Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Přesilovky a oslabení tvoří často rozhodující sekvence zápasů (nejen v play off). Při klíčových vhazováních se rovněž nejednou určilo, kdo ubránil těsný náskok, nebo naopak dotáhl ztrátu. Však vzpomeňme na buly ze semifinále MS 2010 se Švédskem a následnou vyrovnávající trefu Karla Rachůnka...

Co se ale stane, když tyto dva faktory – přesilovky/oslabení a hru po vhazování spojíme dohromady?

Na to samozřejmě neexistuje jednoduchá odpověď, neboť záleží na tom, jakou kombinaci situací si v těchto situacích navolíme. My si dnes jednu vybereme a podíváme se na ni blíže.

Konkrétně půjde o situace v letošním ročníku, v nichž tým v oslabení prohrál buly v obranném pásmu. Zaměříme se pak na následujících deset vteřin a na to, co se během nich stalo.

Které týmy během nich dokázaly bránit lépe a které naopak hůře? I na to si odpovíme!

Nejhorším je druhý nejlepší tým v oslabení

Hned na úvod poznamenejme, že byť jsou celkové odehrané časy, které sumarizují všechny desetisekundové úseky po prohraném vhazování v obranném pásmu v oslabení, na první pohled velmi malé, vzhledem k počtu všech úseků se již jedná o dostatečný vzorek.

Budeme se soustředit na tři hlavní statistiky – inkasované střelecké pokusy (CA/60), střelecké pokusy ze slotu (sCA/60) a góly (GA/60). Všechny tyto hodnoty jsou přepočteny na hodinu hry v oslabení.

Na prvním grafu vidíme, kolik střeleckých pokusů jednotlivé týmy v přepočtu inkasují deset sekund po prohraném buly v obranném pásmu v oslabení. Nejhůře jsou na tom Hradec KrálovéPlzeňKladno. Nejlépe si naopak vedou TřinecLiberec Zlín.

Na druhém obrázku spatřujeme tutéž statistiku, akorát z prostoru slotu, a pořadí se o tolik nemění. Kladno se zlepšilo na páté místo, Mountfield se posouvá na čtvrtou příčku a spolu tak za sebou nechávají PlzeňKarlovy VarySpartu. Na opačném pólu zůstávají Třinec se Zlínem, doplnění o Olomouc.

Stojí přitom za připomenutí, že hokejisté Škodovky jsou s 84,83% úspěšností druhým nejlepším týmem v oslabení, v druhém grafu druhé nejhorší Karlovy Vary se nacházejí na páté příčce. Premianty v podobě Ocelářů i Beranů najdete rovněž do osmého místa.

Zatímco rozdíly ve střeleckých pokusech a střeleckých pokusech ze slotu jsou poměrně markantní (i když trochu zkreslené vzorkem), u gólů už takové diference nenacházíme.

Všech čtrnáct týmů do deseti sekund po prohraném vhazování v obranném pásmu v oslabení inkasovalo. Zatímco ale Liberec, Vítkovice a Třinec obdržely v těchto situacích jen jednu branku, MountfieldVary Rytíři už čtyři!

Ačkoli se tato herní situace neobjevuje zase tak často, může rozhodovat o tom, zda tým dokáže v závěru ubránit náskok, nebo inkasuje. Možná by tak stálo za to, si odpovědět na otázku, proč tyto týmy (a třígólová Plzeň s Dynamem) inkasují častěji než ostatní.

Na videu výše můžete zhlédnout ukázky čtyř gólových situací, během nichž Hradec, Karlovy Vary, Kladno a Plzeň dostaly gól do deseti sekund po prohraném vhazování. Ať už to byl nedostoupení střílejícího obránce, nedůraz před brankou či špatné postavení vzniklé zmatkem po buly, bránící tým v každém případě nedokázal včas zareagovat.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV