Hokej v číslech: Skvělý kauf pro Motor! Formana v Praze nedocenili

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Krádež za bílého dne. Tak by se dalo nejlépe označit to, co provedli v Českých Budějovicích, Motoru se totiž povedlo z hlavního města získat přinejmenším do konce ledna Miroslava Formana. Na jihu Čech můžou bouchat šampaňské...

Důvod? Miroslav Forman si rozhodně nezasloužil nálepku hráče na hraně sestavy, naopak patřil k nejúspěšnějším forvardům Pražanů.

Na první pohled to tak úplně vypadat nemusí, třicetiletý křídelník totiž v patnácti duelech získal jen šest bodů (2+4) a z tohoto hlediska byl až děleným dvanáctým nejproduktivnějším hráčem Sparty a devátým mezi útočníky.

Jenže existuje věc zvaná ice-time, která diametrálně otáčí pohled na Formanovy výkony. Zaprvé, odehrál v průměrném zápase pouhých 12:23 minut, tedy čtvrtý nejmenší čas mezi útočníky týmu. A zadruhé, takřka vůbec se nemohl těšit z účasti v přesilových hrách, v nich strávil jen 7 % svého celkového herního přídělu.

Nejprve odstraníme druhou poznámku a podíváme se pouze na body získané za stavu 5 na 5. Ve Formanově případě se nic nemění, všech šest jeho bodů mu zůstane, ovšem to se nedá říct o zbytku týmu. Při tomto srovnání se totiž nová akvizice Motoru vyhoupne na dělenou pátou příčku mezi útočníky, jeden bod za trojici Horák–⁠Řepík–⁠Pech, která si dělí druhé místo, a tři body za kanonýra Jana Buchteleho.

A když k tomu navíc zohledníme i onen nízký odehraný čas, dostaneme 2,3 bodu za 60 minut hry v plných silách, které v průměru mělnický rodák získal, což je třetí nejlepší číslo v týmové konkurenci; navíc takřka shodné s hodnotami, která u svého jména mají první Jan Buchtele (2,4) a druhý Robert Říčka (2,3).

Můžete namítnout, že Miroslav Forman těžil z práce svých kolegů v útoku, jenže i zde máme dva protiargumenty. Jednak byla někdejší sparťanská osmaosmdesátka zodpovědná za 26,1 % všech bodů získaných aktuální pražskou pětkou, tedy čtvrtý největší podíl mezi danými konkurenty, a jednak měl ze všech sparťanů nejnáročnější práci.

Přesněji řečeno, pouze dva jeho spoluhráči v průměru nastupovali dle celkového odehraného času s méně zkušenými kolegy, konkrétně Ladislav Zikmund a Andrej Kudrna, ovšem nikdo z nich se už nepotýkal s kvalitnějšími hráči soupeře. A i přesto dokázal Forman bodovat se třetí nejvyšší frekvencí z celého týmu.

Mapa všech střeleckých pokusů Miroslava Formana za stavu 5 na 5.

Mapa všech střeleckých pokusů Miroslava Formana za stavu 5 na 5.

Proč tomu tak ale je? Takovou malou statistickou zajímavostí je jeho efektivita střelby.

Mezi všemi útočníky Sparty je pouze jeden, který pálil méně často než Forman (konkrétně David Vitouch), jenž stihl za 60 minut vyslat v průměru 6,7 střeleckého pokusu.

Ovšem 5,3 z toho mířil plavovlasý forvard ze slotu, což činí 77,8 % jeho veškeré střelecké aktivity; tak vysoký podíl projektilů vyslaných ze slotu ze všech ran nezaznamenal žádný jeho kolega z útoku. K jeho dvěma přesným trefám mu pak stačilo pouze osmnáct střeleckých pokusů, což dává dohromady čtvrtou nejvyšší úspěšnost střelby v týmu –⁠ 11,2 %.

Tady by připadala v úvahu námitka, že je toto číslo ovlivněno poměrně nízkým celkovým počtem střel a tady byste už měli pravdu. Miroslav Forman si sice dosud uměl výborně vybrat, kdy pálit, ale střelec to prostě není, ostatně jak dokazuje jeho poměr role na abnormálně nízké hodnotě 0,32, ryzejšího nahrávače byste mezi Pražany nenašli.

No a právě v tvorbě hry levoruký útočník naprosto exceluje. Za průměrnou šedesátiminutovku přihrál Forman svým spoluhráčům na 10,8 střeleckého pokusu, více nestihl žádný jiný jeho kolega s velkým S na hrudi. Celkově se postaral o 37,7 % všech asistencí na střelu, které vyslala dohromady jeho aktuální pětka, což v celé soutěži dokázalo překonat pouze sedm útočníků.

Mapa všech přihrávek Miroslava Formana na střelecký pokus jeho spoluhráče za stavu 5 na 5.

Mapa všech přihrávek Miroslava Formana na střelecký pokus jeho spoluhráče za stavu 5 na 5.

A nejsou to jen nějaké prvoplánové nahrávky na jistotu, 3,4 pasu z oněch celkových 10,8 za 60 minut hry totiž řadíme mezi tzv. křižné, tedy ty, které přešly z jedné strany útočného pásma na druhou. Tyto nahrávky pomáhají nejlépe přenášet hru a celkově tvořit útok a v této činnosti nebyl ve Spartě nikdo lepší než Miroslav Forman. 

Významný přínos této Formanovy tvořivosti se pak ukazuje tak, že u tří z jeho čtyř pravidelných parťáků v útočné lajně významně vzrostl počet celkových přihrávek celé pětky oproti času, kdy tito hráči bruslili bez třicetiletého křídelníka.

Graf znázorňující počet přihrávek na střelecký pokus celé aktuální pětky Sparty za 60 minut hry za stavu 5 na 5 za účasti čtyř pravidelných spoluhráčů Miroslava Formana. Modré sloupce ukazují hodnotu v době, kdy byl na ledě daný spoluhráč s Miroslavem Formanem, oranžové sloupce ukazují hodnotu v době, kdy na ledě s daným spoluhráčem Miroslav Forman nebyl (hráči jsou seřazeni sestupně podle času odehraného s Formanem).

Graf znázorňující počet přihrávek na střelecký pokus celé aktuální pětky Sparty za 60 minut hry za stavu 5 na 5 za účasti čtyř pravidelných spoluhráčů Miroslava Formana. Modré sloupce ukazují hodnotu v době, kdy byl na ledě daný spoluhráč s Miroslavem Formanem, oranžové sloupce ukazují hodnotu v době, kdy na ledě s daným spoluhráčem Miroslav Forman nebyl (hráči jsou seřazeni sestupně podle času odehraného s Formanem).

Méně krkolomnými slovy řečeno: pokud byl ve hře Miroslav Forman, celý sparťanský útok si přihrával mnohem častěji než bez něj. A rozdíl sledujeme opravdu výrazný –⁠ Formanův nejčastější spoluhráč Jan Buchtele zaznamenal 36% zvýšení celkových on-ice nahrávek, Lukáš Pech pak pozoroval 29% nárůst a v případě Davida Vitoucha vzrostl počet přihrávek týmu s Formanem na ledě dokonce o 54 %.

Sečteno podtrženo

Akvizice Miroslava Formana se Českým Budějovicím opravdu výborně povedla, tento třicetiletý útočník totiž v dosavadním průběhu sezony patřil ve Spartě k těm nejlepším nahrávačům a tvůrcům hry. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz