se ↓

Heatmapa vyslaných střeleckých pokusů Plzně při hře 5 na 5 s Matyášem Kantnerem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Škodovka zaznamenávala oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich zaznamenávali méně.

Heatmapa vyslaných střeleckých pokusů Plzně při hře 5 na 5 s Matyášem Kantnerem na ledě. Červená barva značí ty prostory, v nichž Škodovka zaznamenávala oproti extraligovému průměru více střeleckých pokusů, modrá ty, kde jich zaznamenávali méně.

Přesto není všechno tak růžové, jak to na první pohled může vypadat. Už v první grafice jsme měli možnost vidět statistiku sCF Relative %, která ukazuje rozdíl mezi týmovým poměrem střeleckých pokusů ze slotu (sCF%), když je Kantner na ledě a když není.

Hodnota -3,4 % o Kantnerovi příliš pozitivně nevypovídá, obrázek se navíc nemění, když se podíváme na tytéž rozdíly u všech střeleckých pokusů (-5,4 %) a střel na branku (-8,4 %). Týmové poměry Kantnera v těchto statistikách jsou nižší než 50 %, důvodem je především horší defenzivní hra.

Přesilovky

Více než třetinu Kantnerových bodů tvoří ty zaznamenané v přesilových hrách, a proto se i na ně musíme zaměřit.

Ačkoli má na jeho góly a body vliv vyšší 20,9% úspěšnost střelby, ze střeleckých statistik, včetně šestého nejvyššího počtu střeleckých pokusů ze slotu (6,7), jednoznačně vyplývá, proč v něm má Plzeň důležitého hráče v početních výhodách.

Z mapy Kantnerových střeleckých pokusů v přesilovkách můžeme jednoduše vyčíst jeho postavení v přesilovkové formaci na pravém kruhu, odkud vysílá nebezpečné střelecké pokusy.

Mapa střeleckých pokusů vyslaných Matyášem Kantnerem při přesilovkách.

Mapa střeleckých pokusů vyslaných Matyášem Kantnerem při přesilovkách.

Často se při tom může spolehnout na nahrávky plzeňského kapitána Milana Gulaše, který asistoval u všech jeho pěti přesilovkových branek. Podívat se na ně můžeme na videu níže.

Závěr

Pojďme se v závěru vypořádat s možnými připomínkami. Jaký vliv na Kantnera mají jeho spoluhráči včetně Milana Gulaše a jaký vliv na jeho statistiky mají úspěšnosti střelby?

Když se podíváme na statistiky týmového poměru střeleckých pokusů (CF%) Kantnerových nejčastějších spoluhráčů, když jsou na ledě s Kantnerem (zelená), bez něj (oranžová) a na statistiku, kdy je Kantner na ledě bez nich (červená), pozorujeme, že Tomáš Mertl i Milan Gulaš si vedou bez Kantnera lépe, Jakub Pour a Vojtěch Němec jsou na tom ale zhruba stejně.

Kruhy ukazují statistiku střeleckých pokusů Plzně při hře 5 na 5 v různých situacích: zelená barva zobrazuje hodnoty, když byl na ledě Matyáš Kantner a vybraný spoluhráč, červená zobrazuje hodnoty, kdy byl na ledě Kantner bez spoluhráče, a oranžová hodnoty, kdy byl na ledě spoluhráč bez Kantnera.

Kruhy ukazují statistiku střeleckých pokusů Plzně při hře 5 na 5 v různých situacích: zelená barva zobrazuje hodnoty, když byl na ledě Matyáš Kantner a vybraný spoluhráč, červená zobrazuje hodnoty, kdy byl na ledě Kantner bez spoluhráče, a oranžová hodnoty, kdy byl na ledě spoluhráč bez Kantnera.

U statistik gólů, asistencí, branek a střeleckých pokusů navíc vidíme (nejsou na grafice), že Pour a Němec si bez Kantnera vedou hůře než Kantner bez nich, což je ale zčásti způsobené tím, že Kantner, nehraje-li s nimi, nastupuje vedle elitních hráčů Gulaše a Mertla. Ti si bez něj vedou lépe než Kantner bez nich, což ovšem vzhledem k jejich kvalitě není žádné překvapení. Rozdíly ale nikdy nejsou drastické.

Rozdíly mezi statistikami Kantnera a spoluhráčů neukazují na to, že by ho spoluhráči tzv. tahali.

Co se týče úspěšností střelby, jednadvacetiletý forvard zaznamenává spíše vyšší hodnoty, což dokládá jak 12,2% úspěšnost při hře 5 na 5, tak 20,9% úspěšnost v přesilovkách. Nejedná se ale o čísla, která by vyloženě vyčnívala.

Především ovšem, a tím odpovídáme i na otázku z titulku, zaznamenává Matyáš Kantner solidní střelecké statistiky, které ukazují, že v Plzni prožívá velmi povedenou sezonu. Samozřejmě mu k dobrým výkonům dopomáhají spoluhráči, ale nemenší podíl na nich má především on sám.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV