<

Hokej v číslech: Zápas dvou trápících se týmů. Kdo je na tom lépe?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

22. listopadu 2019, 17:30

Šimon Rogner

Loni se potkaly ve čtvrtfinále a letos měly patřit mezi elitu Tipsport extraligy. Místo toho se ovšem pohybují okolo osmého místa a již pozměnily složení svých realizačních týmů. Hradec Králové a Kometu Brno čeká druhý vzájemný zápas od jarního čtvrtfinále a body budou pro oba týmy mít cenu zlata.

Pojďme se proto podívat, jak na tom oba týmy před dnešním utkáním jsou a jaké mají šance na vítězství!

Série porážek

Nemůžeme začít ničím jiným než pohledem na formu obou týmů. A ta opravdu příliš lichotivá není.

Kometa prohrála šest utkání v řadě (získala jediný bod), Mountfield ztratil v extralize poslední čtyři duely. Chuť si tak spravil alespoň v Lize mistrů, kde díky výhře a remíze postoupil přes Mannheim.

Podíváme-li se na statistiky obou mužstev v posledních utkáních při hře 5 na 5, je zřejmé, že situace se liší.

Moravané patří k průměru až podprůměru (s 50,09% podílem střeleckých pokusů jsou osmí, zatímco s 48,17% poměrem střeleckých pokusů ze slotu až dvanáctí).

Hradec vysílá hodně střeleckých pokusů: s nevídaným 62,2% poměrem vyslaných a inkasovaných střeleckých pokusů je jednoznačně první. Hůře, byť stále relativně solidně, si vede ve střeleckých pokusech ze slotu, kde mu s hodnotou 53,78 % patří šesté místo.

Oba týmy se ovšem trápí v proměňovaní svých střel. A částečný podíl na tom má i štěstí, respektive smůla. Brno promění v branku 4,64 % svých střel, Mountfield 4,62 %. Brankáři obou týmů pak chytí 86,25 a 85,53 % střel, kterým čelili. To jsou vše nízké hodnoty a vzhledem ke kvalitě týmů se dá očekávat zlepšení.

Otázkou je, jaký tým to zlepšení pocítí v dnešním zápase.

Speciální formace

Jako téměř u každé série proher, i u té hradecké a brněnské mají svůj podíl nefungující speciální formace.

Mountfield za poslední čtyři utkání neproměnil ani jednu ze svých čtrnácti přesilovek a ve třinácti oslabeních inkasoval čtyři branky. 0% využití početních výhod a 69,23% úspěšnost ubráněných početních výhod soupeře jsou samozřejmě velmi nízké hodnoty.

To v Brně jsou na tom o trochu lépe. Přesilovka Komety ovšem funguje stále na výbornou: z 27 přesilovkových výhod ukončila předčasně 29,62 %, tj. osm, leč v oslabení jsou na tom svěřenci Libora Zábranského jen o trochu lépe než Mountfield. Dokládá to hodnota 70,83 % ubráněných oslabení (7 ze 24).

Statistiky naše zjištění víceméně dokazují. Hradec byl v posledních čtyřech utkáních v přesilovce ve dvou kategoriích střeleckých pokusů a střeleckých pokusů ze slotu třetí, respektive druhý od konce. Kometa se sice může pyšnit desátou a sedmou pozicí, ale je potřeba brát ohled na vysokou 30% úspěšnost střelby v přesilovkách, která dozajista půjde dolů.

V oslabení se situace obou týmů vyrovnávají. Bránící hráči Brna byli v listopadových duelech o trochu lepší, Mountfield však ztráty dorovnává mírně vyšší 80% úspěšnosti zákroků, která je sice vyšší než ta brněnská (75,86 %), přesto však patří mezi tři nejhorší v extralize.

Brankáři

Příčinou trápení obou týmů, která rovněž stojí za pozornost, jsou výkony brankářů. Jak už bylo zmíněno, oba kluby nejenže se často nemohly spolehnout na dobré výkony ofenzivy a defenzivy, ale nenašly oporu ani v brankovišti.

Začneme u brankářů Hradce. Do tří zápasů nastoupil Marek Mazanec – a chytil pouhých 87,04 % střel. Budeme-li mluvit konkrétně, z pěti střel z první z prostoru slotu čtyřikrát inkasoval, celkově pak ze slotu obdržel z 29 střel sedm branek. Jedno utkání odchytal Štěpán Lukeš, jenž z 29 střel propustil za svá záda tři zásahy.

V Brně má brankoviště pod taktovkou Karel Vejmelka, ovšem v posledních duelech si zdaleka nevede tak dobře jako na začátku sezony. Od úvodu listopadu zastavil 86,47 % střel, kterým čelil, z toho patnáct ze slotu, v němž zaznamenal pouhou 70,59% úspěšnost. Jeho náhradník Lukáš Klimeš odchytal jen dvě utkání, zpacifikoval pak pouze 83,3 % střel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz