Hokej v číslech: Třinci výrazně pomohl k titulu, teď odchází do KHL

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Do Třince přišel až v závěru základní části, nakonec byl jedním z pilířů týmu. Už na konci ledna jsme psali, že Oceláři udělali skvělý kauf, a potvrdilo se. Teď sice odchází do KHL, přesto stojí si za to jeho zásluhy připomenout. Řeč je o lotyšském obránci Ralfsi Freibergsovi.

Freibergs se po čtyřech sezonách v Tipsport extralize rozhodl, že se vrátí zpátky domů do Rigy. V dresu Dinama bude znovu nastupovat v KHL, odkud do Česka v roce 2017 přišel.

„V Česku jsem hrál čtyři roky, oblíbil jsem si tuto zemi, lidi a celkový styl života. Teprve teď se mi ale podařilo splnit sen, kterým byl zisk mistrovského poháru. Ty tři měsíce v Třinci byly opravdu neuvěřitelné,“ vyprávěl devětadvacetiletý zadák pro třinecký web.

K zisku Masarykova poháru Ralfs Freibergs výrazně přispěl: především svou útočnou hrou, kterou jsme chválili už při jeho lednovém příchodu. Celkem nasbíral devět bodů, a byl tak nejproduktivnějším obráncem týmu, jenž nakonec dokráčel až na vrchol.

Pojďme se do statistik ponořit hlouběji. Když je přepočteme kvůli různě vysokým ice-timům, tak zjistíme, že Freibergs patřil v útoku mezi nejlepší obránce play off. Na kontě má třetí nejvyšší počet gólů druhý nejvyšší počet bodů (za 60 minut).

Že byl Freibergs druhým nejlepším kanonýrem mezi obránci, nepřekvapí, podíváme-li se na to, jak často střílel. U klasických střeleckých pokusů a střel na branku sice oproti ostatním zadákům „zaostával“, o to víc si to ale vynahrazoval u nejnebezpečnějších střel ze slotu. Patřilo mu v nich sedmé místo.

Mapa střeleckých pokusů Ralfse Freibergse v play-off 2021, které vyslal po forčekingu. Při hře 5 na 5.

Mapa střeleckých pokusů Ralfse Freibergse v play-off 2021, které vyslal po forčekingu. Při hře 5 na 5.

Freibergs prvních 29 zápasů letošní sezony strávil v Brně, kde mu trenéři ordinovali spíš defenzivnější hru. Tu měl sice v Třinci taky na starost (71 ze 114 vhazování začal v obranném pásmu, viz ZSR %), ale podle statistik mu zas tak nešla. Minimálně s ním Ondřej Kacetl nečelil méně střelám než bez něj.

Odchovanec rižské Prizmy se ale Ocelářům bohatě vyplatil. Ze sedmi pravidelně hrajících obránců měl druhý nejnižší čas na ledě (15:53), přesto s ním Slezané zaznamenali třetí nejvyšší podíl střel ze slotu: 56,9 procent. Na vrub to jde hlavně jeho aktivní hře, kterou vidíme i na výše přiložené mapě. Ukazuje, kolik střel Freibergs vyslal poté, co jeho tým úspěšně získal puk při forčekingu.

Zapomenout ovšem nesmíme na přesilovky. V těch Lotyš odehrál průměrně tři minuty za zápas, nejvíc z třineckých zadáků. Nasbíral pět bodů, s nimiž vévodil všem extraligovým obráncům. Zajímavé je, že v nich více nahrával než střílel.

Závěr

Velký podíl na třineckém titulu měla pevná defenziva v čele s Kacetlem a dalšími vynikajícími defenzivními obránci. Součástí každého vítězného týmu jsou i ofenzivní zadáci, kteří pomáhají se střílením gólů. V případě Ocelářů jím byl Ralfs Freibergs, jenž sice oblékal jejich dres pouze tři měsíce, ale stihl se výrazně zapsat do klubové historie.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz