Hokej v číslech: TOP 5 nejlepších útočníků na přesilovky

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

S blížícím se play off se zvyšuje důležitost speciálních týmů. Podíváme se proto na nejlepší hráče v přesilových hrách, kteří mohou hrát velkou roli právě ve vyřazovacích bojích.

Nejlepší přesilové hry podle vstřelených branek za 60 minut hry má prozatím Liberec s lehkým náskokem před Plzní a Třincem. Mezi nejlepší pětici patří i Kometa a Sparta.

A teď už pojďme na nejlepší jednotlivce v rámci přesilovek. Mezi faktory při našem výběru nejlepších hráčů jsme zahrnuli jak jejich individuální výkony, tak i ty týmové s nimi na ledě a v porovnání se spoluhráči. Do úvahy jsme pak brali hráče, kteří odehráli minimálně 75 minut.

Milan Gulaš

Milan Gulaš nemůže ve výběru ofenzivních extraligových hvězd chybět. Při přepočtu na 60 minut je nejproduktivnějším hráčem TELH, když sbírá 8,08 primárního bodu. Plzeň s ním na ledě vstřelí hned 11,7 gólu za stejný časový úsek a sám Gulaš se na tom podílí 3,9 gólem a 4,18 asistencí za hodinu herního času. Kromě toho je i aktivním střelcem, jeho 33,69 pokusu ho řadí na 10. místo, a ještě lepším nahrávačem – svým spoluhráčům asistuje u 27,29 střel (lepší je pouze Petr Holík). Co do počtu asistencí pak Gulaše kromě Holíka předčí už pouze Michal Birner.

Kromě samotných branek má Gulaš výrazný vliv i na střelecké statistiky, když si s ním na ledě Plzeň vytvoří 121,69 střeleckých pokusů za 60 minut a 63,77 pokusů ze slotu za stejný časový úsek, což bývají lepší ukazatele hráčské kvality než góly. Bez Gulaše na ledě totiž Plzeň v obou kategoriích klesá o více než 20 pokusů za hodinu hry. Nepřekvapí tak, že i v tomto ohledu patří Gulaš mezi nejlepší desítku hráčů.

Martin Zaťovič

Brněnský kapitán Martin Zaťovič je prozatím nejlepším střelcem v přesilových hrách. Za 60 minut totiž vstřelí hned 4,5 branky a celkově sbírá 6,37 primárních bodů. S ním na ledě pak Kometa dá za stejný časový úsek 9,74 gólu. V porovnání s Gulašem si můžeme všimnout, že Zaťovič není tak aktivním střelcem ani tvůrcem hry. Zatímco Gulašova pozice je totiž primárně na tzv. „half-wall“, u mantinelu, Zaťovič operuje především před brankou a s velkou úspěšností dokáže zužitkovat přihrávky spoluhráčů. Pozorní čtenáři si jistě všimli, že jsme již zmiňovali jméno Petra Holíka, právě on je jedním z nejlepších tvůrců při přesilových hrách a se Zaťovičem velmi dobře spolupracuje.

Se Zaťovičem na ledě si Kometa tvoří i poměrně solidní střeleckou kvantitu i kvalitu, když má za hodinu hry 94,8 střeleckých pokusů a 59,58 pokusů ze slotu. Stejně jako Gulaš, i Zaťovič má pozitivní vliv na tvorbu šancí Komety, když s ním a bez něj na ledě je rozdíl 22,93 pokusů ze slotu.

Michal Birner

Michal Birner je přesný opak Zaťoviče. Zatímco brněnský útočník je nejlepší ve střílení branek, tak Birner je naopak nejlepší v jejich přípravě. Za 60 minut hry totiž má hned šest prvních asistencí. Celkově pak Birner sbírá průměrně 7,87 bodu za 60 minut hry při přesilové hře, a to ho řadí na druhé místo za Milana Gulaše. Na začátku jsme si také ukazovali, že přesilová hra Liberce je tou nejlepší, a to platí i pro Birnera. S ním na ledě Bílí Tygři vstřelí 13,12 gólu za 60 minut, opět nejvyšší číslo v lize.

Kromě samotných branek si Liberec tvoří i kvalitní příležitosti, když za hodinu hry vyprodukuje s Birnerem na ledě 68,23 pokusů ze slotu a celkově 108,72 střeleckých pokusů. Sám Birner má v průměru 16,87 pokusů a spoluhráčům nahraje na 21,37 dalších. Hned patnáct přihrávek za 60 odehraných minut pak jde do prostoru slotu.

Jakub Klepiš

Přesilová hra Mladé Boleslavi nepatří sice mezi úplně ty nejlepší, Jakub Klepiš na ní ale sbírá body poměrně často. 5,76 primárních bodů za 60 minut ho totiž řadí na páté místo, když ho kromě výše zmíněné trojice přeskočil ještě Michal Bulíř. S Klepišem na ledě pak Boleslav vstřelí 8,64 branek a Klepiš na nich má přímý podíl ve 34,48 % případů, to ho řadí na třetí místo v extralize. Podobně jako Birner, i Klepiš sbírá především asistence a se ziskem 4,03 prvních přihrávek je na čtvrtém místě.

To, že boleslavská přesilovka zaostává v porovnání s nejlepšími, ukazuje pouze 76,64 střeleckých pokusů a 28,81 pokusů ze slotu za 60 odehraných minut. I přesto Klepiš dokáže sbírat body na úrovni těch nejlepších, a o to nám tu jde především.

Dávid Gríger

Svého zástupce tu najdou i fanoušci Karlových Varů. Dávid Gríger má prozatím na kontě v průměru 5,55 primárních bodů za 60 přesilovkových minut, v ligovém srovnání ho najdeme na sedmém místě. Z více než pěti bodů tvoří 3,17 vstřelené góly a slovenský centr patří v této kategorii do první desítky. Celkově Vary vstřelí s Grígerem na ledě za hodinu hry 9,12 gólu a Gríger má podíl na více než jedné třetině gólů (34,78 %). Za 60 minut hry Gríger vyšle 13,48 střeleckých pokusů,z toho hned 11,89 je ze slotu. A spoluhráčům přihraje na 11,5 střely za stejný časový úsek.

Karlovy Vary pak mají s Grígerem na ledě 99,52 střeleckých pokusů a 49,56 pokusů ze slotu, když v obou střeleckých statistikách má Gríger pozitivní vliv. Rozdíl při pobytu s ním a bez něj na ledě je 12,32 pokusů, respektive 22,11 pokusů ze slotu.

Další kandidáti: Michal Bulíř (Bílí Tygři Liberec), Petr Holík (HC Kometa Brno), Matěj Stránský (HC Oceláři Třinec), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec), Matyáš Kanter (HC Škoda Plzeň)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz