Hokej v číslech: Rozdílový hráč, o kterém se tolik nemluví

Foto: Roman Turovský, hokejkv.cz

V uplynulé sezoně skončil vysoko v žebříčku produktivity a svému týmu výrazně pomohl na všech frontách, přesto v hokejových kruzích jen málokdy zaznělo jeho jméno. Řeč je o francouzském válečníkovi Valentinu Claireauxovi, kterého nyní ulovily Pardubice.

Dobře, na jednu stranu je pravda, že napsat jméno „Valentin Claireaux“ napoprvé bezchybně dá jednomu zabrat, natožpak jej pro nefrancouzštináře vyslovit, ale i tak by jeden čekal, že vzhledem ke schopnostech tohoto forvarda se o to alespoň sem tam někdo pokusí.

Vždyť odchovanec vyhlášeného francouzského klubu Amiens při své štaci ve Zlíně nasbíral ve čtyřiceti duelech, které od svého příchodu z finské Vaasy stihl, rovných třicet bodů (11+19) a i přes svůj pozdní náskok do sezony se stihl prodrat až na třetí příčku týmového bodování, jen o kousek nedostihl dvojici Antonín Honejsek –⁠ Jakub Šlahař (na ty mu chybělo pouze sedm, respektive dva body, a to odehrál o jedenáct utkání méně). 

Jistě, když zapomeneme na krátké a neúspěšné působení Rickarda Palmberga, pak byl Claireaux vůbec nejvyužívanějším útočníkem Beranů, za průměrný zápas odehrál 16:48 minut, a navíc hned 14 % svého herního přídělu strávil v přesilovkách (v nichž si mimochodem připsal pět bodů za jednu trefu a čtyři nahrávky), nicméně to nic nemění na jeho vynikající produktivitě.

Když totiž všechny tyto vlivy zohledníme a přepočítáme jeho celkové statistiky na body za 60 minut hry v plném stavu, zůstane zkušený Francouz s hodnotou 2,1 na čtvrté příčce týmového bodování. Co je však ještě důležitější, dohromady se postaral o 32,7 % všech bodů získaných jeho pětkou, více si v týmu připsal jen Zdeněk Okál. Na tom se ukazuje klíčový vliv tohoto útočníka na produkci celé lajny.

Pojďme si nyní rozebrat jeho herní projev. Claireaux sice patřil k vůbec nejméně střelecky aktivním Beranům, za 60 minut vyslal pouze 9,4 střeleckého pokusu, po Štěpánu Fryšarovi nejnižší číslo mezi forvardy Zlína, ovšem když už se ke střele odhodlal, bylo to pro mužstvo klíčové.

A to ze dvou důvodů. Zaprvé –⁠ dlouholetý francouzský reprezentant si v průběhu roku udržel výbornou 11,9% úspěšnost střel na branku, čtvrtou nejvyšší v týmu. Zadruhé –⁠ během každých 60 minut ve hře dokázal svým spoluhráčům nabídnout vůbec nejvíce příležitostí k dorážce, a to nejen v konkurenci týmu, ale i v celé soutěži, konkrétně 1,3.

Když to dáme dohromady, zjistíme, že hned 38 %, neboli více než každá třetí, z jeho střel na branku skončilo buď jeho vlastním gólem, nebo přinejmenším rychlou dorážkou jiného člena žluto-modré skvadry. Tomuto a jeho jedenácti trefám navzdory, střelba není tím nejlepším, co Claireaux může nabídnout.

Zlatý medailista z mistrovství dvacítek divize 2A totiž odvádí ohromné množství práce, která není na první pohled vidět. První se týká jeho nahrávačských schopností –⁠ za výše zmíněný časový úsek totiž někdejší zlínská osmadvacítka svým spoluhráčům přihrála na 10,2 střeleckého pokusu, což tvoří 37,6 % veškeré takové aktivity týmu.

Po Antonínu Honejskovi se v obou případech jedná o nejlepší hodnoty v mužstvu, ovšem co je ještě zajímavější, v celé extralize bylo pouze osm hráčů aktivnější než právě Claireaux. Není tedy ani moc překvapivé, když obdobně obdivuhodné je i množství nahrávek, které devětadvacetiletý Francouz posílá do slotu –⁠ zde hovoříme o 3,8 za šedesát minut hry, neboli 41,6 % všech takových pasů aktuální pětky (a o šestnácté, respektive šesté místo v české nejvyšší soutěži).

Ovšem není to pouze o kvantitě, hráč mezi spoluhráči i fanoušky přezdívaný „Val“ totiž umí nahrát přesně tak, jak má a kdy má. Důkazem toho je 5,7 přihrávky za 60 minut hry, po kterých se jeho souputníci opřeli do střely z první –⁠ jen jeden jediný hráč v extralize byl v tomto ohledu lepší (a to již zmiňovaný král nahrávačů Antonín Honejsek).

Jenže výčet Claireauxových kvalit stále nekončí, rodák z Francií vlastněných ostrovů ležících doslova na dohled od kanadského pobřeží velice přispívá i defenzivním výkonům mužstva. Za jeho účasti ve hře inkasoval Zlín pouze 1,7 branky za 60 minut hry 5 na 5, tedy rovnou o 0,9 méně než bez svého žoldáka.

Brankáři z obuvnické metropole navíc za takové situace dokázali lapit vynikajících 94,7 % všech střel na žluto-modrou svatyni. V celkovém součtu se pak díky němu zlepšil poměr vstřelených a inkasovaných gólů týmu o 12,1 %, ve všech těchto statistikách byl mezi útočníky lepší pouze Jakub Herman

A že se pravoruký forvard rozhodně nebojí zajet až k vlastní brance nám ukazuje i v ohledu ofenzivních mužů týmu druhé nejvyšší množství úspěšných výstupů z vlastního pásma, těch má tento hokejista na svědomí každou šedesátiminutovku 16,9.

V tuto chvíli byste mohli namítnout, že za to vše vděčí Claireaux svým spoluhráčům a Váš argument by rozhodně měl opěrný bod, ostatně žádný jiný hráč Beranů nenaskakoval v celkovém součtu s kvalitnějšími spolubojovníky. Ovšem statistiky kontrují dvěma Protiargumenty s velkým P.

Protiargument první –⁠ ano, nová posila Pardubic nastupovala s nejlepšími možnými spoluhráči, zároveň ji však trenér posílal proti neméně kvalitním soupeřům (konkrétně měl Claireaux třetí nejtěžší práci ze všech hráčů Zlína).

Protiargument druhý –⁠ nebyli to Claireauxovi spoluhráči, díky kterým měl tento hokejista tak kvalitní defenzivní statistiky, ale spíše naopak právě on táhl své kolegy vzhůru. Jak si to můžeme dovolit tvrdit? Protože všech šest jeho nejčastějších parťáků v lajně (kterými byli Köhler, Dufek, Nosek, Ferenc, Freibergs a Fořt) za jeho účasti ve hře zaznamenalo výrazně lepší hodnoty ve statistice relativního podílu vstřelených gólů vůči inkasovaným i relativního poměru Corsi pro a proti týmu.

Graf znázorňující rozdíl mezi relativním poměrem střeleckých pokusů pro a proti týmu za stavu 5 na 5 šesti nejčastějších spoluhráčů Valentina Claireauxe. Modré sloupce znázorňují hodnotu v době, kdy daný hráč hrál na ledě zároveň s Claireauxem, červené sloupce pak hodnotu bez Claireauxe.

Graf znázorňující rozdíl mezi relativním poměrem střeleckých pokusů pro a proti týmu za stavu 5 na 5 šesti nejčastějších spoluhráčů Valentina Claireauxe. Modré sloupce znázorňují hodnotu v době, kdy daný hráč hrál na ledě zároveň s Claireauxem, červené sloupce pak hodnotu bez Claireauxe.

Lidsky řečeno to znamená, že všech šest mělo pro tým větší přínos, pokud s nimi byl na ledě i Valentin Claireaux, než když se museli obejít bez něj. Popisovat konkrétní hodnoty by bylo značně zdlouhavé, proto pro podrobnější informace vizte graf výše.

A tečka na závěrečné odlehčení –⁠ francouzský útočník byl vůbec nejúspěšnějším mužem Zlína v kruhu pro vhazování, z celkových 450 buly za všech početních situací jich vyhrál 235, neboli 52,3 %. A že se zrovna tato jeho schopnost Beranům hodila, v součtu totiž jako tým byli úspěšní pouze ve 48,7 % vhazování, pouze čtyřem jiným extraligovým týmům se dařilo méně.

Sečteno podtrženo

Pardubicím se povedl skutečně mistrovský tah, když do svých řad ze Zlína přetáhli Valentina Claireauxe. Tento Francouz totiž bez výrazného uznání klíčovou měrou přispěl k výkonům celého mužstva a ukázal se jednak jako vynikající nahrávač, a jednak jako velmi platný článek defenzívy. Hokej je týmová hra a výsledky tvoří více než dvě desítky bojovníků, ovšem pokud Dynamo příští sezonu naplní své cíle, je velice pravděpodobné, že v tom bude jednu z hlavních rolí hrát právě Claireaux.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz