#HokejDoma: Švihadlo a žebřík s Tomášem Noskem

Ve 29. díle série #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL se mladí hokejisté a hokejistky mohou inspirovat podruhé v řadě přípravou Tomáše Noska. Útočník Vegas Golden Knights tentokrát ukázal, jak využívá pomůcek, jako jsou žebřík nebo švihadlo.

Švihadlo

V první části videa předvádí Tomáš Nosek cviky se švihadlem, které používá na rozcvičku, zapracování. „Švihadlo je pro mě výborným prostředkem, abych rozvíjel koordinaci rukou a nohou a pohybový rytmus,“ popisuje využití švihadla ve svém tréninku Tomáš.

„Při skákání mějte pokrčené paže od loktů po ramena a švihadlem otáčejte v zápěstí, odrážejte se z prstů nohou, neskákejte příliš vysoko a doskakujte s citem na špičky,“ dodává.

Důležité je si vybrat správné švihadlo. Pro mladé hráče postačí plastové. Správná délka pro běžného švihajícího hokejistu je, když napůl přeložené švihadlo sahá do podpaží. Dobrý je rovný povrch, kvalitní obuv pro tvrdší povrch, naboso se dá bez problémů skákat na trávníku. Švihadlo je velice populární a vhodné do všech prostorů. Je lehké a efektivní.

„Kromě toho, co uvedl Tomáš Nosek, rozvíjí pravidelné skákání přes švihadlo i kardiovaskulární systém, zpevňuje celé tělo, zlepšuje dynamiku, vytrvalost, stabilitu a pomáhá i rytmickému dýchání. Neméně důležité je i to, že rozvíjí kloubovou pohyblivost, mimo jiné i v kloubu zápěstním, což využije hokejista při přihrávce a střelbě,“ popisuje správné použití manažer rozvoje ledního hokeje Slavomír Lener.

Žebřík

Ve druhé části videa ukazuje Tomáš Nosek, jaké skoky zařazuje ve spolupráci s regionálním trenérem Jiřím Šejbou mladším. „Agility žebřík se dá použít na začátek tréninku, pro zahřátí a přípravu organismu pro zátěž. Zároveň správně nabudí mladého hráče i psychicky,“ říká Jiří Šejba. Na tomto místě použijeme návod a doporučení používání tréninkového žebříku tak, jak uvádí na webu Českého hokeje brankáři.

Začínáme jednoduchým cvičením a volíme techniku před rychlostí. Hráči by měli pomalu zvládnout projít žebřík. Postupně mohou zrychlovat, pouze pokud zvládají techniku. Některá cvičení můžeme volit zároveň jako průpravná na led. Pro správné držení paží můžeme držet míč před sebou. Náročnější cvičení volíme až po zvládnutí správné techniky.

Při otočce vede hlava pohyb. Pro zdatnější hráče můžeme volit žonglování a chytání tenisáků/míčů. Pokud nemáme koordinační žebřík, můžeme si ho nakreslit křídou na zem, využít izolepu, lepicí pásku, tkaničky. Pozor, nevolíme vyvýšený materiál jako je hokejka, nebo kulatina, aby nedošlo ke zranění.

Cviky na žebříku a množství dalších různých cvičení, která jsou skvělá i pro hokejisty-hráče, najdete na webu Českého hokeje v této sekci.

Agility žebřík je vhodnou pomůckou pro individuální trénink, ale také pro trénink ve dvojicích, čímž umocníme soutěživou složku. Můžete jej používat doma v bytě, na chodbě, ve venkovním prostředí v parku, na dvorku či na trávě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz