<

Hokej v číslech: Pozornosti všech uniká patnáctigólový střelec ze čtvrté lajny!

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

Když se bavíme o nejlepších šutérech extraligy, většinou se nám vybaví hráči typu Milana Gulaše či Matěje Stránského; zkrátka borci, na kterých víceméně stojí celý tým. Jenže letos v soutěži válí jeden patnáctigólový kanonýr, o kterém skoro nikdo nemluví. A navíc hraje čtvrtou lajnu...

Dost možná jediní, kteří v tuto chvíli tuší, o kom mluvíme, jsou fanoušci klubu, jehož barvy tento střelec obléká. Že se necháte poddat? Žádná hanba. Řeč je totiž o Tomáši Vondráčkovi z Karlových Varů, jenž bez jakéhokoliv rozruchu vystoupal vlastně mezi TOP 3 nejúspěšnější střelce celé extraligy!

Rodák z Třebíče ovšem není v pozici patnáctigólového kanonýra žádným nováčkem, hned při své první kompletní sezoně v extralize ještě jako hráč brněnské Komety nasázel sedmnáct branek. Ovšem od té doby jeho čísla poněkud upadala, než se však dostal na západ Čech, kde se zase vyšvihl mezi ligovou elitu.

Už při prvním pohledu na Vondráčkovy statistiky jednoho trknou do očí dvě zvláštnosti. Zaprvé, na kontě má dohromady devatenáct bodů, což znamená, že ke svým patnácti brankám přidal pouhé čtyři asistence. To je slušná orientace na zakončování.

Ovšem ještě zajímavější je ta druhá anomálie: čerstvý třicátník (narozeniny slavil toto úterý) nasbíral patnáct tref navzdory tomu, že v Energii hraje čtvrtou lajnu! Když to vyjádříme matematicky – v průměrném utkání odehraje pouhých 14:09 minut, jedná se až o jedenácté číslo mezi týmovými útočníky.

A čím víc hloubáme do jeho statistik, tím víc výstředností se nám objevuje. Zůstaňme u času na ledě: z oněch čtrnácti a kousek minut za zápas jich Tomáš Vondráček odehraje 11:32 za stavu 5 na 5. Ovšem ten zbytek se neztratil, jak bychom u hráče jeho střeleckých výkonů čekali, v přesilových hrách, kdepak.

V početních výhodách se levoruký křídelník v podstatě ani nemihnul, zato na oslabení jej trenér Martin Pešout posílá ze všech útočníků vůbec nejčastěji – v průměru na 2:14 minuty každé utkání, neboli na úctyhodných 16 % celkového Vondráčkova herního přídělu.

To tedy znamená, že na rozdíl od mnoha obdobně kvalitních střelců ten z Karlových Varů „nenafouknul“ svoje střelecké konto přesilovkami, ve kterých se logicky pálí mnohem lépe. Přesněji řečeno, hned třináct ze svých celkových patnácti gólů vsítil při hře 5 na 5, ve zbylých dvou případech se prosadil ve vlastní početní nevýhodě.

Právě to z něj pak ve finále dělá třetího nejlepšího střelce celé extraligy při hře v plných silách, jen jedinou branku za vedoucí dvojicí Matěj Stránský – Peter Mueller. A nyní si ještě jednou připomeňme, že se na třetí místo dostal ze čtvrté lajny!

Když tedy přepočteme jeho čísla na odehraný čas, přeskočí Tomáš Vondráček s hodnotou 1,7 vstřeleného gólu na 60 minut hry oba výše zmiňované borce. Ovšem na třetím místě v celkovém pořadí zůstane, naopak ho totiž těsně předčí mladičký Filip Přikryl a Radim Zohorna.

Jenže v tomto případě je potřeba dodat si trochu kontextu. Jak Filip Přikryl, tak Radim Zohorna nastupují (v případě Přikryla), potažmo nastupovali (v případě Zohorny) v týmové hierarchii nesrovnatelně výše. Filip Přikryl se v Plzni těší příjemnému přídělu typického druhořadníka, Radim Zohorna dokonce patřil mezi hlavní pilíře mladoboleslavské ofenzívy.

To tedy znamená, že v lajně spolupracovali s těmi nejlepšími souputníky. A Tomáš Vondráček? Ten naskakuje ze všech útočníků Energie v celkovém součtu s papírově nejslabšími kumpány v lajně (počítáno dle průměrného TOI). Tím se tedy nechceme nijak dotknout Václava Skuhravého ani Tomáše Redlicha, se kterými nastupuje Vondráček v podstatě po celý rok, ale zkrátka celá jejich formace nepatří mezi ty, které by měly neustále bombardovat soupeře.

Pojďme se nyní podívat přímo na hru karlovarského útočníka s pětkou na zádech. Ale pozor, s překvapeními rozhodně ani zdaleka nekončíme. Níže můžete vidět mapu lokací všech střeleckých pokusů Tomáše Vondráčka při stavu 5 na 5. Přijde vám na ní něco zvláštního?

Mapa všech střeleckých pokusů Tomáše Vondráčka za stavu 5 na 5.

Mapa všech střeleckých pokusů Tomáše Vondráčka za stavu 5 na 5.

Nedivili bychom se, kdyby ne, ostatně ono to ani moc do očí nebije. Nicméně jde o to, že pouze 49,1 % svých střeleckých pokusů vysílá Vondráček ze slotu. To je v ohledu celé soutěže zcela průměrné číslo, od patnáctigólového hráče byste logicky čekali mnohem větší využívání nejnebezpečnějšího prostoru na ledě.

Ovšem ještě více nás může zarazit zjištění, že třebíčský odchovanec vlastně ani není střelec. Vysvětlíme... Za průměrnou šedesátiminutovku vyšle při hře 5 na 5 Tomáš Vondráček 15,0 střeleckého pokusu, to jej řadí až na páté místo mezi karlovarskými útočníky; kteří jsou tedy obecně při střelbě velice aktivní, páté místo v týmu stačí Vondráčkovi na slušné dvacáté první v celé soutěži.

Zároveň však vybídne za stejný časový své kumpány přihrávkou k 8,9 střele, na kontě má tedy třetí největší množství střeleckých asistencí v týmu. Když srovnáme, kolik procent ze všech střel a všech nahrávek na střelu týmu Tomáš Vondráček zaznamená, zjistíme, že jeho poměr role činí jen 0,76 – hodnotu ukazující mnohem více na nahrávače než na zakončovatele!

Zkusme si to vysvětlit. Vzhledem k tomu, jak vysoké jsou hodnoty jeho individuálních střeleckých pokusů i nahrávek na ně, můžeme říct, že je dvojnásobný mistr extraligy zkrátka hnacím motorem celé své pětky. Sám střílí, přihrává svým spoluhráčům, prostě odvádí obrovské množství ofenzivní práce.

Někteří z vás se možná teď ptají, jak je ale možné, že dosud nasbíral Vondráček pouhé čtyři asistence, když svým kolegům tak často nahrává? Dobrá otázka s poměrně prostou odpovědí. Zaprvé, zkušený forvard nepřihrává vyloženě do vynikajících střeleckých pozic, ostatně pouze 33,3 % jeho nahrávek nabídne někomu z jeho spolubojovníků možnost střílet ze slotu; což je obecně podprůměrný podíl.

A zadruhé, Vondráčkovi spoluhráči v lajně zkrátka nepatří mezi nejnebezpečnější střelce. Jak Tomáš Redlich, tak Václav Skuhravý jsou v první řadě defenzivní hráči. Abychom si to nějak matematicky dokázali, vypomůžeme si výpočtem, který nazveme index ofenzívy.

Ten pracuje na totožném principu jako nám již známý poměr role, akorát místo střeleckých pokusů a asistencí počítá s poměrem kontrolovaných vstupů do útočného pásma a výstupů z toho defenzivního. Nebudeme vás zatěžovat podrobným popisem procesu výpočtu, stačí, když si zapamatujete, že vyrovnaný hráč bude mít index ofenzívy blízko hodnotě 1

Čím více se daný hráč žene do útoku, tím bude tato hodnota vyšší; naopak čím spíš hlídá vlastní bránu, tím víc se hodnota přiblíží nule.

A co nám říká index ofenzívy u Vondráčkových kolegů z lajny? V případě Tomáše Redlicha činí tato hodnota 0,89 – tedy hráče spíše defenzivnějšího než ofenzivnějšího. A u Václava Skuhravého je dokonce index ofenzívy nejnižší, tedy nejdefenzivnější, mezi všemi útočníky Energie: pouze 0,56.

Oslím můstkem se vracíme k Tomáši Vondráčkovi. Víme, že střílí z nepříliš výhodných pozic a že vlastně na karlovarské poměry ani nepálí vyloženě často. Podle základní hokejové logiky by tedy přece neměl dávat tolik branek. To nám potvrzuje nová metrika očekávaných gólů (kterou jsme si stručně vysvětlili v dřívejším článku), která říká, že bychom od tohoto křídelníka měli za stavu 5 na 5 očekávat jen 8,0 trefy.

To tedy znamená, že oproti předpokladům vsítil již o 5,0 gólu více; ve významnější míře překonávají matematické předpoklady pouze dva jiní útočníci v celé extralize (Peter Mueller a Radan Lenc)! Nyní přichází klíčová otázka – proč tomu tak je?

Čísla nám nabízí hned tři odpovědi. Tu první nalezneme ve statistice měřící, kolik procent ze všech střeleckých pokusů hráče tvoří střely na branku. Ta je v případě Tomáše Vondráčka na vysoce nadprůměrné, a v Energii dokonce nejlepší, hodnotě 69,0 %. Jinými slovy, pouze tři z deseti Vondráčkových střel skončí mimo, nebo je zblokuje soupeř; ve zbylých sedmi případech musí brankář soupeře zasahovat.

Ale v tomto případě pro nás bude klíčové zapátrat ještě hlouběji. Zkusme se tedy podívat na mapu všech Vondráčkových gólů za stavu 5 na 5. Aha, vidíte to taky? Významná většina jeho přesných zásahů vyšla z naprosto bezprostřední blízkosti brankoviště! Přesně to je hlavní zbraní ostříleného útočníka: umět se správně postavit před gólmana, a pak se především zvládnout v nastalém chaosu rychle a kvalitně zorientovat.

Mapa všech vstřelených gólů Tomáše Vondráčka za stavu 5 na 5.

Mapa všech vstřelených gólů Tomáše Vondráčka za stavu 5 na 5.

S tím také trochu souvisí druhá odpověď. Urostlý forvard dokáže zakončit gólem 11,3 % všech svých střeleckých pokusů, po Tomáši Rachůnkovi druhý největší podíl mezi energetiky, a hned 16,3% svých střel na branku, tentokrát třetí nejvyšší v dané konkurenci.

A do určité omezené míry mu pomáhá i štěstí. Pokud se podíváme na průměrnou nebezpečnost všech jeho pokusů, zjistíme, že při každé Vondráčkově střele je 6,9% šance, že tato rána skončí gólem. Tedy v celoextraligovém ohledu jednoznačně nadprůměrná, leč zdaleka ne výjimečná.

Na základě myšlenky v článku přibližujícím metriku očekávaných branek tedy můžeme tvrdit, že se o třináct tref za stavu 5 na 5 zkušený forvard rozhodně zasloužil svými střeleckými schopnostmi. Nicméně zároveň je pravděpodobné, že nějaký z těchto třinácti kotoučů za záda gólmana soupeře přeci jen doskotačil s jistým přispěním náhody. I když ruku na srdce, u kterého hokejisty ne.

Sečteno podtrženo

Tomáš Vondráček patří mezi nejúspěšnější střelce extraligy, a to navzdory tomu, že nedostává moc prostoru ve hře, nijak se nezapojuje do přesilovek a ještě má v lajně dva spíše defenzivně laděné spoluhráče. Že se doposud trefil patnáctkrát, to docela popírá hokejové zákony, což nám ostatně potvrzují i čísla.

Ovšem ne neprávem, tento zkušený útočník zakončovat opravdu umí, navíc se řadí k vůbec nejnebezpečnějším hráčům v těsné blízkosti brankoviště. Akorát to zatím ještě tolik fanoušků neocenilo... 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz